Speri Reciotto della Valpolicella La Roggia 2016

Speri Recioto della Valpolicella La Roggia 2016

Sött vin Artikelnummer: 73579
50 cl | 299:-

La Roggia har en mörk granatäppelröd färg med tydliga russintoner i doften. Där finns också viol och syltade bär. Smaken är söt och sammetslen, komplex med stor kropp, russin, dadlar, fikon, inslag av lakrits och en lätt syra som balanserar de söta tonerna i en lång och mjuk eftersmak.

Recioto är det närmaste antikens viner vi kommer i dag. När romarna började odla vin i norra Italien tillsattes ingen jäst, vinet fick spontanjäsa och resultatet blev ett sött och mustigt vin. I dag är Recioto ursprungsklassat och kan bara göras i Valpolicella.

Vi vet inte mycket om de första vinerna men en del metoder tros ha levt kvar genom seklen. Källorna är egentligen bara avbildningar och språkhistoriska rester i benämningar och namn. En sådant är recioto. Namnet går att härleda till romarnas ord för vin, men också till gammal Verona-dialekt där recioto betyder öron. Det var nämligen de små öronlika druvorna ytterst på klasarna man använde. Dessa druvor hade fått massor av sol och torkat ihop till russin sprängfyllda med socker.

I äldre tider lufttorkade man druvorna till Recioto på säckväv i torklador. Det är numera en kuriositet. Istället använder man temperatur- och fuktkontrollerade torkanläggningar där druvorna staplas i plastbackar direkt efter septemberskörden och får torka till pressningen i januari. Samma metod används för att göra Amarone, som som utvecklades på 1950-talet när man lyckades ta fram jästsorter som klarade att jäsa ut den söta Reciotomusten. Lite förenklat kan man säga att Amarone är en torr Recioto. Tekniken som används för att göra vin på torkade druvor kallas Appasimento eller Passito. Sådana viner är numera mycket populära och tillverkas långt utanför Valpolicella.

Precis som för Amarone måste druvorna till minst 45 procent bestå av corvina eller corvinone. En mindre del får vara rondinella. Därutöver tillåts endast små mängder iblandning av andra godkända druvor.

La Roggia kommer från Valpolicella Classico (den ursprungliga vinodlingens hjärta i västra Valpolicella). La Roggia betyder närmast kanal eller bevattningsdike och är också namnet på den vingård på berget Sausto i San Pietro i Cariano där druvorna vuxit på 160 meters höjd.

  • La Roggia har mognat under 24 månader på 225-liters franska ekfat
  • Druvorna till La Roggia har fått torka i 110 dagar
  • Under torkningen förlorade de 42 % av sin vikt
  • Speri är en liten producent som tillverkar omkring 35 000 lådor vin årligen
  • Recioto buteljeras vanligen på 500 ml-flaskor

Recioto Della Valpolicella Classico La Roggia är ett imponerande dessertvin som har lite högre syra och inte upplevs som lika sött som många andra söta viner. La Roggia är ett exklusivt och mycket elegant dessertvin som passar till bakverk, choklad och efterrätter som tiramisu, nötkaka och mandelbiskvier. Det går också förträffligt till olika italienska ostar och charkuterier. La Roggia kan lagras i många år och serveras med fördel lätt kylt.

Läs mer
ARTIKELNUMMER: 73579
PRIS: 299:-
VOLYM: 50 cl
ALKOHOL: 13,5%
LAND: Italien
REGION: Valpolicella
PRODUCENT: Speri
PRESSBILD: Ladda ner

Familjen Speri har under flera generationer varit aktiva vinproducenter. De äger idag totalt 45 hektar vingårdar i de bästa delarna av Valpolicella Classico, främst i kommunerna Negrar och Fumane. Allt vin produceras på druvor från egna vingårdar, och de vinifieras separat för att behålla varje vingårds individuella karaktär. Manuell skörd och användning av organisk näring istället för konstgödning borgar för hög…

Speri Valpolicella Classico Organic 2015 (It)

Ett rubinrött vin med en intensiva aromer av viol, körsbär och mörka bär. Det har en medelstor kropp med en tydlig...
Pris: 129:- (75 cl)

Speri Amarone Classico 2015 (It)

Ett ungt och kraftfullt vin med koncentrerad frukt av körsbär och björnbär med inslag av choklad, kaffe...
Pris: 399:- (75 cl)

Inspiration

dessert recept
Bakverk

Chokladfondant

Bakverk

Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close