Speri Reciotto della Valpolicella La Roggia 2016

Speri Recioto della Valpolicella La Roggia 2018

Smakbeskrivning

La Roggia har en mörk granatäppelröd färg med tydliga russintoner i doften. Där finns också viol och syltade bär. Smaken är söt och sammetslen, komplex med stor kropp, russin, dadlar, fikon, inslag av lakrits och en lätt syra som balanserar de söta tonerna i en lång och mjuk eftersmak.

Recioto Della Valpolicella Classico La Roggia är ett imponerande dessertvin som har lite högre syra och inte upplevs som lika sött som många andra söta viner. La Roggia är ett exklusivt och mycket elegant dessertvin som passar till bakverk, choklad och efterrätter som tiramisu, nötkaka och mandelbiskvier. Det går också förträffligt till olika italienska ostar och charkuterier. La Roggia kan lagras i många år och serveras med fördel lätt kylt.

Speri

Speri är en legendarisk familj inom den italienska vinindustrin. På flera sätt har familjen Speri satt Valpolicella på världens vinkarta, bland annat genom att gå i bräschen för att göra Ripasso och Amarone världsberömt. Nu har man gjort ännu en markering och lagt om hela sin produktion till ekologisk. Från och med årgång 2015 är alla Speris viner ekologiska.

Speri har alltid hyllat principen att det är vingården som bestämmer vinets kvalitet. Därför är man mycket mån om marken och odlingsförutsättningarna i respektive gård. Man har till och med behållit och låtit restaurera de gamla historiska stenmurarna som löper utmed sluttningarna för att inte störa balansen i odlingarna. Genom att miljöcertifiera hela verksamheten tar man nu ännu ett steg när det gäller omsorgen om vingårdarna, om markerna och om vinets kvalitet. Speri har nu infört metoder som kombinerar kunskap om ekologi, växtfysiologi, biokemi och insekters beteende. Till exempel låter man ogräs, gräs och annan vegetation vara kvar på odlingsarealerna för att säkerställa förekomsten av organiska ämnen i jorden. Man återför också kompost och rester från vinproduktionen.

Området Valpolicella i nordöstra Italien har de sista åren fått ett starkt uppsving med dramatiskt ökad kvalitet på sina viner. Med fokus på den lokala corvinadruvan och tillämpande av moderna metoder, utan att för den skull glömma traditioner, har producenter som Speri visat på områdets stora potential och funnit nya konsumenter över hela världen.

Recioto

Recioto är det närmaste antikens viner vi kommer i dag. När romarna började odla vin i norra Italien tillsattes ingen jäst, vinet fick spontanjäsa och resultatet blev ett sött och mustigt vin. I dag är Recioto ursprungsklassat och kan bara göras i Valpolicella.

Vi vet inte mycket om de första vinerna men en del metoder tros ha levt kvar genom seklen. Källorna är egentligen bara avbildningar och språkhistoriska rester i benämningar och namn. En sådant är recioto. Namnet går att härleda till romarnas ord för vin, men också till gammal Verona-dialekt där recioto betyder öron. Det var nämligen de små öronlika druvorna ytterst på klasarna man använde. Dessa druvor hade fått massor av sol och torkat ihop till russin sprängfyllda med socker.

I äldre tider lufttorkade man druvorna till Recioto på säckväv i torklador. Det är numera en kuriositet. Istället använder man temperatur- och fuktkontrollerade torkanläggningar där druvorna staplas i plastbackar direkt efter septemberskörden och får torka till pressningen i januari. Samma metod används för att göra Amarone, som som utvecklades på 1950-talet när man lyckades ta fram jästsorter som klarade att jäsa ut den söta Reciotomusten. Lite förenklat kan man säga att Amarone är en torr Recioto. Tekniken som används för att göra vin på torkade druvor kallas Appasimento eller Passito. Sådana viner är numera mycket populära och tillverkas långt utanför Valpolicella.

Vinet

La Roggia kommer från Valpolicella Classico (den ursprungliga vinodlingens hjärta i västra Valpolicella). La Roggia betyder närmast kanal eller bevattningsdike och är också namnet på den vingård på berget Sausto i San Pietro i Cariano där druvorna vuxit på 160 meters höjd. Precis som för Amarone måste druvorna till minst 45 procent bestå av corvina eller corvinone. En mindre del får vara rondinella. Därutöver tillåts endast små mängder iblandning av andra godkända druvor.

  • La Roggia har mognat under 24 månader på 225-liters franska ekfat
  • Druvorna till La Roggia har fått torka i 110 dagar
  • Under torkningen förlorade de 42 % av sin vikt
  • Speri är en liten producent som tillverkar omkring 35 000 lådor vin årligen
  • Recioto buteljeras vanligen på 500 ml-flaskor

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

familjen speri i vingården

Familjen Speri har under flera generationer varit aktiva vinproducenter. De äger idag totalt 45 hektar vingårdar i de bästa delarna av Valpolicella Classico, främst i kommunerna Negrar och Fumane. Allt vin produceras på druvor från egna vingårdar, och de vinifieras separat för att behålla varje vingårds individuella karaktär. Manuell skörd och användning av organisk näring istället för konstgödning borgar för hög…

en flaska speri rödvin
Ekologisk

Speri Valpolicella Classico Organic 2020 (Vi)

Vinet är rubinrött vin med en intensiva aromer av viol, körsbär och mörka bär. Det har en medelstor kropp med en...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska speri amarone
Ekologisk

Speri Amarone Classico 2017 (Vi)

Ett ungt och kraftfullt vin med koncentrerad frukt av körsbär och björnbär med inslag av choklad, kaffe...
Pris: 449:- (75 cl)

Inspiration

dessert recept choklad fondant med ett glas och vin

Chokladfondant

en äppelpaj i form med äpplen

Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

nigab valpolicella veneto

Valpolicella – Venetos viners hjärta

restaurang veneto mat

Maten i Veneto

Relaterade viner

en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Moscatel de Setúbal 2016

Moscatel de Setúbal 2019 (Po)

Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med...
Pris: 119:- (75 cl)
Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2002

Bacalhôa Moscatel de Setúbal Superior 2005 (Po)

En stor, komplex doft med inslag av fikon, aprikos och fat. Söt, mycket komplex och fyllig smak med inslag av torkade...
Pris: 239:- (75 cl)
rött sött vin en flaska

Castaño Dulce Monastrell 2016 (Sp)

Castaño Dulce Monastrell är ett djupt rött och mycket smakrikt vin med fruktig och kraftfull arom. Tydliga inslag av...
Pris: 149:- (50 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close