Cristina Medium Oloroso flaska

Cristina Medium Oloroso

Starkvin Artikelnummer: 77288
37,5 cl | 99:-

Cristina har en djup, nötbrun färg. Doften är stor och komplex, med inslag av hasselnötter, russin och torkade aprikoser. Smaken är halvsöt (40 g socker per liter), med balanserande friskhet och inslag av torkad frukt, katrinplommon, kryddnejlika och muskot. Ett perfekt vin till lagrade hårdostar, nötter eller bara på egen hand. Serveras med fördel lätt kylt.

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Odlingsområde

DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.

Jordmån

Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.

Druvsort

87% palomino fino, 13% pedro ximenez.

Skörd

Palomino fino-druvorna är skördade med maskin på natten, för att få in dem så svala som möjligt till vineriet. Pedro ximenez-druvorna är skördade för hand, och de hela klasarna är sedan utlagda att torka på bastmattor i solen enligt soleo-metoden.

Vinifiering och lagring

Vinet på palomino fino, som är basen i Cristina, är en torr oloroso. Den görs genom att man först gör ett torrt vitt vin. Till detta tillsätter man vinsprit till ca 18%. Detta vin får sedan lagras i stora fat, som inte fylls ända upp, vilket gör att vinet långsamt oxiderar.

Pedro ximenez-vinet görs på de torkade druvorna, och ger en mycket söt must, som knappt orkar jäsa. Efter tillsatts av vinsprit till ca 15% lagras sedan det mycket söta (350 g socker per liter) i fat, som på samma sätt som för oloroso-vinet inte fylls ända upp, utan tillåter oxidation.

Efter att vinerna har lagrats i cirka fem år var för sig enligt solerasystemet (där det unga vinet successivt blandas i de äldre vinerna) blandas de till en oloroso ”medium”, och lagras ytterligare ca tre år i en ny solera.

Läs mer
ARTIKELNUMMER: 77288
PRIS: 99:-
VOLYM: 37,5 cl
ALKOHOL: 17,5%
LAND: Spanien
REGION: Jerez
PRODUCENT: Gonzalez-Byass
PRESSBILD: Ladda ner

Gonzalez-Byass

Mer om producenten

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över. GONZALEZBYASS.COM TIO PEPE PÅ FACEBOOK TIO PEPE PÅ INSTAGRAM TIO PEPE PÅ YOUTUBE

Solera 1847 Cream flaska

Solera 1847 Cream (Sp)

Solera 1847 Cream har en mörk, nötbrun färg. Doften är stor och komplex, med inslag av katrinplommon, hasselnötter...
Pris: 99:- (37,5 cl)
sherry tio pepe en rama 2020

Tio Pepe En Rama 2020 (Sp)

Det är drygt tio år sedan Tio Pepe En Rama släpptes första gången, och denna helt unika, årliga variant av Tio...
Pris: 159:- (75 cl)

Inspiration

sherry jerez nigab
Vindistrikt

Sherry – vinvärldens mest underskattade vin

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close