en flaska sherry tio pepe

Tio Pepe Cuatro Palmas Amontillado

50 cl
609:-

WEBB-lansering 5:e maj

Smakbeskrivning

Medelmörk mahognyfärg med grön kant. Intensiv doft med inslag av ceder, tobak, örter och fernissa. Mycket komplex och intensiv smak med perfekt balans mellan syra och ek. Mycket lång eftersmak med en lätt sälta och aning bitterhet som fortfarande finns kvar sedan lagringen under flor.

Gonzalez-Byass

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Vinet

Palmas-serien kan beskrivas som ”Tio Pepes olika åldrar”, och vinerna kommer alla ursprungligen från en Tio Pepe-solera eller en solera där vinet lagrats vidare till en amontillado. Lagret av flor (det unika jästlagret som ger en fino dess karaktär) dör normalt ut efter fem års lagring, men det finns alltid några fat där jästen är ovanligt kraftig. Det är vin från dessa fat med särskilt långvarig och intensiv påverkan från lagret av flor som blir utvalda till Tio Pepe Palmas av Antonio Flores, den legendariske vinmakaren på González Byass. urvalet sker alltid tillsammans med en internationell vinpersonlighet, och 2021 var det den brittiska vinskribenten Olly Smith som fick hedersuppdraget.

Fat av fyra olika åldrar väljs ut och buteljeras enligt följande:

  • Fino Una Palma – 6 års lagring
  • Fino Dos Palmas – 8 års lagring
  • Fino Tres Palmas – 10 års lagring
  • Cuatro Palmas – 40 års lagring

De fyra yngsta har fortfarande ”Fino” i namnet, då de alla har något slags lager av skyddande flor kvar. I de äldsta faten, med 40 år gammalt vin, har dock lagret av flor helt försvunnit, och detta vin har därför gått över till att bli en amontillado. Samtliga fyra viner är gjorda på 100% palomino fino, från de bästa albariza-vingårdarna i Jerez.

Namnet ”palmas” (=palm) har vinerna fått efter det traditionella sättet att med krita märka faten i vinkällarna i Jerez. Fat med Fino markerades traditionellt med ett streck, Oloroso med en cirkel och lagrad Fino med en ”palm”, där strecket för fino fått en liten gren som sticker ut från toppen. Ju äldre och elegantare vinet blev, desto fler grenar lade man till på palmen – därav kommer namnen dos, tres och quatro palmas.

En av de saker som utmärker sherry är lagringen på fat i solera-system. Denna lagring, där det yngsta vinet successivt blandas i det äldre vinet gör att en sherry från en viss solera alltid kommer att hålla en jämn kvalitet och stil år från år.

Fino är den ljusaste typen av sherry och utmärks av att vinet under lagringen i faten i soleran alltid täcks av ett lager av jäst, med jäststammar som är unika för regionen. Detta jästlager, kallat flor (blomma på spanska), livnär sig på vinet och kommer långsamt att förändra vinets karaktär under lagringen. Dessutom skyddas en fino från luftens syre och kommer därför att vara helt ljus även efter lagringen i solera.

Läs mer

Kommentarer

tio pepe neonskylt

González Byass

Mer om producenten

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa…

Solera 1847 Cream flaska

Solera 1847 Cream (Je)

Solera 1847 Cream har en mörk, nötbrun färg. Doften är stor och komplex, med inslag av katrinplommon, hasselnötter...
Pris: 99:- (37,5 cl)
tio pepe en rama 2022

Tio Pepe En Rama 2022 (Je)

Det är drygt tio år sedan Tio Pepe En Rama släpptes första gången, och denna helt unika, årliga variant av Tio...
Pris: 159:- (75 cl)

Inspiration

sherry jerez nigab

Sherry – vinvärldens mest underskattade vin

Relaterade viner

en flaska tio pepe

Tio Pepe (Je)

En stor, frisk, ren doft med nötighet. Helt torr, komplex smak med elegant finokaraktär. Lång eftersmak.
Pris: 69:- (37,5 cl)
en flaska sherry nectar

Nectar Pedro Ximenez (Je)

Pedro ximenez, döpt efter druvan med samma namn, är den sötaste och kraftigaste av sherry-typerna. Gjord på druvor...
Pris: 90:- (37,5 cl)
Moscatel de Setúbal 2016

Moscatel de Setúbal 2018 (Po)

Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska sherry alfonso

Alfonso Oloroso (Je)

En oloroso är något högre i alkohol och är i kontakt med luftens syre under hela sin lagring på fat. Detta ger ett...
Pris: 99:- (37,5 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close