Tio Pepe Dos Palmas Fino

37.5 cl
219:-

Smakbeskrivning

Ljus, guldgul färg med gröna toner. Stor och intensiv doft, som på grund av lagringen är mer präglad av oxidation än av lagring under flor. Smaken är kraftfull och lite fet med en lätt sälta.

Intresset för sherry växer i hela världen, och på världens stjärnkrogar tävlar de bästa sommeliererna om att finna nya kombinationer mellan mat och denna unika kulturdryck från det solstekta Andalusien. Sherry erbjuder en unik palett av smaker, från en kruttorr och blommig fino till en mahognyfärgad och intensiv gammal oloroso eller en supersöt pedro ximenez.

Gonzalez-Byass

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Vinet

Palmas-serien kan beskrivas som ”Tio Pepes olika åldrar”, och vinerna kommer alla ursprungligen från en Tio Pepe-solera. Tio Pepe blandas från flera olika soleror som totalt består av drygt 20 000 fat. Lagret av flor dör normalt ut efter fem års lagring, men det finns alltid några enstaka fat där jästen är ovanligt seglivad och lever längre. Det är dessa fat med särskilt långvarig och intensiv påverkan från lagret av flor som blir utvalda av Antonio Flores, den legendariske vinmakaren på Gonzalez-Byass. Dessa fat lagras sedan vidare utanför solerasystemet, utan påfyllning av nytt vin. Det är dessa väldigt speciella fat som ligger till grund för Gonzalez-Byass Palmas!

När ett fat med fino plockas ut ur soleran och inget nytt vin fylls på kommer det skyddande lagret av flor att långsamt, långsamt tunnas ut. Detta beror på att jästsvamparna så småningom dör när de förbrukar näringen i vinet. Effekten blir att luftens syre börjar få tillträde till vinet och långsamt oxidera vinet, samt att ämnen från de döda jästcellerna löses upp vinet och fördjupar smaken.

De utvalda Palmas-faten förvaras i en separat vinkällare, och en gång om året besöker Antonio Flores denna källare tillsammans med en speciellt utvald person. År 2014 var det bloggaren och vinpersonligheten Jamie Goode som fick hjälpa till att välja vilka fat som skulle buteljeras.

Fat av fyra olika åldrar väljs ut och buteljeras enligt följande:

  • Fino Una Palma – 6 års lagring
  • Fino Dos Palmas – 8 års lagring
  • Fino Tres Palmas – 10 års lagring
  • Quatro Palmas – 40 års lagring

De fyra yngsta har fortfarande ”Fino” i namnet, då de alla har något slags lager av skyddande flor kvar. I de äldsta faten, med 40 år gammalt vin, har dock lagret av flor helt försvunnit, och detta vin har därför gått över till att bli en amontillado.
Samtliga fyra viner är gjorda på 100% palomino fino, från de bästa albariza-vingårdarna i Jerez.
För första gången släpps nu Palma-serien i Sverige, alla buteljerade i 50 cl-flaskor och tillgängliga på Systembolaget

Om namnet ”palmas”, lagring i solera och fino sherry:
Namnet ”palmas” (=palm) har vinerna fått efter det traditionella sättet att med krita märka faten i vinkällarna i Jerez. Fat med Fino markerades traditionellt med ett streck, Oloroso med en cirkel och lagrad Fino med en ”palm”, där strecket för fino fått en liten gren som sticker ut från toppen. Ju äldre och elegantare vinet blev, desto fler grenar lade man till på palmen – därav kommer namnen dos, tres och quatro palmas.

En av de saker som utmärker sherry är lagringen på fat i solera-system. Denna lagring, där det yngsta vinet successivt blandas i det äldre vinet gör att en sherry från en viss solera alltid kommer att hålla en jämn kvalitet och stil år från år.

Fino är den ljusaste typen av sherry och utmärks av att vinet under lagringen i faten i soleran alltid täcks av ett lager av jäst, med jäststammar som är unika för regionen. Detta jästlager, kallat flor (blomma på spanska), livnär sig på vinet och kommer långsamt att förändra vinets karaktär under lagringen. Dessutom skyddas en fino från luftens syre och kommer därför att vara helt ljus även efter lagringen i solera.

Läs mer
tio pepe neonskylt

González Byass

Mer om producenten

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa…

Solera 1847 Cream flaska

Solera 1847 Cream (Je)

Solera 1847 Cream har en mörk, nötbrun färg. Doften är stor och komplex, med inslag av katrinplommon, hasselnötter...
Pris: 99:- (37,5 cl)
en flaska sherry tio pepe en rama

Tio Pepe En Rama 2021 (Je)

Det är drygt tio år sedan Tio Pepe En Rama släpptes första gången, och denna helt unika, årliga variant av Tio...
Pris: 159:- (75 cl)

Inspiration

Indivie grigliate – Ugnsgrillade endiver

sherry jerez nigab

Sherry – vinvärldens mest underskattade vin

Relaterade viner

Nectar Pedro Ximenez (Je)

Pedro ximenez, döpt efter druvan med samma namn, är den sötaste och kraftigaste av sherry-typerna. Gjord på druvor...
Pris: 90:- (37,5 cl)
tio pepe nigab sherry

Tio Pepe (Je)

En stor, frisk, ren doft med nötighet. Helt torr, komplex smak med elegant finokaraktär. Lång eftersmak.
Pris: 69:- (37,5 cl)
Moscatel de Setúbal 2016

Moscatel de Setúbal 2018 (Po)

Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med...
Pris: 109:- (75 cl)

Alfonso Oloroso (Je)

En oloroso är något högre i alkohol och är i kontakt med luftens syre under hela sin lagring på fat. Detta ger ett...
Pris: 99:- (37,5 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close