smaktyp med söta viner glass och dessert

Söta viner

Söta viner är en stor och spännande kategori och omfattar mängder med vintyper. Sötman i dessa viner kommer från restsocker som blivit kvar i musten sedan jäsningen upphört, eller avbrutits. Många dessertviner görs också av druvsorter som, exempelvis Muskatdruvor, som har en hög naturlig sockerhalt, eller på druvor som torkats. Söta viner tillverkas över hela världen och omfattar alla vintyper från vita Sauternes, via mörkröda Recioto och Portviner till mousserande Asti. Några av världens mest berömda viner finns i kategorin, som de ädelrötade (botrytisangripna) och superexklusiva Chateau d’Yquem och ungerska Tokajer. Men även tyska och österrikiska eiswein och en långa rad andra dessertviner är självskrivna storheter på vinmenyer över hela världen. Sött till sött är en gyllene smakregel, ju sötare dessert, desto sötare vin. Ett vanligt råd är att vinet ska vara sötare än desserten, annars riskerar vinet att kännas bittert och syrligt. Vissa dessertviner, som portvin och Madeira förstärks med druvsprit, vilket lyfter alkoholhalten och fördjupar smakerna. Sådana viner passar ofta väldigt bra till ost och söta rätter som exempelvis gåslever. Portviner, Sauternes och andra söta viner kan vara ljuvliga till choklad. Och en bubblande Asti är en perfekt välkomstdrink tillsammans med melon, jordgubbar och andra frukter. Vinerna skall serveras väl kylda, nästan kalla, i synnerhet vita dessertviner får då en annan fräschör.