smaktyp vitt bubbel mousserande vin

Mousserande - Vitt

Mousserande vitt vin, som Champagne, Prosecco och Cava, tillhör vinvärldens mest kända drycker. Desa viner görs antingen genom att ett stilla vin får andra jäsning på flaska eller genom att man jäser vinet på ståltank. Inget annat vin är lika mångsidigt. Bubblorna i moussen har en förmåga att lyfta fram smakerna i maten. Det gör att mousserande vin passar till allt från välkomstdrink till dessert. Mousserande viner kan vara både torra och söta, de kan ha livliga syror och vara rika på mineraler. Bättre mousserande vin är i regel mycket lagringståliga och kan utveckla smöriga och brödiga toner under lång tid. I de stora vinländerna är ofta mousserande viner namnskyddade och måste göras av godkända druvor. Till dessa hör Chardonnay, Pinot Noir och pinot meunier för champagne, glera för Prosecco och en rad spanska druvor för Cava. Många mousserande vita viner har också bestämmelser för regionalt ursprung.