sherry tio pepe en rama 2020

Tio Pepe En Rama 2020

75 cl
159:-

Årets saca (tappning) av Tio Pepe En Rama har fått sin karaktär från en ovanligt mild och torr vinter, följd av en kylig och regnig vår, vilket gav idealiska förutsättningar för tillväxten av flor-lagret i faten med fino. Som tidigare år har Antonio Flores valt ut vinerna från faten i de historiska källarna Constancia och Rebello. Från det första urvalet av 200 fat, valdes sedan bara 69 fat ut för buteljering.

”Detta är en av de mest spektakulära upplagorna av Tio Pepe En Rama som jag har haft förmånen att välja ut”, konstaterar Antonio Flores. ”I bodegan betraktar vi den biologiska lagringen under flor-lagret som vår andra terroir. Denna andra terroir ger oss möjligheten att maximera den unika karaktären från albariza-jorden – en delikat ton från den kalkrika jordmånen parat med inslag av mandel och blommiga toner – allt resulterande i en stor, stor bukett av smaker.”

Tio Pepe En Rama tappades i år på flaska 5 april. I år donerar Gonzalez-Byass en del av intäkterna från försäljningen av Tio Pepe En Rama till yrkesmän i hotell- och restaurangbranschen, som drabbats hårt av den pågående krisen.

Från det första året, då den endast släpptes på den brittiska marknaden i en mycket begränsad volym, har denna fino, som varken är filterad eller klarnad, helad tiden varit ledande i utvecklingen av En Rama som en egen stil av sherry för vinälskare i hela världen. Samtidigt som En Rama har sina rötter i den tid då man började göra vin i Jerez, är den helt i linje med de senaste trenderna – ett vin som dricks i sitt mest naturliga tillstånd, med respekt för ursprunget.

Till Sverige kom Tio Pepe En Rama första gången 2012, då i en blygsam volym om endast 60 flaskor. Redan året fick Systembolaget upp ögonen för den, och sedan dess har lanseringen av Tio Pepe En Rama i början av juni varit ett säkert tecken på att sommaren är här. I år lanserar Systembolaget hela 1 500 flaskor.

”Jag blev helt knockad när jag provade årets tappning av Tio Pepe En Rama första gången” berättar Kalle Bengtsson, produktchef på Nigab. ”En riktig smakbomb, med kraftig finokaraktär och lager på lager av mandel, citrus och lindblom. En liten ton av bivax ger ett långt och intensivt avslut. Här blir det till att matcha med den bästa spanska skinkan man kan hitta! ”, avslutar Kalle.

Serveringstips

Tio Pepe En Rama serveras bäst väl kyld i ett vinglas med generös kupa. Efter att man öppnat flaskan bör den konsumeras inom ett dygn.

Sin fräschör till trots, har Tio Pepe En Rama faktiskt lagringspotential, och sedan lanseringen för tio år sedan har vinmakarna på Gonzalez-Byass fascinerats över hur väl det utvecklas med lagring på flaska. Lagrat i en sval, mörk källare utvecklas En Rama till ett läckert vin med nötiga lagringstoner efter ett till två år.

Trots detta rekommenderas i första hand att Tio Pepe En Rama avnjuts så nära tappningsdatum (står på baksidesetiketten!) som möjligt, för att kunna njuta av de unika aromerna i ett en fino som tappas direkt från fatet!

Läs mer
sherry tio pepe en rama 2020

González Byass

Mer om producenten

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa…

Solera 1847 Cream flaska

Solera 1847 Cream (Je)

Solera 1847 Cream har en mörk, nötbrun färg. Doften är stor och komplex, med inslag av katrinplommon, hasselnötter...
Pris: 99:- (37,5 cl)
Lusco_nv_nigab_flaska_vitt_vin

Lusco Albariño 2018 (Sp)

Mer info kommer senare
Pris: 159:- (75 cl)

Inspiration

Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Tapas med grillad jätteräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Fikon med robiolaost och valnötter

Relaterade viner

Nectar Pedro Ximenez (Je)

Pedro ximenez, döpt efter druvan med samma namn, är den sötaste och kraftigaste av sherry-typerna. Gjord på druvor...
Pris: 90:- (37,5 cl)
tio pepe nigab sherry

Tio Pepe (Sp)

En stor, frisk, ren doft med nötighet. Helt torr, komplex smak med elegant finokaraktär. Lång eftersmak.
Pris: 69:- (37,5 cl)
Moscatel de Setúbal 2016

Moscatel de Setúbal 2017 (Po)

Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med...
Pris: 109:- (75 cl)

Alfonso Oloroso (Je)

En oloroso är något högre i alkohol och är i kontakt med luftens syre under hela sin lagring på fat. Detta ger ett...
Pris: 99:- (37,5 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close