Tio Pepe Una Palma Fino

en flaska sherry tio pepe - una palma med gul etikett

Tio Pepe Una Palma Fino

Palmas-serien kan beskrivas som ”Tio Pepes olika åldrar”, och vinerna kommer alla ursprungligen från en Tio Pepe-solera eller en solera där vinet lagrats vidare till en amontillado. Lagret av flor (det unika jästlagret som ger en fino dess karaktär) dör normalt ut efter fem års lagring, men det finns alltid några fat där jästen är ovanligt kraftig. Det är vin från dessa fat med särskilt långvarig och intensiv påverkan från lagret av flor som blir utvalda till Tio Pepe Palmas av Antonio Flores, den legendariske vinmakaren på González Byass.

Blek, guldgul färg med gulgrönt inslag. Stor och intensiv doft, typisk för gammal fino, där flor-aromer dominerar, men en aning oxidation kan märkas. Fyllig och torr smak, med en lätt sälta i avslutningen.

Sötma
Fyllighet

Passar till

Betyg (3 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
94540
Storlek
50 cl
Alkohol
15,5 %
Druva
Palomino Fino
Land/Region
Jerez Spanien
Passande mat
Aperitif
Typ
Sherry
Producent
González Byass

Gonzalez-Byass

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Vinet

Fat av fyra olika åldrar väljs ut och buteljeras enligt följande:

  • Fino Una Palma – 6 års lagring
  • Fino Dos Palmas – 8 års lagring
  • Fino Tres Palmas – 10 års lagring
  • Cuatro Palmas – 40 års lagring

 

De fyra yngsta har fortfarande ”Fino” i namnet, då de alla har något slags lager av skyddande flor kvar. I de äldsta faten, med 40 år gammalt vin, har dock lagret av flor helt försvunnit, och detta vin har därför gått över till att bli en amontillado. Samtliga fyra viner är gjorda på 100% palomino fino, från de bästa albariza-vingårdarna i Jerez.

Namnet ”palmas” (=palm) har vinerna fått efter det traditionella sättet att med krita märka faten i vinkällarna i Jerez. Fat med Fino markerades traditionellt med ett streck, Oloroso med en cirkel och lagrad Fino med en ”palm”, där strecket för fino fått en liten gren som sticker ut från toppen. Ju äldre och elegantare vinet blev, desto fler grenar lade man till på palmen – därav kommer namnen dos, tres och quatro palmas.

En av de saker som utmärker sherry är lagringen på fat i solera-system. Denna lagring, där det yngsta vinet successivt blandas i det äldre vinet gör att en sherry från en viss solera alltid kommer att hålla en jämn kvalitet och stil år från år.

Fino är den ljusaste typen av sherry och utmärks av att vinet under lagringen i faten i soleran alltid täcks av ett lager av jäst, med jäststammar som är unika för regionen. Detta jästlager, kallat flor (blomma på spanska), livnär sig på vinet och kommer långsamt att förändra vinets karaktär under lagringen. Dessutom skyddas en fino från luftens syre och kommer därför att vara helt ljus även efter lagringen i solera.

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Produkter från González Byass

Inspiration