Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Elegant och aromatisk doft av mandel, honungsmelon och blommor. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av mandel och mineral. Drick gärna nu till fiskrätter, skaldjur och ljust kött. Serveringstemperatur 12°C. Vinet kan lagras och avnjutas inom 5 år.
Vinproducenten har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”. Egendomen var i familjen Jaboulets ägo fram till 2006, då den såldes till den schweiziska familjen Frey, som under ledning av den unga och dynamiska enologen Caroline Frey återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans, något som avspeglas i ständigt ökande priser för deras klassiska viner, med La Chapelle i topp.
Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering.
Les Jalets innehåller druvan marsanne som skördas för hand och sedan tas direkt till en mjuk pressning i hela buntar för att minimera oxidering. Vinet vilar sedan i 2 dagar innan det läggs i cementägg, ståltankar och Franska ekfat i 8 månader. Resultatet blir ett balanserat vin med lätt rostade toner och härlig frukt.
Namnet Les Jalets kommer ifrån det gamla franska ordet som betyder grus. Här har vi således väldränerade grusjordar.
Vinmakare: Caroline Frey
Druvor: 90% marsanne 10% roussane
Klimat: 2020 en mild vinter och en varm vår/sommar detta ledde till en tidig skörd
Vinstockar: 25 år gamla
Jordmån: ”runda” stenar
Skördeuttag: 40hl/ha
Alkohol: 13%
Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.