Fakta
- Druvor touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barroca, tinto cão
- Lagring europeisk ek
- Ålder genomsnitt 10 år
- Yngsta fat 9 år
- Äldsta fat 12 år
- Total syra 4.58 g/liter
- pH 3,22
- Socker 11,9 %
Smakbeskrivning
En elegant Tawny Porto i klassisk stil, med mognad och friskhet. Färgen är läckert tegelröd, vilket kännetecknar långlagrade portviner. Doften är komplex och elegant med toner av mogna röda frukter, bitter marmelad, nötter, vanilj, russin, dadlar och apelsinskal. Smaken är fint balanserad med mjuka tanniner och en fyllig naturlig sötma. Här finns mörka bär, choklad, sultanrussin, björnbär, läder och inslag av rostad ek. Eftersmaken är delikat och finstämd med mandel och frukt i avslutningen.
Gott att veta
Portvin klassificeras i stort sett efter sin färg, White, Tawny och Ruby. Tawny betyder läder och syftar på vinets läderaktiga, brungula färg. Det är samma ord som engelskans tanned som betyder solbränd. Tawny kan vara något så enkelt som en blandning av rött och vitt portvin, men oftast är Tawny portvin som har lagrats mycket länge på ekfat. I regel åldersbetecknas Tawny som 10, 20, 30 eller 40 år. Tawny är inte flasklagrat, till skillnad från den årgångsbetecknade vintageporten, all lagring har skett på ekfat. Ålderssiffran anger genomsnittsåldern. Ibland kan vinet vara betydligt äldre än den angivna åldern. Att språket i Portvinsvärlden ofta är engelska och inte portugisiska har historiska förklaringar. Portugal hade under långa tider konflikter med Frankrike och Spanien. Handelsembargo och krig avlöste varandra. Det medförde att portugisiska vinbönder sökte sig andra handelsvägar. England blev en bundsförvant och från hamnen i Porto gick mängder med skeppslaster till de engelska hamnstäderna – i synnerhet under de många krig som engelsmännen utkämpande med fransmännen. Det portugisiska vinet blev helt enkelt det vin som engelsmännen drack. Ur detta utvecklades engelska importföretag med filialer i Porto. För att vinerna skulle klara de långa sjötransporterna, ofta i stekande sol, förstärkte man dem med vinsprit. Det ökade styrka, hållbarhet och sötma och gjorde portvinet till en helt egen och unik vinstil.
Kort om Offley
William Offley var en av de många engelska affärsmän som på 1700-talet började importera Portvin. Affärerna gick bra och 1737 öppnade han en filial i Porto, som en av de första britterna. Verksamheten utvecklades och snart bedrevs en betydande handel och även vinframställning i bolaget. 1803 kom James Forrester till Porto och Offley. Han kom att ansvara för den lokala verksamheten och namnet på bolaget blev Offley Forrester. Mycket stor betydelse skulle hans brorsson James Joseph Forrester få. Han anslöt till farbroderns verksamhet 1831. James Joseph Forrester var ett geni av sin tid. Han var konstnär, vinexpert, välutbildad och inte minst kartograf. Vid dessa år fanns ingen karta över Douro. James Joseph Forrester började åtgärda detta, ett arbete som tog tolv år och som kom att förläna honom flera utmärkelser, bland annat adlades han av den portugisiska kungen. Han belönades också med utmärkelser i Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike. Genom en ödets nyck kom han några år senare att förolyckas i Douro-floden som han vigt så många år av sitt liv. Joseph James Forrester kom att spela en enorm roll för portvinsindustrins utveckling och hyllas alltjämt som ett av de stora namnen i Portugals vinhistoria. Hans son blev kvar i företaget till 1924. I dag ägs Offley av Portugals ledande vinproducent Sogrape Vinhos.
- Tawny port lagras i regel på mycket stora vinfat som gör att vinet kan ligga mycket länge
- En Tawny utvecklas inte på flaska, den kan sparas mycket länge, men förändras bara marginellt
- Ju äldre en Tawny är desto ljusare/brunare och mer läderartad blir färgen
- Under lagringen förlorar faten i volym och måste fyllas på med vin i samma ålder
- En variant av Tawny är Colheita, det vill säga en årgångsbetecknad Tawny
- Offleys Portviner exporteras till närmare 50 länder