Offley 10 Years Old Tawny Porto

en flaska portvin offley 10 tawny

Offley 10 Years Old Tawny Porto

Offley 10 Years Old Tawny Porto är ett idealiskt dessertvin. Som passar utmärkt till chokladefterrätter, lagrad ost och bakverk med nötter. Prova det till crème brûlée, nöt- och mandelkakor eller vaniljglass. Vinet är mycket gott till mörk choklad, kladdkaka och chokladfondanter, men kan också drickas ensamt eller till en kopp nybryggt kaffe. Färdigt att drickas nu. Det kan dock lagras mycket länge, flera tiotals år, men utvecklas inte nämnvärt under lagring. En öppnad flaska håller sig cirka 2–3 månader i kylskåp. Serveras kylt, omkring 8–10 grader.

Sötma
Fyllighet

Passar till

Betyg (2 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
8026
Storlek
75 cl
Alkohol
20 %
Land/Region
Portugal
Passande mat
Ost
Smaktyp
Söta viner
Typ
Sött vin
Producent
Sogrape

Fakta

  • Druvor touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barroca, tinto cão
  • Lagring europeisk ek
  • Ålder genomsnitt 10 år
  • Yngsta fat 9 år
  • Äldsta fat 12 år
  • Total syra 4.58 g/liter
  • pH 3,22
  • Socker 11,9 %

Smakbeskrivning

En elegant Tawny Porto i klassisk stil, med mognad och friskhet. Färgen är läckert tegelröd, vilket kännetecknar långlagrade portviner. Doften är komplex och elegant med toner av mogna röda frukter, bitter marmelad, nötter, vanilj, russin, dadlar och apelsinskal. Smaken är fint balanserad med mjuka tanniner och en fyllig naturlig sötma. Här finns mörka bär, choklad, sultanrussin, björnbär, läder och inslag av rostad ek. Eftersmaken är delikat och finstämd med mandel och frukt i avslutningen.

Gott att veta

Portvin klassificeras i stort sett efter sin färg, White, Tawny och Ruby. Tawny betyder läder och syftar på vinets läderaktiga, brungula färg. Det är samma ord som engelskans tanned som betyder solbränd. Tawny kan vara något så enkelt som en blandning av rött och vitt portvin, men oftast är Tawny portvin som har lagrats mycket länge på ekfat. I regel åldersbetecknas Tawny som 10, 20, 30 eller 40 år. Tawny är inte flasklagrat, till skillnad från den årgångsbetecknade vintageporten, all lagring har skett på ekfat. Ålderssiffran anger genomsnittsåldern. Ibland kan vinet vara betydligt äldre än den angivna åldern. Att språket i Portvinsvärlden ofta är engelska och inte portugisiska har historiska förklaringar. Portugal hade under långa tider konflikter med Frankrike och Spanien. Handelsembargo och krig avlöste varandra. Det medförde att portugisiska vinbönder sökte sig andra handelsvägar. England blev en bundsförvant och från hamnen i Porto gick mängder med skeppslaster till de engelska hamnstäderna ­– i synnerhet under de många krig som engelsmännen utkämpande med fransmännen. Det portugisiska vinet blev helt enkelt det vin som engelsmännen drack. Ur detta utvecklades engelska importföretag med filialer i Porto. För att vinerna skulle klara de långa sjötransporterna, ofta i stekande sol, förstärkte man dem med vinsprit. Det ökade styrka, hållbarhet och sötma och gjorde portvinet till en helt egen och unik vinstil.

Kort om Offley

William Offley var en av de många engelska affärsmän som på 1700-talet började importera Portvin. Affärerna gick bra och 1737 öppnade han en filial i Porto, som en av de första britterna. Verksamheten utvecklades och snart bedrevs en betydande handel och även vinframställning i bolaget. 1803 kom James Forrester till Porto och Offley. Han kom att ansvara för den lokala verksamheten och namnet på bolaget blev Offley Forrester. Mycket stor betydelse skulle hans brorsson James Joseph Forrester få. Han anslöt till farbroderns verksamhet 1831. James Joseph Forrester var ett geni av sin tid. Han var konstnär, vinexpert, välutbildad och inte minst kartograf. Vid dessa år fanns ingen karta över Douro. James Joseph Forrester började åtgärda detta, ett arbete som tog tolv år och som kom att förläna honom flera utmärkelser, bland annat adlades han av den portugisiska kungen. Han belönades också med utmärkelser i Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike. Genom en ödets nyck kom han några år senare att förolyckas i Douro-floden som han vigt så många år av sitt liv. Joseph James Forrester kom att spela en enorm roll för portvinsindustrins utveckling och hyllas alltjämt som ett av de stora namnen i Portugals vinhistoria. Hans son blev kvar i företaget till 1924. I dag ägs Offley av Portugals ledande vinproducent Sogrape Vinhos.

  • Tawny port lagras i regel på mycket stora vinfat som gör att vinet kan ligga mycket länge
  • En Tawny utvecklas inte på flaska, den kan sparas mycket länge, men förändras bara marginellt
  • Ju äldre en Tawny är desto ljusare/brunare och mer läderartad blir färgen
  • Under lagringen förlorar faten i volym och måste fyllas på med vin i samma ålder
  • En variant av Tawny är Colheita, det vill säga en årgångsbetecknad Tawny
  • Offleys Portviner exporteras till närmare 50 länder

Producent Sogrape

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca Velha.

Sogrape grundades 1942 av Fernando van Zeller Guedes och 15 vänner. Till en början hade bolaget det något otympliga namnet Sociedade Comercial dos Vinhos de Mesa de Portugal. Sograpes historia började med det berömda Mateus Rosé – ett vin som de flesta känner till och som till stora delar startade den rosévinstrend som kommit att växa fram under 2000-talet. Sograpes historia är direkt sammankopplad med Mateus framgångar. Tack vara Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands.

Mycket stor betydelse för Portugal som vinland har Ferreirinha, (1811–1896), eller Dona Antónia Ferreira, som hon egentligen hette. Hon brukar beskrivas som urmodern för den moderna portugisiska vinodlingen. Hon var med och utvecklade portvinerna i Douro och de metoder som alltjämt används. Douro är alltjämt den region som är mest förknippad med Sogrape. Här görs exempelvis de stora portvinerna Sandeman och det vin som bär Dona Antonias namn, Ferreira. Dona Antonia var också den som gick främst i arbetet med att motverka vinlusens härjningar i landet. Många av Portugals klassiska vingårdar kan kopplas till henne, och till Sogrape som ser till att vinerna från dessa odlingar alltjämt förtjusar världen. Ferreirinhas namn finns ofta på Sograpes etiketter. Sogrape äger också den berömda gården Quinta do Porto i Douro där Dona Antónia Ferreira huserade. Hon sägs fortfarande vandra i salarna om nätterna och hålla en vakande hand över odlingarna.

Sogrape producerar viner i nästan alla Portugals vinstilar och från de flesta regioner i landet. Företaget har vuxit genom förvärv och satsningar. Familjeföretaget har haft stor betydelse för att Portugal ses som ett allt intressantare vinland och som ett land, som tidigare nästan enbart var känt för sina portviner, numer kan visa upp ett pärlband av både vita och röda kvalitetsviner. Motorn i den utvecklingen har till stora delar varit Sograpes förmåga att investera i metoder, teknik, innovationer och marknad.

Sogrape äger i dag flera vinerier, det första byggdes 1962, och så sent som 2016 utsågs vineriet Sogrape Vinhos till världens främsta vineri av World Association of Writers and journalists. Sogrape har mycket högt ställda ekologiska ambitioner och strävar efter att vara ett hållbart företag inom alla aspekter. Man lägger mycket energi på att vara branschledande inom klimat-, miljö- och socialt arbete. Man har ett aktivt hållbarhetsarbete i sina egna verksamheter, med ett antal projekt som ständigt pågår, och man hjälper även sina leverantörer att driva små som stora odlingar på ett sätt som minskar avtrycken på miljö och klimat.

I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes, 2015 tog Fernando Guedes över efter sin äldre bror Salvador. Sogrape är Portugals största vinföretag, har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder. Företaget äger 19 vinerier och 25 egendomar i tolv av Portugals vinregioner där man odlar vin på mer än 1 600 hektar. Portugisiska viner kännetecknas av en mångfald med druvsorter, varav en stor del lokala, Sogrape har hela 77 sorter i sina odlingar.

Inspiration