en flaska portvin offley ruby porto

Offley Ruby Porto

Smakbeskrivning

Ett ungt rött portvin i klassisk stil med en insmickrande och typisk rubinröd färg. Doften är livlig med röda frukter och komplexa toner från eklagringen. Smaken är välbalanserad med sötma, tanniner, choklad, kaffe och körsbär. Eftersmaken är lång och behaglig med russin och fikon som blir tydliga i avslutningen.

Passar till

Offley Ruby är ett gott och fylligt dessertvin. Det passar utmärkt till chokladefterrätter, kladdkaka, fondanter, men också till mer gräddiga smaker med högre sötma som Crème brûlée, glassefterrätter och tiramisu. Det är också gott till blåbärs- och äppeldesserter. Vinet går utmärkt tillsammans med lagrade ostar och ost med kraftiga smaker som Stilton, Roquefort och andra blå- och grönmögelostar. Vinet är färdigt att drickas. Det utvecklas inte under lagring och bör serveras kylt till cirka 8–10 grader.

Korta fakta

Druvor: touriga Franca, tinta roriz, tinta amarela, into cão
Lagring: uteslutande på europeisk ek
Ålder: genomsnitt 3 år
Yngsta fat 2 år
Äldsta fat: 5 år
Sockerhalt: 9,5 %
Total syra: 4.2 g/liter
pH-värde: 3,51

Gott att veta

Ruby är benämningen på ett ungt portvin som sällan lagrats mer än 2–3 år på fat, ståltankar eller i betongkar. Det finns ruby port som är både vit och rosé men det allra vanligaste är att ruby görs av blå druvor, därav namnet. En ruby port har i regel en rubinröd färg och en frisk och fruktig smak. Det förekommer att en ruby betecknas som Reserve. Det innebär att vinet har en något mer mogen ålder. Ruby är den enklaste och vanligaste sortens Portvin, men är därför på intet sätt ett mer ointressant vin. Många ruby port är både komplexa och fascinerande, i synnerhet de som i likhet med Offley Ruby Reserve har en hel del mogen port i sin blend. En ruby skapas av att man blandar olika årgångar där syftet är att göra ett piggt och livligt vin. Ruby är aldrig, som vintageporten, lagrad på flaska, utan har i regel fått med sig minst två år på ekfat. Faten som vinet lagrats på är oftast mycket stora, snarare ekbehållare än vinfat, dock gör kontakten med ekstavarna att vinet får både färg och mognad. Offleys Ruby Reserve har blandats av upp till fem år gamla eklagrade viner. Det gör att vinet får en fylligare och rikare smak än vad ruby port oftast har.

Kort om Offley

Importföretaget Offley grundades i London redan i början av 1700-talet, kanske till och med tidigare än så. De allra äldsta beläggen går tillbaka till 1710 och bevisar inte mer än att företaget var aktivt då. Handeln med portvin blomstrade dessa år. Portvin hade blivit en modedryck i de högre samhällsskicken – där släkten Offley vant rörde sig. Familjen bestod av flera förmögna och till och med adlade medlemmar. 1737 grundade William Offley en filial i Porto i syfte att utveckla handeln med portvinerna. Så skedde och bolaget började också med tillverkning. 1803 anslöt en skotte från Perth, James Forrester, till verksamheten i Portugal. Ganska snart bytte bolaget namn till Offley Forrester. 1831 kom så James Forresters brorson, James Joseph Forrester, till Porto. Det innebar en ny era för Offley och för hela den portugisiska vinindustrin. James Joseph Forrester gjorde avgörande insatser för att avgränsa portvinet. Han införde den regionala regulaturen och han ägnade tolv år åt sitt liv med att göra den första kartan över Douro-dalen och floden. Han adlades för sitt arbete och mottog utmärkelser från flera europeiska länder. Hans son blev kvar i bolaget till 1924. På 1960-talet köpte stora Sandeman Offley och 1983 tog Martini över innan nuvarande ägaren, Portugals ledande vinföretag, Sogrape Vinhos blev ensamägare 1997.

  • Endast inhemska druvor är tillåtna till portvinsframställning
  • Dourodalen i nordöstra Portugal ligger cirka 10 mil från Porto
  • Ruby anspelar på den rubinröda färgen som unga Portviner ofta har
  • Baron James Joseph Forrester kunde förvärva en av de bästa egendomarna i Dourodalen, The Quinta Boa Vista Estate, vars odlingar har använts till Offleys portviner sedan 1820-talet
  • Offleys Portviner exporteras till närmare 50 länder
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

man som skördar druvor med bytta på axeln

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca…

vinho verde flaska gazela

Gazela Vinho Verde (Po)

Gazela Vinho Verde har en klar ljusgul färg, med ett liten mousse som förstärker doft, smak och fräschör. Det har...
Pris: 65:- (75 cl)
en flaska rosevin mateus liten rackare

Mateus Rosé Original – 25 cl (Po)

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och...
Pris: 30:- (25 cl)

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 214:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 126:- (75 cl)
en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 111:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (It)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 131:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close