Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Till de vita vinerna räknas några av världens mest berömda vinsorter. Vitt vin kan göras av både blå och gröna druvor men skillnaden ligger i framställningsmetoden där skalen separeras från musten under pressningen. Eftersom färgämnena sitter i skalen blir viner som framställs på detta sätt ”färglösa”. Vita viner har i regel en mindre smakrik karaktär än röda viner, men å andra sidan tenderar vita viner att bättre lyfta fram sådana smakgivare som terroir, jordmån och växtbetingelser. Några av världens främsta vita viner odlas i östra Frankrike i Alsace, utmed Rhenfloden och i södra Tyskland, men framstående vita viner tillverkas i alla vinländer. Vitt vin har många stilar från krispig vit riesling till fatlagrad chardonnay och passar till allt från lättare maträtter till kraftfulla middagar. En vanlig missuppfattning är att vitt vin ska drickas kylskåpskallt – ta i stället fram det ur kylskåpet minst 30 minuter före servering så blir smakupplevelsen djupare.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.