Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Chablis Bio är ett friskt och elegant vin med citrustoner och hög mineralitet. Doften är blommig med vitsippor och rosenvatten. Där finns också honung och lätt citrus. Smaken är balanserad med hög syra och en rik mineralton där gröna äpplen och melon ger vinet en frisk och behaglig krispighet. Helhetsintrycket är ett mycket harmoniskt vin med påtaglig kraft och djup i eftersmaken.
Chablis Bio är en klassisk Chablis som passar till traditionella rätter, som många sorters skaldjur, inte minst blåmusslor och havskräftor. Särskilt ljuvligt är det till ostron. Det är också ett förträffligt fiskvin till många mildare fiskrätter, som havsabborre, gös och bergtunga, för att nämna några. Prova det till exempel till torskrygg med vitvinssås, potatispuré och smörslungad sparris. Vinet är klart att dricka men utvecklas ytterligare under 3–5 års lagring. Bör serveras kylt vid cirka 9–11 grader.
Chablis är en enklav som räknas till Bourgogne trots att området egentligen ligger närmare champagne än övriga Bourgogne. Enligt legenden var det munkar från klostret i Tours som fick fart på vinodlingen i Chablis. Munkarna flydde norrut för att komma undan härjande vikingar och för att finna en plats där de tryggt kunde bygga ett kloster och odla sitt vin. Vid floden Serein fann den vad de sökte och uppförde ett kloster som alltjämt står kvar. Det som gör Chablis unikt är den kalkhaltiga jordmånen. Chablis vilar på kalkstensgrund och ovanpå den ligger en märgelrik lerjord. Leran är av två typer, Portlandlera och Kimmeridge. För 150 miljoner år sedan var området täckt av ett innanhav, den så kallade Parisbassängen, som sträckte sig från södra England, via engelska kanalen, in i Frankrike till Champagne och Chablis. I havet levde myriader av små ostrondjur, bläckfiskar och andra havsorganismer. De fossilerades och bildar nu den unika Kimmeridge-jordmånen, som är så betydelsefull för den mineralitet Chablis-vinerna utvecklar. Chablis räknas till världens främsta vita viner, inget annat vin har kopieras lika ofta, men den unika jordmånen och ståltankarna ger ofta Chablis ett ointagligt försprång. Chablis BIO har jäst på ståltank och sedan vilat på sin fällning i tio månader.
Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.
Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.