en flaska mersault från albert bichot

Albert Bichot Meursault 1er Cru ”Les Charmes” Domaine du Pavillon 2021

Smakbeskrivning

Meursault Les Charmes är vin för den som vill uppleva de stora vita Bourgognerna, det är smörigt, brödigt och fullödigt i smak och doft. Det är ett idealiskt fiskvin, suveränt till skaldjur men även lättare kötträtter som vilt- och kycklingrätter. Albert Bichot själva rekommenderar det till smakrika ostar. Vinet är färdigt att drickas nu och bör serveras lätt kylt. Det har en stor utvecklingspotential och blir bara bättre och bättre de närmaste tio åren på flaska

Doften är stor och generös med toner av söta citrusfrukter, mandel, vita blommor och nybakat bröd. Smaken är mjuk och rund med brödiga inslag och en lätt kryddighet. Eftersmaken är lång och kryddig och klingar av i en liten syrlig och örtig citruston.

Albert Bichot

Huset Albert Bichot är familjeägt och drivs nu i sjätte generationens rakt nedstigande led. Bichot äger mark och odlar vin över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna i Bourgogne är relativt få. När det gäller Les Charmes är producenten exempelvis det nyrenoverade Domaine du Pavillon. Albert Bichot har mycket gamla anor. Bolaget grundades redan 1831 på en gård med vinodlartradition sedan medeltiden.

Meursault

Meursault är ett namn med klang i världens vinsymfoni. De vita vinerna från den lilla byn med samma namn i Bourgogne har närmast blivit statussymboler, kända för sin nästan smöriga och ibland krämiga konsistens.

Meursault är ett av flaggskeppen i armadan av Bourgognes många berömda viner.  Den lilla byn Meursault med cirka 1 500 invånare brukar beskrivas som ”the capital of Burgundy’s great whites”. Här odlas de vita viner som ofta övertrumfar systerdistriktet Chablis i kvalitet och kraftfullhet. Trots detta har Meursault förbisetts av tillsynsmyndigheterna och aldrig tillerkänts någon Grand Cru-status, vilket har ifrågasatts ­– inte minst av invånarna i Meursault – eftersom vinerna härifrån ibland når väl så hög kvalitet som viner från mer prestigetyngda Grand Crus i grannskapet.

Meursault ligger i hjärtat av Côte de Beaune vid foten av Côte d’Or. Vingårdarna i Meursault har ett närmast idealiskt läge. De ligger lite högre än omgivande byar där bergen ger skydd för regn och vind, skadeinsekterna är färre och jordarna är mycket koncentrerade och ger rika skördar. Vingården Les Charmes är en av de allra främsta odlingslotterna i Meursault, den ligger alldeles intill Puligny-Montrachet som är Grand Cru-klassificerad. Les Charmes är täckt av två jordmåner, en porös lerjord och en kalkrik mer finfördelad jord. Detta bidrar till att utveckla komplexa smaker eftersom de båda jordmånerna var för sig ger olika typer av viner. Chardonnay-druvan är också den druva som är mest benägen att låta sig påverkas av jorden den växer i.

Vinet

Meursault 1er Cru ”Les Charmes” görs på 100 % chardonnay. Efter vinifieringen lagras vinet på ek under 12 – 15 månader (25 % ny ek).

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

chablis vingård med hus

Albert Bichot

Mer om producenten

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska vitt vin från chablis
Nyhet
Ekologisk

Albert Bichot Chablis Bio 2020 (Ch)

Chablis Bio är ett friskt och elegant vin med citrustoner och hög mineralitet. Doften är blommig med vitsippor och...
Pris: 269:- (75 cl)

Inspiration

torskrygg på tallrik recept med flaska vin

How to Bourgogne a Torsk eller Bakad torskrygg med rotselleripuré

Bourgogne nigab vingård vin

Bourgogne – nyansfulla viner

albert bichot bourgogne

Albert Bichot – Bourgognes främsta eko-producent

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close