en flaska Nuits-Saint-Georges

Albert Bichot Nuits-Saint-Georges ”Les Terrasses” Monopole – Château Gris 2018

75 cl
589:-

Smakbeskrivning

Mycket blommig och mineralrik doft med en mjuk ton av rostade ekfat. Torr och fyllig smak av mogna äpplen och lichefrukter med inslag av ekfat, mineraler och apelsin. Lång eftersmak.

Chardonnay-vin från Saint-George är synnerligen ovanligt. Chateau Gris är ett exklusivt vin som passar utmärkt till alla sorters skaldjur, i synnerhet till havskräftor och hummer och många fiskrätter med smör- och vintvinssåser. Det går också väl ihop med ljusare kött som fågel, vilt och lättare rätter med milda smaker. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas upp till sju år på flaska. Bör serveras svalt, 12–14 grader.

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Chateau Gris

Côte de Nuits är den norra delen av Côte d´Or, den östliga sluttning som sträcker sig från senapsstaden Dijons utkanter till strax söder om huvudorten Saint-Georges. Här ligger Bourgognes mest berömda vinbyar som på ett pärlband. Härifrån kommer Albert Bichots premier cru chardonnay, ”Chateau Gris”.

På 1700-talet byggdes ett slott i hjärtat av vingårdarna i Nuits-Saint-Georges. När vinlusen hade ödelagt omgivningarna renoverades slottet och fick ett nytt tak av grå skiffersten. Sådana tak var ovanliga i trakten och invånarna i Nuits-Saint-Georges började kalla slottet för ”Chateau Gris”, det grå slottet.

I dag ägs Chateau Gris av familjen Bichot. Slottet ligger mitt i en muromgärdad, terrasserad vinodling, sådana vingårdar är ovanliga i Bourgogne, liksom den branta sluttningen. Närmast slottet odlas pinot noir, medan de högst belägna planteringarna är reserverade för chardonnay. Sedan 2018 är Chateau Gris ekocertifierat.

Vita viner från Saint Georges är mycket sällsynta och en raritet i sig. Chateau Gris har ett exceptionellt läge i Nuits-Saint-Georges. I den lilla vingården odlas Chardonnay på endast 0,7 hektar vilket gör vinerna härifrån lika sällsynta som eftertraktade. Den kalkrika lerjorden, den högt belägna terrassodlingen, det östliga läget och gamla vinstockar ger optimala förutsättningar för att utveckla ett högklassigt och mycket elegant chardonnayvin.

Fakta

Druvsort: 100 % chardonnay
Odlingsareal: 0.67 ha
Läge: Med utsikt över Nuits-Saint-Georges, östlig sluttning, 300 meter ö.h.
Jordmån: Kalkrik lerjord
Vinstockarnas ålder: cirka 20 år
Skörd: Manuell för hand
Jäsning: 3 – 8 veckor på ekfat (35% ny ek)
Lagring: 14–18 månader på 100% ny ek

Läs mer

Albert Bichot

Mer om producenten

Maison Albert Bichot som grundades redan 1831 är fortfarande helägt av familjen Bichot och drivs nu av sjätte generationen. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son. Albert Bichot fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra. Man…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2016

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2018 (Bo)

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

torskrygg

How to Bourgogne a Torsk

Torsk med räkor och skirat smör

Bourgogne nigab vingård vin

Bourgogne – nyansfulla viner

albert bichot bourgogne

Albert Bichot – Bourgognes främsta eko-producent

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
inycon chardonnay

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 79:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)
inycon bag in box

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2020 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 219:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close