Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Albert Bichot Saint Romain är ett elegant vin med toner av fläder, citrus och krispiga mineraler. Det har en kraftfull men mycket balanserad smak med en lätt antydan av ek. Eftersmaken är subtil och delikat med inslag av vita frukter, mandarin och fläderblom.
Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.
Den medeltida staden Beaune brukar kallas huvudstaden i Bourgogne. Här i den södra delen av Côte d’Or ligger berömda Côte de Beaune. Här odlas viner i världsklass sedan romartiden. I en dalgång omgiven av höga klippor, ruvar den lilla AOC-byn Saint Romain. Här utmed bergssidorna trivs chardonnaydruvan utmärkt och härifrån kommer druvorna till Saint Romain.
1947 blev Saint Romain en egen appellation. Jordmånen kring den lilla byn är ovanligt varierad och ger viner med höga mineraler. I Saint Romain finns inga Grand Cru eller Premier Cru-odlingar, vilket antas bero på att vingårdarna har så skiftande förutsättningar både när det gäller terroir och klimat. Vingårdarna i Saint Roman ligger ovanligt högt, ända upp till 400 meter över havet, ungefär på samma höjd som Mersault. Den höga höjden ger en långsammare mognad och därmed en mer svårbemästrad växtsäsong och viner med större årgångsvariationer. Generellt anses varmare somrar utveckla de bästa vinerna i Saint Romain.
Saint Romain beskrivs som ett geologiskt paradis. Området anses vara det första där romare och kelter odlade vin. Geologiskt ska vi nästan ofattbart långt tillbaka i tiden, ända till äldre Jura, en tid som geologerna kallar svart-jura. Jordmånen är förstklassig, med i huvudsak kalk- och mineraljordar och med betydande inskott av lera och sand. Jordmånen är som en drivbänk för chardonnaydruvan som utvecklar en stor komplexitet i Saint Roman.
Albert Bichot Saint Romain har vuxit i sandig och mineralrik kalkjord. 2016 var ett varmt år och druvorna utvecklades till sin fulla mognad. Ett efterlängtat regn i augusti efter tre heta sommarmånader gjorde skördarna rika. Efter jäsning på ekfat har vinet lagrats på delvis nya ekfat under 14 till 16 månader.
Läs merMaison Albert Bichot som grundades redan 1831 är fortfarande helägt av familjen Bichot och drivs nu av sjätte generationen. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son. Albert Bichot fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra. Man…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.