Albert Bichot Saint Romain nigab

Albert Bichot Saint-Romain 2016

75 cl
319:-

Smakbeskrivning

Albert Bichot Saint Romain är ett elegant vin med toner av fläder, citrus och krispiga mineraler. Det har en kraftfull men mycket balanserad smak med en lätt antydan av ek. Eftersmaken är subtil och delikat med inslag av vita frukter, mandarin och fläderblom.

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Saint Romain

Den medeltida staden Beaune brukar kallas huvudstaden i Bourgogne. Här i den södra delen av Côte d’Or ligger berömda Côte de Beaune. Här odlas viner i världsklass sedan romartiden. I en dalgång omgiven av höga klippor, ruvar den lilla AOC-byn Saint Romain. Här utmed bergssidorna trivs chardonnaydruvan utmärkt och härifrån kommer druvorna till Saint Romain.

1947 blev Saint Romain en egen appellation. Jordmånen kring den lilla byn är ovanligt varierad och ger viner med höga mineraler. I Saint Romain finns inga Grand Cru eller Premier Cru-odlingar, vilket antas bero på att vingårdarna har så skiftande förutsättningar både när det gäller terroir och klimat. Vingårdarna i Saint Roman ligger ovanligt högt, ända upp till 400 meter över havet, ungefär på samma höjd som Mersault. Den höga höjden ger en långsammare mognad och därmed en mer svårbemästrad växtsäsong och viner med större årgångsvariationer. Generellt anses varmare somrar utveckla de bästa vinerna i Saint Romain.

Saint Romain beskrivs som ett geologiskt paradis. Området anses vara det första där romare och kelter odlade vin. Geologiskt ska vi nästan ofattbart långt tillbaka i tiden, ända till äldre Jura, en tid som geologerna kallar svart-jura. Jordmånen är förstklassig, med i huvudsak kalk- och mineraljordar och med betydande inskott av lera och sand. Jordmånen är som en drivbänk för chardonnaydruvan som utvecklar en stor komplexitet i Saint Roman.

Vinet

Albert Bichot Saint Romain har vuxit i sandig och mineralrik kalkjord. 2016 var ett varmt år och druvorna utvecklades till sin fulla mognad. Ett efterlängtat regn i augusti efter tre heta sommarmånader gjorde skördarna rika. Efter jäsning på ekfat har vinet lagrats på delvis nya ekfat under 14 till 16 månader.

Läs mer

Albert Bichot

Mer om producenten

Maison Albert Bichot som grundades redan 1831 är fortfarande helägt av familjen Bichot och drivs nu av sjätte generationen. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son. Albert Bichot fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra. Man…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2016

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2018 (Bo)

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

torskrygg

How to Bourgogne a Torsk

Bourgogne nigab vingård vin

Bourgogne – nyansfulla viner

vinskola om vinlandet frankrike

Allt om vinlandet Frankrike

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
inycon chardonnay

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 79:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)
inycon bib

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2020 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 219:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close