flaska vin broom ridge alheit

Alheit Broom Ridge 2019

75 cl
389:-

Smakbeskrivning

Broom Ridge är en djupt kristallklar chenin blanc med tydliga citrusaromer, som färskpressad lime och rika blommiga inslag. Där finns också torkade örter, bivax, persika och gröna äpplen. Smaken är kraftfull med en elegant syra, lätta tanniner och en antydan till sälta som klingar av i en lång frisk eftersmak.

Det är ett anspråksfullt vin som står upp mot ambitiös mat, lyxiga skaldjursrätter som piggvar, marulk och bättre vita fiskar med milda såser. Det också utmärkt till lättare kött som fågel, lamm och vilt. Ett storslaget vin som är färdigt att drickas men som utvecklas under många års lagring. Bör serveras något kylt, runt 12 grader.

Alheit Vineyards

Den sydafrikanska demonproducenten Alheit Vineyards är en föregångare för ny generations vinmakare i Sydafrika. Det unga paret Alheit är närmast kultförklarade.

Chris och Suzaan Alheit har en närmast pedantisk syn på vinodling. Deras filosofi är att allt handlar om vingården snarare än vineriet eller blandningslaboratoriet. Därför samarbetar de med odlare som har små odlingar i topplägen. De gör ofta druvrena viner från en och samma vingård. De föredrar buskodlade gamla vinstockar vars rötter letat sig djupt ner i den ofta karga jorden i Capelands utmed Sydafrikas sydvästra kust och inland.

Paardeberg

Paardeberg, hästberget på afrikaans, reser sig en bit inåt landet i hjärtat av Western Cape. Paardeberg spelade en avgörande roll i kolonialhistorien. Här utkämpade brittiska och kanadensiska trupper ett blodigt slag under boerkriget. I dag 120 år efter dramatiken har fridfulla vinodlingar tagit över berget. Här finns några av Sydafrikas mest ryktbara vingårdar.

Paardeberg är något av hjärtpunkten för den sydafrikanska vinindustrins renässans. Här odlade den Sydafrikas vinpionjärer sina första viner – och här fick vår tids ambitiösa producenter fäste för sina idéer och började tillverka viner som ritade om världens vinkarta. Läget är optimalt. I den djupa, kaliumrika och porösa granitjorden växer mängder med gamla buskodlade chenin blanc. Marken är torr, odlingarna bevattnas inte, vilket leder till låg avkastning, men druvor med mycket hög fruktkoncentration.

Vinet

Vinerna från Paardeberg kännetecknas av en gnistrande klarhet och stor smakrikedom. Härifrån kommer några av landets absolut bästa viner. Namnet kommer från Afrikaans Besemgoeskop som skulle kunna översättas med ”toppen av bergskammen”. Namnet säger mer om platsen än om filosofin eller idén bakom vinet. Ursprunget.

Broom Ridge kommer från västra sidan av berget och provinsen Joubertskloof. Här vid Nuwedam Farm finns tre mycket speciella odlingslotter där chenin blanc planterades mellan 1974 och 1980.

Läs mer
chris och suzaan alheit

Alheit Vineyards

Mer om producenten

Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och resor…

flaska vin flight of the jackass alheit

Alheit Flight of the Jackass Cinsault 2018 (St)

Vinet har en klar röd färg. Doften är fräsch och mycket fruktig av röda bär, körsbär, hallon och färska...
Pris: 159:- (75 cl)
Hemelrand Vine Garden 2017 nigab

Alheit Hemelrand Vine Garden 2019 (Sy)

Hemelrand Vine Garden är ett fylligt och samtidigt elegant vin som bjuder på en intensiv doft med tydliga citrustoner...
Pris: 249:- (75 cl)

Inspiration

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

vingård med skylt chenin blanc

Chenin Blanc – den gamla druvans resa till revansch

Hur gör man vitt vin?

Sotad lax med pac choi och brynt sojasmör

Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
inycon chardonnay

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 79:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)
inycon bib

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2020 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 219:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close