flaska himmelrand från alheit i sydafrika

Alheit Hemelrand Vine Garden 2020

Smakbeskrivning

Hemelrand Vine Garden är ett fylligt och samtidigt elegant vin som bjuder på en intensiv doft med tydliga citrustoner, fläder och en liten antydan till rök. I smaken möter en distinkt syra och lätt bitiga mineraler som balanseras av en smörig och mjuk eftersmak. Här finns också mogna äpplen, en markerad örtighet och inslag av apelsinblommor i en lång kvardröjande eftersmak.

Det är ett storslaget och smakrikt vin som klarar många rätter. Inte minst fågel, som kyckling, anka, gåslever och vildand. Det har också förmågan att lyfta smakrika fiskrätter och skaldjur. Vinet är färdigt att drickas, men utvecklas under flera års lagring. Bör serveras svalt, runt 10 – 12 grader.

Alheit Vineyards

Sydafrikanska viner har blivit alltmer respekterade även i de mest klassiska lägren. Sedan Apartheidregimens fall har landets vinproduktion gått från miserabel till state of art. Bakom utvecklingen står ett mångårigt kvalitetsarbete, ökad noggrannhet och en ny generation välutbildade vinmakare, som Chris och Suzaan Alheit från Alheit Vineyards.

Alheit Vineyards ligger i Walker Bay, några timmar öster om Kapstaden. Walker Bay är Sydafrikas minsta vinregion, men också en av de mest intressanta. Här sveper svala eftermiddagsvindar från Antarktis in över kullarna och skapar ett mikroklimat som är olikt Sydafrikas i övrigt. Ute till havs drar den kalla Bengulaströmmen förbi och hjälper till att kyla vindarna. I Walker Bay mognar druvorna långsamt och jorden är mer kalkrik än på andra håll i landet. Sammantaget ger detta viner som är mer europeiska i sin still än de traditionella sydafrikanerna. Walker Bay är landets kallaste vinregion. Området brukar jämföras med Bourgogne. De typiska bourgognedruvorna chardonnay och pinot noir trivs förträffligt i den svalkande havsbrisen. Walker Bay bjuder på porösa, kalkrika lerjordar och i det nederbördsfattiga området får rötterna leta sig långt ner i marken för att hitta vatten och näring. Under dessa förhållanden blir skördeuttaget litet, men druvorna får desto mer koncentrerad smak.

Vinet

Hemelrand Vine Garden anlades 2010. Filosofin bakom vinet är att dra nytta av årgångsvariationerna och göra ett vin som är unik för varje skörd. Hemelrand är en blandning av 26 % chenin blanc, 26 % chardonnay, 23 % roussanne, 21 % verdelho, och 4 % muscat. Det är druvor som i hög grad är kända från andra delar av världen, kanske främst iberiska halvön. Vinet har vuxit på nästan 400 meters höjd, i ett kyligt mognadsklimat.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

chris och suzaan alheit

Alheit Vineyards

Mer om producenten

Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och resor…

alheit monument vinflaska från sydafrika
Nyhet
Begränsad utgåva

Alheit Monument Sémillon 2021 (Sy)

Monument Sémillon har en djupt gyllene färg, med en tydlig och blommig doft med mandarin, bivax och torkade örter...
Pris: 539:- (75 cl)
hereafter here vinflaska från alheit
Begränsad utgåva

Alheit Herafter Here 2020 (Sy)

Herafter Here är en fyllig chenin blanc med stor kropp och blommiga toner av päron och gula frukter. Smaken är...
Pris: 229:- (75 cl)

Inspiration

vingård med skylt chenin blanc

Chenin Blanc – den gamla druvans resa till revansch

Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel

Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel

Sotad lax med pac choi och brynt sojasmör

Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör

Vildand med rotselleri, rödvinssky och västerbottenskum

Vildand med rotselleri, rödvinssky och skum gjord på Västerbottensost

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 171:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 101:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 240:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close