flaska vitt vin alheit huilkrans

Alheit Huilkrans 2019

75 cl
569:-

Detta vin är tillfälligt slut

Smakbeskrivning

Vinet har en elegant, nästan lite jordig doft av päron, persika, citrus och gröna äpplen. Smaken är fruktig med koncentrade inslag av citrus, melon, en lätt syra, kryddor, citrongräs och en sval smekning av skog och trä. Eftersmaken är överväldigande lång i sin fruktiga och välbalanserade stil.

Sydafrika

I dag riktas världens vinexperter sina ögon mot Sydafrika som aldrig förr. Sydafrikanska viner blir bättre för varje år och tillhör numera den absoluta världstoppen. Några av de allra mest hyllade producenterna är det unga paret Chris och Suzaan Alheit.

Sedan apartheidregimens fall har den sydafrikanska vinindustrin utvecklats från obetydlig och utdömd till mästerlig. Sydafrikas topproducenter tillhör världens främsta och utmärkelserna haglar över dem vid världens stora vintävlingar. En del av framgången beror på att en ung generation välutbildade, kvalitetsmedvetna och engagerade oenologer har fått fritt tillträde till vinodlingar och vinerier. Just nu sköljer en våg av sydafrikanska toppviner över världens vinlistor och producenter som Chris och Suzaan Alheit är närmast kultförklarade.

Vinet

Huilkrans är gjort på 100 % chenin blanc. Vinet har odlats hos familjen Visser på Oudam farm på Skrufberg i Citrusdal Mountains. Tillsammans med paret Alheit har de arbetat med i fyra år med odling och planering. Skrufberg är en karg och skrovlig höjd i norra Cape Winlands. Huilkrans är namnet på en klippa som ”gråter” när det regnar. Familjen Visser valde det namnet som en hyllning till en son de förlorade samma år som vinet skördades.

Skrufberg

Skrufberg är en speciell plats i Capelands, ödslig, karg, mycket gamla vinstockar, torrt med sandjord över röd lerjord. Här buskodlas viner sedan lång tid tillbaka och rotsystemen måste leta sig djupt ner i den hårda marken för att finna livskraft. Alheit har en ambitiös filosofi där själva vingården betyder allt. De samarbetar med odlare i utvalda lägen och utvecklar endruvs- och engårdsviner tillsammans med dem. Inte minst chenin blanc-viner har blivit något av en signaturdruva bakom Alheits terroir-filosofi.

Alheit

Chris och Suzaan Alheit träffades på Stellenbosch University där de båda läste oenologi. De delade samma passionerade övertygelse om att det är vingården och inte i vineriet som avgör kvaliteten på ett vin. Efter studierna gav de sig ut på en flera år lång resa till världens stora vinländer där de praktiserade hos ledande producenter. Bland annat i Bordeaux. 2010 började de själva producera vin med de klassiska länderna som förebild. De började i mycket liten skala, renoverade en lada och lät inreda ett enkelt vineri. Det kunde de göra med hjälp av vänner som också ägde vingårdar. Alheit Vineyards blev nästan omedelbart framgångsrikt och räknas i dag till Sydafrikas absoluta topproducenter. Alheit har en mycket tydlig naturnära filosofi i sitt sätt att se på odling och vinifiering och de fäster stor vikt vid druvsort och odlingsätt.

  • Alheits Vineyard arbetar i huvudsak med vita viner
  • Alheit gör oftast endruvsviner från namngivna, äldre buskodlade vingårdar
  • För att tydliggöra varje specifik druvsort och vingårds egenskaper får druvorna spontanjäsa med den jästen som finns i vingården
  • Alheits arbetar nästan enbart med buskodlade och gamla viner med så lite mänsklig påverkan som möjligt

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

chris och suzaan alheit

Alheit Vineyards

Mer om producenten

Om Alheit Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och…

hereafter here vinflaska från alheit
Begränsad utgåva

Alheit Herafter Here 2021 (Sy)

Herafter Here är en fyllig chenin blanc med stor kropp och blommiga toner av päron och gula frukter. Smaken är...
Pris: 239:- (75 cl)
flaska himmelrand från alheit i sydafrika

Alheit Hemelrand Vine Garden 2020 (Sy)

Hemelrand Vine Garden är ett fylligt och samtidigt elegant vin som bjuder på en intensiv doft med tydliga citrustoner...
Pris: 269:- (75 cl)

Inspiration

vingård med skylt chenin blanc

Chenin Blanc – den gamla druvans resa till revansch

tecknad bild av vtvinsflaskor

Hur gör man vitt vin?

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

en tallrik med havskatt

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close