en flaska hemmelrand vitt vin från sydafrika och alheit

Alheit Monument Sémillon 2021

Smakbeskrivning

Monument Sémillon har en djupt gyllene färg, med en tydlig och blommig doft med mandarin, bivax och torkade örter. Smaken är rik och komplex, och har en intensiv och spetsig avslutning. Att prova det här vinet känns som att öppna en liten dörr och kliva in i ett mycket stort och utsmyckat rum.

Passar till

Monument Sémillon är utmärkt till en sparris- eller skaldjursrisotto, till kyckling med en krämig vitvinssås, till sallader och många smakrika fiskrätter som lax och grillad havsabborre. Prova det till lagrade hårdostar och gröna oliver. Vinet är färdigt att drickas, men vinner på lagring. Serveras lätt kylt, runt 12 grader.

Korta fakta

 • Monument Sémillon kommer från en La Colline Farm, i Franschhoek i västra cape. La Colline är en fruktodling med en anrik historia. På gården in odlades vin redan i slutet av 1600-talet. Franschhoek brukar kallas Sémillondruvans huvudstad i Capeprovinsen.
 • Druvor: 100 % buskodlad sémillon i olika färgvarianter
 • Buteljerat: 25 juni 2021
 • Jäsning Vildjäsning
 • Lagring: Ståltank
 • Restsocker: 1,59 gram/liter
 • Syrahalt: 5,5 g/liter
 • pH-värde 3,27

Gott att veta

Monument Sémillon kommer från La Colline, en liten vingård där far och son Roux odlar sina berömda Sémillondruvor med anor 1600-talet. Till Monument har man använt en sémillonblandning som består av fem olika druvtyper i skiftande färger, smaragdgrönt, bärnsten, rosa och lila. druvorna är genetiska variationer typiska för Capes äldre sémillon-vingårdar. Varianterna är troligtvis utdöda i resten av världen, vilket ger Alheit möjlighet att göra något alldeles unikt. Vinifieringen utförs på gammalt och traditionellt vis. Druvorna plockas för hand och pressas försiktigt med sina klasar. Musten får självrinna och sedimentera över natten utan tillsatser. Vildjäsningen sker på gamla fat under cirka en månad. Vinet får sedan mogna med sin primärfällning på fat under arton månader innan det buteljeras.

Kort om Alheit Vineyards

Den sydafrikanska vinindustrin har genomgått en stor förändring. Från att ha varit volyminriktad utan egentlig kvalitetsmedvetenhet under apartheidåren. Har en ung stark vinnation vuxit fram. Ofta buren av en ny generation vinmakare med den gamla världens viner som förebild. Två av de mest framträdande i denna process är Chris och Suzaan Alheit. De träffades när de studerade oenologi vid Stellenbosch University. På entusiastiska ungdomars vis packade de sina ryggsäckar och gav sig ut på en flera år lång resa till de klassiska vinländerna där de praktiserade hos en rad ledande producenter. Hela tiden fast beslutna att börja producera vin på ett traditionellt vis i Sydafrika. Med hjälp av familj och vänner renoverade de en gammal lada och inredde ett enkelt småskaligt vineri. Chris och Suzaan Alheit har en pedantisk syn på vinodling. Deras filosofi är att vingården är det viktiga, inte vineriet eller blandningslaboratoriet. På mindre än tio år har Alheit Vineyards tagit plats som en av Sydafrikas absoluta topproducenter.

 • Alheit har en mycket tydlig naturnära filosofi i sitt sätt att se på odling och vinifiering. Man lägger stor vikt vid druvsort och odlingsätt
 • Alheit samarbetar med odlare som har små odlingar i topplägen. Man gör i regel druvrena viner av buskodlat vin från en och samma vingård
 • Monument Sémillon hette tidigare La Colline, men på grund av att namnet visade sig skyddat var man tvungen att döpa om vinet
 • ”From Zero to hero” är ett talesätt som brukar tillskrivas paret Alheit.
 • Alheits Vineyards har kultstatus och vinerna efterfrågas av entusiaster och toppkrogar över hela världen
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

chris och suzaan alheit

Alheit Vineyards

Mer om producenten

Om Alheit Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och…

hereafter here vinflaska från alheit
Begränsad utgåva

Alheit Herafter Here 2021 (Sy)

Herafter Here är en fyllig chenin blanc med stor kropp och blommiga toner av päron och gula frukter. Smaken är...
Pris: 239:- (75 cl)
flaska himmelrand från alheit i sydafrika

Alheit Hemelrand Vine Garden 2020 (Sy)

Hemelrand Vine Garden är ett fylligt och samtidigt elegant vin som bjuder på en intensiv doft med tydliga citrustoner...
Pris: 269:- (75 cl)

Inspiration

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

maträtten Bobotie på en tallrik

Bobotie – Sydafrikas nationalrätt

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close