Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Monument Sémillon har en djupt gyllene färg, med en tydlig och blommig doft med mandarin, bivax och torkade örter. Smaken är rik och komplex, och har en intensiv och spetsig avslutning. Att prova det här vinet känns som att öppna en liten dörr och kliva in i ett mycket stort och utsmyckat rum.
Monument Sémillon är utmärkt till en sparris- eller skaldjursrisotto, till kyckling med en krämig vitvinssås, till sallader och många smakrika fiskrätter som lax och grillad havsabborre. Prova det till lagrade hårdostar och gröna oliver. Vinet är färdigt att drickas, men vinner på lagring. Serveras lätt kylt, runt 12 grader.
Monument Sémillon kommer från La Colline, en liten vingård där far och son Roux odlar sina berömda Sémillondruvor med anor 1600-talet. Till Monument har man använt en sémillonblandning som består av fem olika druvtyper i skiftande färger, smaragdgrönt, bärnsten, rosa och lila. druvorna är genetiska variationer typiska för Capes äldre sémillon-vingårdar. Varianterna är troligtvis utdöda i resten av världen, vilket ger Alheit möjlighet att göra något alldeles unikt. Vinifieringen utförs på gammalt och traditionellt vis. Druvorna plockas för hand och pressas försiktigt med sina klasar. Musten får självrinna och sedimentera över natten utan tillsatser. Vildjäsningen sker på gamla fat under cirka en månad. Vinet får sedan mogna med sin primärfällning på fat under arton månader innan det buteljeras.
Den sydafrikanska vinindustrin har genomgått en stor förändring. Från att ha varit volyminriktad utan egentlig kvalitetsmedvetenhet under apartheidåren. Har en ung stark vinnation vuxit fram. Ofta buren av en ny generation vinmakare med den gamla världens viner som förebild. Två av de mest framträdande i denna process är Chris och Suzaan Alheit. De träffades när de studerade oenologi vid Stellenbosch University. På entusiastiska ungdomars vis packade de sina ryggsäckar och gav sig ut på en flera år lång resa till de klassiska vinländerna där de praktiserade hos en rad ledande producenter. Hela tiden fast beslutna att börja producera vin på ett traditionellt vis i Sydafrika. Med hjälp av familj och vänner renoverade de en gammal lada och inredde ett enkelt småskaligt vineri. Chris och Suzaan Alheit har en pedantisk syn på vinodling. Deras filosofi är att vingården är det viktiga, inte vineriet eller blandningslaboratoriet. På mindre än tio år har Alheit Vineyards tagit plats som en av Sydafrikas absoluta topproducenter.
Om Alheit Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.