alheit nautical dawn nigab

Alheit Nautical Dawn 2018

75 cl
329:-

Detta vin är tillfälligt slut

Alheit Nautical Dawn har en kraftfull och intensiv doft av mogna exotiska frukter. Där finns guava, papaya och melon, men även lätta kryddiga aromer och apelsinblommor. Smaken är fruktig, rik med en väl balanserad syra och eleganta mineraler.

Alheit Vineyards

Den sydafrikanska demonproducenten Alheit Vineyards är en föregångare för ny generations vinmakare i Sydafrika. Det unga paret Alheit är närmast kultförklarade.

Chris och Suzaan Alheit har en närmast pedantisk syn på vinodling. Deras filosofi är att allt handlar om vingården snarare än vineriet eller blandningslaboratoriet. Därför samarbetar de med odlare som har små odlingar i topplägen. De gör ofta druvrena viner från en och samma vingård. De föredrar buskodlade gamla vinstockar vars rötter letat sig djupt ner i den ofta karga jorden i Capelands utmed Sydafrikas sydvästra kust och inland.

Rustenhof och Karibib

Med en magisk vy över False Bay strax norr om Cape Point ligger de två vingårdarna Rustenhof och Karibib. Här bryts Atlantens vågor för första gången sedan de lämnade Sydamerikas kust. Här finns världens kanske bästa utsiktsplatser för valskådning och här skördar Chris och Suzaan Alheit chenin blanc-druvor till sitt hyllade Alheit Nautical Dawn.

Att se solen sakta försvinna över Atlanten en ljum sensommarkväll, medan man spanar efter valar som plötsligt kan dyka upp i 50-tal, är en naturupplevelse som övergår det mesta. Här i Western Cape bjuder naturen inte bara på ett magnifikt skådespel, utan också på fantastiska möjligheter att odla vin. Rustenhof ligger 60 meter över havet någon kilometer in från kusten. Här finns granitkullen Sinai, helt täckt av buskodlad chenin blanc som planterades 1978. Några kilometer från Rustenhof ligger Karibib Farm där druvorna planterades tio år senare.

Vinet

Rustenhof producerar druvor som mognar tidigt och är fyllda av koncentrerade smaker. Vingården är vald för att den ger regiontypiska viner. Druvorna från Karibib har en annan stil. De tillför elegans och finess och lite jordiga toner. Båda odlingsplatserna består av granitjordar. Druvornas rötter tränger djupt ner i den mineralrika granitjorden där mycket av vinets själ sakta föds. Mognaden gynnas av de svala havsvindarna som kyler den heta solen som stundtals är skoningslös i den nederbördsfattiga kustnära regionen.

Suzaan och Chris Alheit lägger stor omsorg vid odlingsplatserna. De menar att vin är något som vingården snarare än människan producerar. För dem är läget allt och de brukar beskriva sin strävan efter att hitta naturens röst. Få producenter i Sydafrika har varit lika framgångsrika och det unga paret anses nu ligga bakom den absoluta gräddan av Sydafrikas viner.

Läs mer
chris och suzaan alheit

Alheit Vineyards

Mer om producenten

Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och resor…

flaska vin flight of the jackass alheit

Alheit Flight of the Jackass Cinsault 2018 (St)

Vinet har en klar röd färg. Doften är fräsch och mycket fruktig av röda bär, körsbär, hallon och färska...
Pris: 159:- (75 cl)
Hemelrand Vine Garden 2017 nigab

Alheit Hemelrand Vine Garden 2019 (Sy)

Hemelrand Vine Garden är ett fylligt och samtidigt elegant vin som bjuder på en intensiv doft med tydliga citrustoner...
Pris: 249:- (75 cl)

Inspiration

vingård med skylt chenin blanc

Chenin Blanc – den gamla druvans resa till revansch

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
inycon chardonnay

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 79:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)
inycon bib

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2020 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 219:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close