Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2016

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2020

Smakbeskrivning

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig. Druvsorten för chablis är chardonnay, som i chablis ger rena, friska medelfylliga viner. Aromerna brukar domineras av citrus, grönt äpple och persika. Inslaget av mineralkaraktär i eftersmaken är alltid tydligt i bra chablis. Gott till lax i ugn med ört och citrontäcke, fetaostkräm och zucchinisallad eller varför inte klassiska How to Bourgogne a Torsk! Rekommenderad serveringstemperatur 8–10°C.

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Château Long-Depaquit

Château Long-Depaquit ligger i själva hjärtat av byn Chablis. Slottet stod färdigt 1629 och har sedan dess ägts av familjerna Long, Depaquit och slutligen Bichot, som köpte egendomen 1968. Château Long-Depaquits har en vingårdsareal på totalt 65 hektar varav tio procent är grand cru lägen som i sig är mycket unikt för Chablis. Familjen Bichot har ett hållbart synsätt på vinodling, från odling till vinifiering och fatlagring används med måtta för att bäst bevara vinernas ursprung.

Matthieu Mangenot, ansvarig vinmakare på Château Long-Depaquit, har en gedigen bakgrund. Efter sina studier skaffade han sig erfarenheter av vintillverkning i Sydafrika, Libanon, Bordeaux och Mâconnais. Albert Bichot anställde honom som chef för Domaine Long-Depaquit år 2007. Med en utbildning som både agronom och oenolog har han en heltäckande strategi för vinframställning från vingårdshantering till buteljering.

Chablis

Det finns få vindistrikt i världen vars namn är så kända som Chablis, och otaliga är de kopior som gjorts – från Bulgarien till Australien. Riktig chablis kan dock bara komma från det franska vindistriktet med samma namn. Chablis har sitt namn efter den lilla staden med samma namn, belägen mitt emellan Dijon och Paris. Chablis räknas som en del av Bourgogne, men ligger mer än 10 mil från det egentliga Bourgogne och det är faktiskt närmare till vingårdarna i Champagne.

Med Champagne delar man även klimatet, där de kyliga vårarna med risk för nattfrost är vinodlarnas största problem. Mardrömmen är att få frost i blomningen, och under åren har en mängd metoder prövats för att skydda de ömtåliga blommorna från minusgrader. Det bästa (och dyraste) sättet är att med sprinkler bevattna vingårdarna – det växande islagret skyddar då blommorna. Det kan låta lite märkligt, och det är verkligen en speciell syn att se vinrankorna inbäddade i isbark när solen går upp.

Vinet

Vinifiering: Druvorna skördas för hand. Efter mjuk pressning av druvorna förs musten över på rostfria ståltankar för en temperaturkontrollerad alkoholjäsning med en temperatur på 20ºC. Vinet mognar i tio månader på sin jästfällning i rostfria ståltankar.

Vinmakare: Matthieu Mangenot
Druvor: 100% Chardonnay
Jordmån: Calcareous och Kimmeridgian
Alkohol: 13 vol%
Socker 0,3 g/100 ml

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

chablis vingård med hus

Albert Bichot

Mer om producenten

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska vitt vin från chablis
Nyhet
Ekologisk

Albert Bichot Chablis Bio 2020 (Ch)

Chablis Bio är ett friskt och elegant vin med citrustoner och hög mineralitet. Doften är blommig med vitsippor och...
Pris: 269:- (75 cl)

Inspiration

en torsk på tallrik med räkor

Torsk med räkor och skirat smör

torskrygg på tallrik recept med flaska vin

How to Bourgogne a Torsk eller Bakad torskrygg med rotselleripuré

albert bichot bourgogne

Albert Bichot – Bourgognes främsta eko-producent

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close