Albert Bichot Chablis Grand Cru

Albert Bichot Chablis Grand Cru ”Les Blanchots” Domaine Long-Depaquit 2020

Smakbeskrivning

Les Blanchots Grand Cru från Domaine Long-Depaquit är ett mycket komplext och elegant vin som bjuder på en lätt ananas, apelsinblommor, citrus och mogna päron i doften. Smaken är fruktig med honungsmelon, mandarin och en elegant citrussyra med lätt bitande mineraler. Eftersmaken har en mineralrik ton med en dragning åt flinta och rök. Det är ett vin som står sig förträffligt till alla former av skaldjur, fiskrätter, ljust kött och till den första späda sparrisen med hollandaisesås. Les Blanchots är färdigt att drickas nu, men vinner på lagring under många år. Vinet bör serveras väl kylt, 11 – 13 grader.

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Grand Cru Blanchot

Den allra östligaste av Domaine Long-Depaquits odlingar är Les Blanchots som har en jordmån och ett läge som skiljer sig från övriga Grand Cru-områden i Chablis. Les Blanchots sluttar mot sydöst och möter tidigt den vaknande morronsolen som senare på dagen försvinner bakom de branta kullarna. På våren lyser marken i vingården nästan vit av den kalkrika jorden, därav namnet Blanchots. Odlingarna sluttar mycket brant och det tunna jordlagret innehåller ovanligt mycket blålera som täcker en massiv kalkklippa. Vinerna från Blanchot brukar beskrivas som de lättaste Grand Cru-Chabliserna med eleganta aromer av apelsinblommor och viol. Les Blanchots kallas ”Drottningen av Chablis” och druvorna får alltid en hög mognadsgrad med komplex frukt tack vare det svala läget i skydd från den alltför brännande solen vilket gör att de undgår övermognad under varma år.

Druvan chardonnay

Som andra Chablisviner görs Les Blanchots på 100 procent chardonnay som är den stora druvan i Bourgogne och Champagne och den mest odlade druvan i världen. Chardonnaydruvan i sig ger mycket rena smaker och lämnar därför mycket åt jordmånen, klimatet och vinifieringen. Därför ger Chablis terroir unika förutsättningar att utveckla ett unikt vin. Chablis kopieras i vinländer över hela världen, men det går inte att komma riktigt nära någonstans.

Vinet

Les Blanchots lagras till en mindre del på ekfat, vilket är ovanligt i Chablis. Den försiktiga eklagringen (tio månader) ger en liten gräddig ton och oljigare textur.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

chablis vingård med hus

Albert Bichot

Mer om producenten

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska vitt vin från chablis
Nyhet
Ekologisk

Albert Bichot Chablis Bio 2020 (Ch)

Chablis Bio är ett friskt och elegant vin med citrustoner och hög mineralitet. Doften är blommig med vitsippor och...
Pris: 269:- (75 cl)

Inspiration

grillad fisk med potatismos på en tallrik

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

torskrygg på tallrik recept med flaska vin

How to Bourgogne a Torsk eller Bakad torskrygg med rotselleripuré

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

vinskola om vinlandet frankrike

Allt om vinlandet Frankrike

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close