Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Castelforte pinot grigio är en typisk norditaliensk pinot grigio i en frisk och fruktig stil. Den öppnar sig med syrliga dofter av citrus, grapefrukt och lätta angenäma kryddiga toner av torkad salvia och örter. Smaken är blommig, och frisk med lätta mineraler. Där finns fläder, gröna äpplen och en lätt sötkryddig mogen persika i eftersmaken.
Casteforte pinot grigio är ett kryddigt och fruktigt vitt vin som är klassiskt till fiskrätter av många slag, särskilt till vita fiskar och skaldjur. Det är också utmärkt till vegetariska rätter med grillade grönsaker och sallader, liksom ett lättdrucket och mycket njutbart prat-vin. Bör serveras väl kylt och rekommenderad serveringstemperatur 8-10°C.
Pinot gris är en favoritdruva för många. I Italien kallas den pinot grigio. Namnet kommer från dess rödgrå färg. Ursprunget är troligen franskt, men det är omtvistat. I dag är pinot gris en av de populäraste vitvinsdruvorna. I synnerhet i Sverige och USA har den blivit en succé. Castelforte pinot grigio är ett gott exempel och mycket prisvärt på denna mångfacetterade druva.
Långt tillbaka i tiden upptäckte man i södra Tyskland och i Alsace att den blå pinot noir-druvan på vissa stockar hade en annorlunda lite gråare färg. Någonstans i gentombolan hade det skett en mutation som gjorde de blå druvorna gråaktiga. Det sägs att cisterciensermunkar från Bourgogne tog med sig dessa druvor till Ungern och att det var en hemvändande soldat Lazare de Schwendi som återförde dem till Frankrike på 1500-talet.
Pinot gris närmar sig topp-tio-listan över världens mest odlade druvor. Det är en omtyckt druva som har lätt för att anpassa sig. Den är som en kameleont som låter sig påverkas av klimat och jordmån och som kan anta många skepnader. Trots att pinot gris och pinot grigio genetiskt är samma druva ger de viner av skiftande karaktär. Idag odlas pinot gris över hela världen och är exempelvis mycket populär i USA, Sydafrika och Italien, där den tillsammans med Prosecco är vinindustrins största exportsuccé.
Druvorna till Castelforte pinot grigio har odlats på vingårdar i Venetien, flera på ganska höga höjder. Efter en försiktig pressning har musten fått jäsa på ståltank i 18 grader och därefter med sin fällning i kyld miljö under sammanlagt tre månader för att utveckla så mycket smak som möjligt. Castelfortes pinot grigio är mångfaldigt prisbelönad och har vunnit medaljer av alla slag på stora tävlingar som International Wine and Spirit Competition i London och Sakura i Japan.
Castelforte är gammalitalienska och betyder närmast befäst borg, därav namnet på varumärket som blivit Collis-Riondos stora exportsuccé, inte minst till Sverige. Collis-Riondo är ett odlarkooperativ som grundades 2008. Det består av 2 500 odlare med vingårdar över hela Venetien. Totalt odlar kooperativet viner på mer än 6 000 hektar. Fabriken där man producerar sina viner ligger i Monteforte, d’Alpone, mitt emellan Venedig och Milano. Namnet Riondo härstammar från ”Monte Riondo”, en rund kulle inte långt ifrån vineriet. Riondo gör viner i alla stilar, från tunga Amarone till lätta prosecco. Vid sina vinerier har kooperativet fler än 2 000 tankar i produktion.
Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.