Albert Bichot Chablis Grand Cru Moutonne

Albert Bichot Chablis Grand Cru Moutonne ”Monopole” 2018

Smakbeskrivning

I doften finns en mycket fräsch ton av persika, nektarin, en lätt citrus och blommighet. Torrt koncentrerat vin med smak av päron, melon och apelsinblommor. Vinet är mycket mineralrikt, friskt och syrligt med små finstämda inslag av ek. La Moutonne Grand Cru är idealiskt att kombinera med en skaldjursmiddag, halstrad hummer eller till exklusivare fiskrätter på piggvar eller sjötunga. Vinet bör serveras runt 12 grader. Det är färdigt att drickas nu, men utvecklas under mycket lång tid vid lagring.

Maison Albert Bichot

Anrika vinhuset Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Château Long-Depaquit

Slottet ligger mitt i den lilla staden Chablis och med en fantastik trädgård med rosor och äldre träd och det är en fröjd att spatsera i. Till huset som dateras tillbaka till 1600-talet  är Albert Bichot den tredje ägaren och tog över för 50 år sedan. De har 65 hektar av sina vingårdar i klassiska Chablis och varav dessa är 10 hektar, 10% av den totala arealen Grand Cru. De har byggt om vineriet 2014 och låter naturen ha sin stilla gång och påverkar inte vinets utveckling. Vinerna ska utrycka jordmånen, mineralitet och elegans, de använder sig av fat i måttlighet och deras La Moutonne Grand Cru är en paragon och ett av de riktigt stora vinerna från Chablis.

Chablis är en del av det mäktiga vindistriktet Bourgogne. Det som gjort vinerna från detta område världsberömda är den säregna kristallklara torra stilen, den nästan krispiga texturen och den höga, bitiga syran. Chablis är ett av världens stora viner och som sådant har det också kopierats och förfalskats genom åren. En stor del av dessa viners karaktär brukar förklaras med den speciella kalk- och lerjorden som finns runt de 20-talet byar som räknas till det egentliga Chablis.

Vinet

La Moutonne Chablis Grand Cru är en paragon gjort på 100 % chardonnay, druvstockarna är mycket gamla med en genomsnittlig ålder på 46 år. Anledningen att det är en paragon är att vingården ligger fördelat i de två Grand Cru områdena Vaudésir (95 %) och Les Preuses (5 %) och är endast 2,35 hektar. Totalt finns det 100 hektar Grand Cru i Chablis. Den ligger på sydsluttningarna med utsikt över staden Chablis och som alla andra Chablisviner får det sin eleganta karaktäristik från den unika kalk- och lerjorden. Denna dateras till över 150 miljoner år tillbaka i tiden då miljoner marina djur och växter fossilerades i den dåtida havsbanken. La Moutonne är brant och ligger som i en amfiteater, vilket skapar ett speciellt mikroklimat i vingården med hög dränering, uppåtstigande varma vindar och intensiv solbelysning. La Moutonne är något av en solfångare och har därför ett varmare och mer skyddat klimat än andra vingårdar i området, cirka 40 % av odlingarna är helt i lä för nordliga vindar. Druvorna skördas för hand och vinet slut lagras på sin egen fällning i sex månader. 25 procent får ytterligare lagring på ekfat, övrigt på ståltank.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

chablis vingård med hus

Albert Bichot

Mer om producenten

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska vitt vin från chablis
Nyhet
Ekologisk

Albert Bichot Chablis Bio 2020 (Ch)

Chablis Bio är ett friskt och elegant vin med citrustoner och hög mineralitet. Doften är blommig med vitsippor och...
Pris: 269:- (75 cl)

Inspiration

torskrygg på tallrik recept med flaska vin

How to Bourgogne a Torsk eller Bakad torskrygg med rotselleripuré

Bourgogne nigab vingård vin

Bourgogne – nyansfulla viner

albert bichot bourgogne

Albert Bichot – Bourgognes främsta eko-producent

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close