Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
La Font Blanche är ett vitt vin med ljus halmgul färg. Doften är fruktig med citrus och mineraler. Där finns också toner av mandel, vita persikor och aprikoser, och en för Saint Laurent de la Cabrerisse typisk ton av lime och pomerans. Smaken är fyllig, mjuk och rund med örter, mer citrus akaciablommor och fänkål. Eftersmaken har en frisk syra och en lång elegant avslutning. Det är ett utmärkt vin till många sorters fisk och skaldjur, till en fransk bouillabaisse, pilgrimsmusslor, hälleflundra, piggvar och andra fiskrätter. Det passar också som ett lättare sällskapsvin och är utmärkt att dricka solitärt. Bör serveras kylt 10–12 grader. Färdigt att drickas nu, men utvecklas under lagring ytterligare några år.
I slutet av 1950-talet kom Lionel Faivre till Château de Caraguilhes. Han ville odla naturligt vin långt innan någon hade hört talas om ekologiska viner. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de Caraguilhes en av de första egendomarna som ekocertifierades enligt dagens bestämmelser. Det blev början på en framgångsrik satsning som skulle ta Faivres viner långt utanför Frankrike. Godset såldes 2005 till Pierre Gabison och han anlitade Etienne Besancenot som fick mer eller mindre fria händer att utveckla odlingarna i ekologisk riktning. Château de Caraguilhes är idag den största producenten av certifierat ekologiska viner i Corbières. Château de Caraguilhes omfattade redan på munkarnas tid cirka 600 hektar och har varit intakt sedan dess. Vingårdarna i Caraguilhes täcker 135 hektar och erbjuder ovanligt skiftande förutsättningar i terroir och växtbetingelser
Corbières som täcker nästan 15 000 hektar, blev egen appellation 1985 och ligger i regionen Languedoc-Roussilon, eller Occitanien som området heter sedan 2016, är Frankrikes största vinproducerande region (tre gånger större än Bordeaux) men också en av de mer anonyma. Troligen kom vinet hit med etrusker, romare eller med folkslag före dem. Länge hade Languedoc-Roussilon rykte om sig att producera enkla bordsviner i skuggan av Bordeaux och grannen Bourgogne. Men mot slutet av 1900-talet förändrades detta då en generation unga vinmakare kom med nya druvsorter, moderna metoder och en ambition utveckla att kvalitetsviner. Detta inledde en formidabel scenförändring. I dag är det många som menar att vinerna från Languedoc-Roussilon tillhör Frankrikes stora viner. Så betydande har förvandlingen varit att Languedoc-Roussilon närmast betraktas som en del av nya världen, trots att det egentligen kan vara den traditionella vinvärldens själva födelseplats.
På 1200-talet grundade cistersianermunkar Château de Caraguilhes. Redan då var vinodlingen minst tusenårig i trakten. Munkarnas ägor kom att omfatta 600 hektar, ett landområde som alltjämt är identiskt trots historiens gång. Languedoc-Roussilon är en svår vinregion att ringa in. Dess storlek gör att förutsättningarna skiftar. Druvsorterna är många, jordmånen varierar och vindarna som sveper in från Atlanten och Medelhavet, och ner ifrån Alperna, är nyckfulla och svåra att fånga
La Font Blanche är gjort på 70% roussane, 15% grenache blanc och 15% vermentino, 10% av vinet har lagrats på ekfat. Druvorna har odlats i Saint Laurent de la Cabrerisse, en liten by med cirka 700 invånare, de flesta mer eller mindre kopplade till vinnäringen. La Font Blanche odlats i kalkhaltig lerjord som ger tydliga mineraler.
Druvsorter: 70% roussane, 15% grenache blanc och 15% vermentino
Land: Frankrike
Distrikt: Corbières
Odling: ekologisk
Jordmån: Kalkrik jordmån
Lagring: Färdigt att drickas kan lagras 5år
Vinmakare: Etienne Besancenot
I slutet av 1950-talet återvände många fransmän från Algeriet som drabbats av inbördeskrig som lamslog den då betydande afrikanska vinproduktionen. En av dem var Lionel Faivre som kom till Chateau de Caraguilhes, där vinodling hade förekommit på ägorna i minst tusen år. Lionel Faivre var en föregångare inom ekologisk odling. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.