Château de Caraguilhes La Font Blanch 2018

Château de Caraguilhes La Font Blanche 2019

Smakbeskrivning

La Font Blanche är ett vitt vin med ljus halmgul färg. Doften är fruktig med citrus och mineraler. Där finns också toner av mandel, vita persikor och aprikoser, och en för Saint Laurent de la Cabrerisse typisk ton av lime och pomerans. Smaken är fyllig, mjuk och rund med örter, mer citrus akaciablommor och fänkål. Eftersmaken har en frisk syra och en lång elegant avslutning. Det är ett utmärkt vin till många sorters fisk och skaldjur, till en fransk bouillabaisse, pilgrimsmusslor, hälleflundra, piggvar och andra fiskrätter. Det passar också som ett lättare sällskapsvin och är utmärkt att dricka solitärt. Bör serveras kylt 10–12 grader. Färdigt att drickas nu, men utvecklas under lagring ytterligare några år.

Chateau de Caraguilhes

I slutet av 1950-talet kom Lionel Faivre till Château de Caraguilhes. Han ville odla naturligt vin långt innan någon hade hört talas om ekologiska viner. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de Caraguilhes en av de första egendomarna som ekocertifierades enligt dagens bestämmelser. Det blev början på en framgångsrik satsning som skulle ta Faivres viner långt utanför Frankrike. Godset såldes 2005 till Pierre Gabison och han anlitade Etienne Besancenot som fick mer eller mindre fria händer att utveckla odlingarna i ekologisk riktning. Château de Caraguilhes är idag den största producenten av certifierat ekologiska viner i Corbières. Château de Caraguilhes omfattade redan på munkarnas tid cirka 600 hektar och har varit intakt sedan dess. Vingårdarna i Caraguilhes täcker 135 hektar och erbjuder ovanligt skiftande förutsättningar i terroir och växtbetingelser

Corbières

Corbières som täcker nästan 15 000 hektar, blev egen appellation 1985 och ligger i regionen Languedoc-Roussilon, eller Occitanien som området heter sedan 2016, är Frankrikes största vinproducerande region (tre gånger större än Bordeaux) men också en av de mer anonyma. Troligen kom vinet hit med etrusker, romare eller med folkslag före dem. Länge hade Languedoc-Roussilon rykte om sig att producera enkla bordsviner i skuggan av Bordeaux och grannen Bourgogne. Men mot slutet av 1900-talet förändrades detta då en generation unga vinmakare kom med nya druvsorter, moderna metoder och en ambition utveckla att kvalitetsviner. Detta inledde en formidabel scenförändring. I dag är det många som menar att vinerna från Languedoc-Roussilon tillhör Frankrikes stora viner. Så betydande har förvandlingen varit att Languedoc-Roussilon närmast betraktas som en del av nya världen, trots att det egentligen kan vara den traditionella vinvärldens själva födelseplats.

På 1200-talet grundade cistersianermunkar Château de Caraguilhes. Redan då var vinodlingen minst tusenårig i trakten. Munkarnas ägor kom att omfatta 600 hektar, ett landområde som alltjämt är identiskt trots historiens gång. Languedoc-Roussilon är en svår vinregion att ringa in. Dess storlek gör att förutsättningarna skiftar. Druvsorterna är många, jordmånen varierar och vindarna som sveper in från Atlanten och Medelhavet, och ner ifrån Alperna, är nyckfulla och svåra att fånga

Vinet

La Font Blanche är gjort på 70% roussane, 15% grenache blanc och 15% vermentino, 10% av vinet har lagrats på ekfat. Druvorna har odlats i Saint Laurent de la Cabrerisse, en liten by med cirka 700 invånare, de flesta mer eller mindre kopplade till vinnäringen. La Font Blanche odlats i kalkhaltig lerjord som ger tydliga mineraler.

 

Fakta

Druvsorter: 70% roussane, 15% grenache blanc och 15% vermentino
Land: Frankrike
Distrikt: Corbières
Odling: ekologisk
Jordmån: Kalkrik jordmån
Lagring: Färdigt att drickas kan lagras 5år
Vinmakare: Etienne Besancenot

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Chateau de Caraguilhes

Chateau de Caraguilhes

Mer om producenten

I slutet av 1950-talet återvände många fransmän från Algeriet som drabbats av inbördeskrig som lamslog den då betydande afrikanska vinproduktionen. En av dem var Lionel Faivre som kom till Chateau de Caraguilhes, där vinodling hade förekommit på ägorna i minst tusen år. Lionel Faivre var en föregångare inom ekologisk odling. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de…

Château de Caraguilhes Les Gourgoules 2016
Ekologisk

Château de Caraguilhes Les Gourgoules 2018 (Fr)

Château de Caraguilhes Les Gourgoules har en djup rubinröd färg med violetta stråk i kanten. I doften möts man av...
Pris: 159:- (75 cl)
Cochon Volant Blanc 2018
Ekologisk

Cochon Volant Blanc 2021 (Fr)

Cochon Volant White 2021 är en blandning av viognier, marsanne och grenache blanc. Det är ett ekologiskt vin som har...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

skaldjursrätt på tallrik

Medelhavspasta med bläckfisk, musslor och räkor

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

poke bowl med vinflaska riscal

Poké-bowl med lax

grillad fisk med potatismos på en tallrik

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close