Cochon Volant Blanc 2018

Cochon Volant Blanc 2021

Smakbeskrivning

Vinet har en blek halmgul färg med inslag av grönt. Doften är mycket frisk och livlig med toner av akacia, aprikos, citrus och mineraler. Smaken är koncentrerad och välbalanserad med en fruktig syra. Där finns gröna äpplen, fläder och lätta toner av ingefära som klingar av i en lång och behaglig eftersmak. Cochon Volant Blanc är smakrikt och förträffligt som sällskapsvin. Som matvin passar det utmärkt till fisk- och skaldjur eller varför inte till en pasta vongole. Serveras väl kylt, runt 12 grader.

Chateau de Caraguilhes

Château de Caraguilhes grundades som kloster redan på 1200-talet. Vin har säkerligen odlats på egendomen sedan dess och troligen ännu längre tillbaka i tiden. 1958 kom Lionel Faivre till godset och påbörjade en av världens första ekologiska odlingar. Hela egendomen ekocertifierades så tidigt som 1985. Ett ägarskifte skedde 2005. Nya ägaren vid namn Pierre Gabison, en affärsman som gjort goda affärer på handel i Asien, anlitade kort därpå oenologen Etienne Besancenot som studerat agronomi och oenologi i Montpellier. Godset fick nu ett uppsving samt en ny era av ekologisk vinodling när Etienne Besancenot fick fria händer att utveckla odlingarna på den anrika egendomen.

Etienne Besancenot övertog således en unik vinodling om än något eftersatt p.g.a. föregående ägares ökade ålder och ork. Han såg omgående potentialen att förädla den ekologiska vinodlingen och påbörjade en odling av växten Blålusern för att berika marker som legat i träda. Men även att använda djur som en effektiv metod för att hålla rent från skadedjur, ogräs och i jorden. Idag betar en stor besättning av får på ägorna under stora delar av året och fårens spillning gödslar marken helt naturligt. För att berika jordarna med kväve plöjs årligen mellangrödor av blast och stjälkar ner mellan raderna av vinrankor.

Vinet

Historierna om grisen Leonard och hans äventyr är en nutida fransk barnklassiker skriven av Maryline Wyels. Den flygande lilla grisen avbildad på vinetiketten (Cochon Volant på franska) har en stor passion i livet; han älskar ekologiska vindruvor. Naturligtvis har han fått ett eget vin, ekologiska Cochon Volant Blanc från Château de Caraguilhes i Corbières.

Cochon Volant blanc är en blandning av 60% viognier, 20% marsanne och 20% grenache blanc.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Chateau de Caraguilhes

Chateau de Caraguilhes

Mer om producenten

I slutet av 1950-talet återvände många fransmän från Algeriet som drabbats av inbördeskrig som lamslog den då betydande afrikanska vinproduktionen. En av dem var Lionel Faivre som kom till Chateau de Caraguilhes, där vinodling hade förekommit på ägorna i minst tusen år. Lionel Faivre var en föregångare inom ekologisk odling. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de…

Château de Caraguilhes Les Gourgoules 2016
Ekologisk

Château de Caraguilhes Les Gourgoules 2018 (Fr)

Château de Caraguilhes Les Gourgoules har en djup rubinröd färg med violetta stråk i kanten. I doften möts man av...
Pris: 159:- (75 cl)
Château de Caraguilhes La Font Blanch 2018
Ekologisk

Château de Caraguilhes La Font Blanche 2019 (Fr)

La Font Blanche är ett kristallklart vin med ljus halmgul färg. Doften är fruktig med citrus och mineraler. Där...
Pris: 149:- (75 cl)

Inspiration

vinskola om vinlandet frankrike

Allt om vinlandet Frankrike

små förätter i skålar

Skaldjurssallad

Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Tapas med grillad jätteräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

skaldjursrätt på tallrik

Medelhavspasta med bläckfisk, musslor och räkor

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close