en flaska crotin

Crotin Bussanello Plisun 2019

Smakbeskrivning

Ljus, gul färg. Stor, aromatisk och frisk doft med inslag av citrus och jasmin. Fruktig och aromatisk smak med lång, frisk eftersmak med inslag av päron, jasmin och fläder. Vinets eleganta och smakrika stil matchar halstrad gösfilé med jordärtskockspuré eller varför inte klassisk ostfondu från Piemonte. Rekommenderad serveringstemperatur 8-10°C.

Crotin 1897

Crotin 1897 grundades, som namnet antyder, 1897 av farfadern till nuvarande ägarna, bröderna Federico, Corrado och Marcello Russo, och är beläget i den lilla byn Maretto, en mil väster om Asti. Egendomen är på totalt 11 hektar, och förutom vingårdar har man även odling av hasselnötter och driver agroturism. Man har specialiserat sig på lokala druvsorter som grignolino och freisa, och producerar också vad som troligen är världens enda druvrena busanello (en lokal korsning på welschriesling och furmint. Den viktigaste druvsorten är dock barbera, som står för en fjärdedel av produktionen. Sedan 2018 är all produktion ekologiskt certifierad.

Crotins vingårdar ligger på mellan 250 och 400 meters höjd över havet i kärnområdet för Barbera d’Asti. Druvorna till deras Barbera d’Asti kommer uteslutande från vingården La Martina, på 260 meter över havet. Jordmånen är i grunden kalkrik havsbotten, rik på fossiler, som har pålagrats, omformats och eroderat under årmiljoner, vilken gör den mycket varierad. Med den fossilrika kalkjorden i grunden är även inslagen av lera och vulkaniska bergarter påtagligt. Dessa varierande jordmåner passar utmärkt för den bukett av lokala druvsorter som Crotin 1897 har i sina vingårdar.

Vinet

Årgång 2019 i Piemonte bjöd på en varm, torr vinter följd av en varm början på våren, som fick knopparna att börja brista redan i mars. Kallt och regnigt väder i april och maj försenade blomningen och gav en något ojämn fruktsättning. Varmt väder i juni och mycket varmt väder i juli med en del regn gav goda förutsättningar för mogna och balanserade viner. Hagelstormar i augusti reducerade skörden med cirka 15 procent, men kvaliteten blev genomgående god.

Crotin Plisun är uteslutande gjort på bussanello, en unik druvsort för Piemonte. Bussanello togs fram 1937 i Veneto av odlaren Giovanni Dalmasso genom att korsa welschriesling och furmint. Bussanello mognar sent och ger fruktiga viner med inslag av päron, jasmin och fläder. Druvsorten för i dag en tynande tillvaro, och år 2016 är den totala officiella odlingsarealen i Italien endast tre hektar, varav Crotin står för en hektar. Ett riktigt unikt vin, med andra ord!

Druvsort: 100% busanello
Skörd: Druvorna är skördade för hand i små korgar.
Vinifiering och lagring: Vinet är jäst på tankar av rostfritt stål vid låg temperatur, och är sedan lagrat på ståltank fram till buteljeringen.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

piemonte_vingård_landskap

Crotin 1897 grundades, som namnet antyder, 1897 av farfadern till de nuvarande ägarna – bröderna Federico, Corrado och Marcello Russo. Crotin 1897 är beläget i den lilla byn Maretto, en mil väster om Asti. Egendomen är på totalt 11 hektar, och förutom vingårdar har man även odling av hasselnötter och driver agroturism. Man har specialiserat sig på lokala druvsorter som grignolino och freisa, och producerar också vad som…

crotin barbera dasti
Ekologisk

Crotin Barbera d’Asti La Martina 2020 (Vi)

Crotins vingårdar ligger på mellan 250 och 400 meters höjd över havet i kärnområdet för Barbera d’Asti...
Pris: 149:- (75 cl)

Inspiration

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

kyckling i ugn med toscanska smaker

Hel kyckling i ugn med Toscanska smaker

Osso Bucco med potatismos

Osso buco med potatismos

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close