en flaska dram dam riesling

d’Arenberg The Dry Dam Riesling 2018

Smak och användning

The Dry Dam Riesling har en tydlig doft av citrus, jasmin och Granny Smith-äpplen. Syra och sötma är i perfekt balans och leder tankarna till en frisk bärsorbet. Dry Dam kan drickas ung. Vinet åldras dock med värdighet och kan lagras i minst tio år, då utvecklas toner av rostat bröd och apelsinmarmelad.

The Dry Dam går mycket bra till skaldjur, buffémat, grillade grönsaker och vegetariska rätter. Det passar till det asiatiska kökets hetta och till kyckling och lax med lite kryddigare smaker. Får vinet mogna några år blir det fylligare och går hand i hand med charkuterier och hårdost. Dry Dam är även ett utmärkt drick- och sällskapsvin. Bör serveras kylt, runt 10–12 grader.

Området

Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan då den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.

McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. Det första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.

d’Arenberg

År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

  • Namnet d’Arenberg tog man efter Francis hustru Helena d’Arenberg
  • De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
  • På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilken minskat skördarna, men ökat kvaliteten
  • Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
  • d’Arenberg har en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”restaurant i winery”

Riesling

Riesling är en av världens mest odlade gröna druvor. Riesling ger vita viner i vitt skilda stilar. De kan vara knastertorra, fruktiga, syrliga och ända till honungssöta dessertviner. Riesling är Tysklands stora druva men odlas över hela världen där klimatet inte är för varmt. Riesling behöver tid på sig för att utvecklas. Riesling lagras sällan på ekfat, druvan anses inte gynnas av mjölksyrajäsning och ger karaktärsfulla vita viner med citrustoner och hög fruktsyra. Rieslingvin kan lagras länge och utvecklar då mer tropisk frukt, mjuk honungssötma och en typisk doft av petroleum.

The Dry Dam

D’Arenbergs viner känns igen på det röda ordensband som korsar etiketten, och på att de nästan alltid har ett namn som berättar en historia. Namnet The Dry Dam kommer från en damm som d’Arenbergs grannar byggde 1992. Detta år var vintern torr och dammen gapade tom. Året därpå regnade det, men dammen förblev torr. Detta gladde inte grannbönderna, men rieslingstockarna blev desto gladare. Det visade sig nämligen att de torrvuxna vinodlingarna intill mådde mycket väl av dräneringen och behöll det vatten som var tänkt att fylla dammen.

The Dry Dam har gjorts i små omgångar och korgpressats mycket försiktigt. Efter pressningen har det fått jäsa länge vid låga temperaturer. För att säkerställa balansen mellan mineraler, syra och sötma avbröts jäsningen innan allt restsocker i musten förbrukats.

Fakta

Förslutning: Skruvkork
Druva: 100% riesling
Restsocker: 14,9g/L
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
Odling: ekologisk ej certifierad
Jordmån: Sandig och torr kalkjord
Jäsning: Rostfria ståltankar
Lagring: Färdigt att drickas men vinner på lagring
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

bild på shester vinmakaren

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…

stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 119:- (75 cl)
hermit crab d'arenberg vitt vin

d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2020 (Au)

The Hermit Crab har en lätt gyllene färg. Vinet är friskt och aromatiskt med tydliga inslag av apelsinskal, citrus...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

allt om vinlandet australien

Om vinlandet Australien

Laxtartar på smörstekt toast med fänkål och forellrom

Laxtartar på smörstekt toast med fänkål och forellrom

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close