vinflaska hermit crab

d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2019

75 cl
119:-

Smakbeskrivning

The Hermit Crab har en lätt gyllene färg. Vinet är friskt och aromatiskt med tydliga inslag av apelsinskal, citrus och toner av ingefära samt mängder av frukt. Smaken är elegant och komplex med citron och lime, Granny Smith-äpplen med inslag av mineral.

Vinet är ett intensivt och livligt vin som passar mycket bra till feta fiskar, lax och tonfisk. Vinet står upp mot kryddighet och går hand i hand med kycklingrätter och det smakrika asiatiska köket med sina kryddiga chili-, ingefära- och koriandersmaker.

Vingården

Vingårdarna i McLaren Vale på Australiens sydkust består av väl dränerade lerjordar ovanpå lager av kalksten som bildats av fossilerade havsdjur för miljontals år sedan. Särskilt talrika var ”The Hermit Crab”, eremitkräftorna, som för att skydda sin känsliga bakdel flyttade in i snäckskal. Ordet ”eremit” är detsamma som givit ett av världens mest respekterade vindistrikt, Rhône-appellationen Hermitage sitt namn. I Hermitage dominerar de gröna druvorna marsanne och viognier, vilket gav familjen Osborn ännu en anledning att kalla sin blandning av dessa druvor för The Hermit Crab.

Vinet

The Hermit Crab är den första blenden av viognier och marsanne som producerats i McLaren Vale. En sådan blandning brukar kalas ”Southern Rhône blend”. De små batcherna av druvor har krossats mycket försiktigt av sin egentyngd och därefter lagts i rostfria korgpressar. För att bibehålla fräschör och fruktighet har vinet fått jäsa vid låg temperatur. För att ytterligare förstärka komplexiteten har en liten del av musten fått vildjäsa och 14 % av viognerdruvorna har jästs på fransk ek. Även marsanne-musten har till delar jästs på ek, innan den slutligen blandats med det övriga vinet.

Fakta

Druvsorter: 71% viognier och 29% marsanne
Restsocker: 3,9g/L
Klimat: Starkt påverkat av havet, milda somrar, sval skördeperiod
Land: Australien
Distrikt: McLaren Vale
Odling: ekologisk, ej certifierad
Jordmån: Kalkrik röd lerjord
Jäsning: Låg temperatur, delvis vildjäsning samt jäsning på ek
Lagring: Färdigt att drickas
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton

Läs mer
bild på shester vinmakaren

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…

stump white vinflaska

d’Arenberg The Stump Jump White 2017 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 109:- (75 cl)
flaska vitt vin

d’Arenberg The Money Spider Rousanne Organic 2018 (Au)

The Money Spider är ett halmgult vin med gröna toner. I doften möter citrus, ananas, papaya och honungsmelon. Smaken...
Pris: 139:- (75 cl)

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
inycon chardonnay

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 79:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)
inycon bib

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2020 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 219:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close