Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
The Money Spider är ett halmgult vin med gröna toner. I doften möter citrus, ananas, papaya och honungsmelon. Smaken är fyllig med exotiska frukter, mer papaya, melon och mango. En liten syrlig ton omfamnar vinet och bidrar till en lång och kryddig eftersmak. Vinet kan lagras i upp till tio år.
The Money Spider är ett fruktigt vitt vin med hög syra som passar mycket bra till fiskrätter, som grillad havsabborre, gös och försiktigt ångad torskrygg. Det är också ett bra val till det thailändska köket. Till Ceviche med mango och chili är det optimalt. Även bra till kyckling, anka och vegetariska rätter, särskilt till pizza med grillad paprika, basilika och mozzarellaost. The Money Spider bör serveras kylt, runt 10–12 grader.
Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan då den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.
McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. Det första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.
År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.
Rousanne är en vitvinsdruva som får en rödbrun rostliknande färg när den mognar, därav namnet ”rousanne”, som kommer av franska ordet för rost ”roux”. Ursprunget lär vara Rhônedalen, där den är en av få tillåtna gröna druvor i de berömda Hermitage-appellationerna. Smaken blir blommig och fruktig, särskilt i varma klimat. Roussanne används vanligen som inblandningsdruva när man vill tillföra mer fruktiga toner. Druvrena viner på roussanne är tämligen sällsynta.
d’Arenbergs viner har ofta ett annorlunda och lite humoristiskt namn som berättar en historia. När den första lilla druvskörden av 1,5 ton roussanne skulle pressas visade det sig att hundratals ”Money Spiders”, täckvävarspindlar på svenska, hade slagit sig ner på druvorna. Chester Osborne varnades av sina kollegor att ta bort dem, eftersom det betyder otur att döda spindlar. Han tog lätt på varningen. Det skulle han inta ha gjort eftersom vinet så småningom förstördes av en ovanlig syrabildning och fick kasseras. Året därpå hade spindlarna flyttat ut från vingården och Osborne uppkallade sitt roussanne-vin efter dem.
Till The Money Spider har druvorna pressats försiktigt i rostfria stålkorgar. Därefter har musten fått jäsa länge, utan malolaktisk jäsning, i temperaturkontrollerade ståltankar för att behålla så mycket som möjligt av fräschör och fruktighet som möjligt. Till det slutliga vinet har endast självrunnen must använts.
Alkoholhalt: 10,5 %
Förslutning: Skruvkork
Druvsort: 100% Roussanne
Restsocker: 3,7g/L
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod
Odling: ekologisk
Jordmån: Sandig och torr kalkjord
Jäsning: Rostfria ståltankar
Lagring: Färdigt att drickas men vinner på lagring i upp till tio år
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton
I början av 1900-talet valde den djupt religiöse Joseph Osborn att sälja sina tävlingshästar. Han tyckte inte att sådan verksamhet var förenad med sin tro. För pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var på sin tid en välkänd idrottsman och en profil i det unga australiska samhällslivet. Han kom från en strikt frikyrklig familj och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Däremot kunde man sälja druvor till andra producenter. Först efter faderns och Francis hustrus död övertalades Francis att börja producera eget vin. Resten är australisk vinhistoria. I dag drivs d’Arenberg i fjärde generationen av Chester Osborne. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.
Läs merd’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.