flaska vitt vin

d’Arenberg The Money Spider Rousanne Organic 2018

Smak och användning

The Money Spider är ett halmgult vin med gröna toner. I doften möter citrus, ananas, papaya och honungsmelon. Smaken är fyllig med exotiska frukter, mer papaya, melon och mango. En liten syrlig ton omfamnar vinet och bidrar till en lång och kryddig eftersmak. Vinet kan lagras i upp till tio år.

The Money Spider är ett fruktigt vitt vin med hög syra som passar mycket bra till fiskrätter, som grillad havsabborre, gös och försiktigt ångad torskrygg. Det är också ett bra val till det thailändska köket. Till Ceviche med mango och chili är det optimalt. Även bra till kyckling, anka och vegetariska rätter, särskilt till pizza med grillad paprika, basilika och mozzarellaost. The Money Spider bör serveras kylt, runt 10–12 grader.

Området

Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan då den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.

McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. Det första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.

d’Arenberg

År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

  • Namnet d’Arenberg tog man efter Francis hustru Helena d’Arenberg
  • De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
  • På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilken minskat skördarna, men ökat kvaliteten
  • Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
  • d’Arenberg har en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”restaurant i winery”.

Roussanne

Rousanne är en vitvinsdruva som får en rödbrun rostliknande färg när den mognar, därav namnet ”rousanne”, som kommer av franska ordet för rost ”roux”. Ursprunget lär vara Rhônedalen, där den är en av få tillåtna gröna druvor i de berömda Hermitage-appellationerna. Smaken blir blommig och fruktig, särskilt i varma klimat. Roussanne används vanligen som inblandningsdruva när man vill tillföra mer fruktiga toner. Druvrena viner på roussanne är tämligen sällsynta.

The Money Spider

d’Arenbergs viner har ofta ett annorlunda och lite humoristiskt namn som berättar en historia. När den första lilla druvskörden av 1,5 ton roussanne skulle pressas visade det sig att hundratals ”Money Spiders”, täckvävarspindlar på svenska, hade slagit sig ner på druvorna. Chester Osborne varnades av sina kollegor att ta bort dem, eftersom det betyder otur att döda spindlar. Han tog lätt på varningen. Det skulle han inta ha gjort eftersom vinet så småningom förstördes av en ovanlig syrabildning och fick kasseras. Året därpå hade spindlarna flyttat ut från vingården och Osborne uppkallade sitt roussanne-vin efter dem.

Till The Money Spider har druvorna pressats försiktigt i rostfria stålkorgar. Därefter har musten fått jäsa länge, utan malolaktisk jäsning, i temperaturkontrollerade ståltankar för att behålla så mycket som möjligt av fräschör och fruktighet som möjligt. Till det slutliga vinet har endast självrunnen must använts.

Fakta

Alkoholhalt: 10,5 %
Förslutning: Skruvkork
Druvsort: 100% Roussanne
Restsocker: 3,7g/L
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod
Odling: ekologisk
Jordmån: Sandig och torr kalkjord
Jäsning: Rostfria ståltankar
Lagring: Färdigt att drickas men vinner på lagring i upp till tio år
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton

d’Arenberg

I början av 1900-talet valde den djupt religiöse Joseph Osborn att sälja sina tävlingshästar. Han tyckte inte att sådan verksamhet var förenad med sin tro. För pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var på sin tid en välkänd idrottsman och en profil i det unga australiska samhällslivet. Han kom från en strikt frikyrklig familj och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Däremot kunde man sälja druvor till andra producenter. Först efter faderns och Francis hustrus död övertalades Francis att börja producera eget vin. Resten är australisk vinhistoria. I dag drivs d’Arenberg i fjärde generationen av Chester Osborne. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

bild på shester vinmakaren

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…

stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 119:- (75 cl)
hermit crab d'arenberg vitt vin

d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2020 (Au)

The Hermit Crab har en lätt gyllene färg. Vinet är friskt och aromatiskt med tydliga inslag av apelsinskal, citrus...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

allt om vinlandet australien

Om vinlandet Australien

Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel

Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel

grillad fisk med potatismos på en tallrik

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

en torsk på tallrik med räkor

Torsk med räkor och skirat smör

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close