stump white vinflaska

d’Arenberg The Stump Jump White 2017

75 cl
109:-

Smakbeskrivning

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av citrus och grapefruktstoner.

Ett utmärkt aperitif- eller sällskapsvin, gott till somrig buffémat, grillad kyckling, lättare kött och fiskrätter. Det är också ett friskt och fräscht drickvin som kan njutas som det är, som kockvin under matlagningen eller på altanhänget tillsammans med bär, frukter och småplock.

Om d’Arenberg och vinet

I McLaren Vale strax utanför Adelaide på Australiens sydkust ligger det anrika vinföretaget d’Arenberg. Här har 1912 familjen Osborn odlat viner sedan 1912 – och man gör det som i gamla tider, försiktigt noggrant, korgpressat och fottrampat med omsorg om den känsliga miljön, och med en stor portion humor. Det märks inte minst i The Stump Jump White.

Det märkliga namnet Stump Jump är inspirerat av de australiensiska uppfinnarbröderna Richard och Clarence Smith som i slutet av 1800-talet utvecklade en plog som kunde köras över stubbar och stenar utan att den hindrade draghästen. Uppfinningen fick stor betydelse för jordbruket över hela världen, inte minst när de australienska vingårdarna anlades. Richard Stubbs hade dålig syn och behövde regelbundet besöka ögonläkare. För att hedra honom har The Stump Jumps etikett utformats som en synkarta. Enligt d’Arenberg fungerar den också som ett nykterhetstest. Kan man läsa den översta raden på en armlängds avstånd kan man ta ett glas till.

The Stump Jump White är en blandning av 60 % riesling, 20 % sauvignon blanc, 11 % marsanne och 9 % rousanne. Samtliga d’Arenbergs vingårdar såväl de egna egendomarna som de man arrenderar eller köper druvor från är ekologiskt certifierade. Vinifieringen sker småskaligt i små batcher. Druvorna får jäsa i öppna jäskar och korgpressas försiktigt, vilket är ett arbetskrävande och numera sällsynt förfarande.

Fakta

Druvsorter: 60% riesling, 20% sauvignon blanc, 11% marsanne och 9% rousanne
Restsocker: 7,2g/L
Klimat: Starkt påverkat av havet, milda somrar, sval skördeperiod
Läge: McLaren Vale
Jordmån: Sandig röd lerjord
Jäsning: temperaturkontrollerad i öppna jäskar
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton

Läs mer
bild på shester vinmakaren

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…

vinflaska hermit crab

d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2019 (Au)

The Hermit Crab har en lätt gyllene färg. Vinet är friskt och aromatiskt med tydliga inslag av apelsinskal, citrus...
Pris: 119:- (75 cl)
flaska vitt vin

d’Arenberg The Money Spider Rousanne Organic 2018 (Au)

The Money Spider är ett halmgult vin med gröna toner. I doften möter citrus, ananas, papaya och honungsmelon. Smaken...
Pris: 139:- (75 cl)

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
inycon chardonnay

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 79:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)
inycon bib

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2020 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 219:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close