Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av citrus och grapefruktstoner.
Ett utmärkt aperitif- eller sällskapsvin, gott till somrig buffémat, grillad kyckling, lättare kött och fiskrätter. Prova gärna vinet till den peruanska maträtten ceviche – en klockren kombination. Det är också ett friskt och fräscht drickvin som kan njutas som det är, som kockvin under matlagningen eller på altanhänget tillsammans med bär, frukter och småplock.
I McLaren Vale strax utanför Adelaide på Australiens sydkust ligger det anrika vinföretaget d’Arenberg. Här har familjen Osborn odlat viner sedan 1912 och man gör det som i gamla tider, försiktigt noggrant, korgpressat och fottrampat med omsorg om den känsliga miljön, och med en stor portion humor. Det märks inte minst i The Stump Jump White.
Det märkliga namnet Stump Jump är inspirerat av de australiensiska uppfinnarbröderna Richard och Clarence Smith som i slutet av 1800-talet utvecklade en plog som kunde köras över stubbar och stenar utan att den hindrade draghästen. Uppfinningen fick stor betydelse för jordbruket över hela världen, inte minst när de australienska vingårdarna anlades. Richard hade dålig syn och behövde regelbundet besöka ögonläkare. För att hedra honom har The Stump Jumps etikett utformats som en synkarta. Enligt d’Arenberg fungerar den också som ett nykterhetstest. Kan man läsa den nedersta raden på en armlängds avstånd kan man ta ett glas till.
The Stump Jump White är en blandning av 52 % riesling, 10 % sauvignon blanc, 32 % marsanne och 6 % roussanne. Vinifieringen sker småskaligt i små batcher. Druvorna får jäsa i öppna jäskar och korgpressas försiktigt, vilket är ett arbetskrävande och numera sällsynt förfarande.
Druvsorter: riesling, sauvignon blanc, marsanne och roussanne
Restsocker: 0,7g/ 100 ml
Klimat: Starkt påverkat av havet, milda somrar, sval skördeperiod
Läge: McLaren Vale
Jordmån: Sandig röd lerjord
Jäsning: temperaturkontrollerad i öppna jäskar
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton
d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.