Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Domaine du Mont-Épin Viré-Clessé har en vacker gyllene färg med kraftfulla aromer. Smaken är mycket blommig med fruktiga inslag av persika och päron. Vinet har en tydlig mineralton som matchar lätta smaker av citrus, lime och mandarin som sakta klingar av i en trivsam eftersmak.
Bröderna Richard och Stéphane Martin förvärvade för några år sedan Domaine du Mont-Épin nära Mâcon. En fascinerande egendom som fick AOP-klassning 1999. Vid Mont-Épin odlas vin sedan antiken. Nu har bröderna Martin bestämt sig för att ge dessa anrika appellationer en ny gyllene chardonnay-era.
Mont-Épin är egentligen en bergknalle, en skogbevuxen kulle där akacia blommar bland svårgenomträngliga havtornssnår. På var sida om detta lilla berg finns två appellationer Mâcon-Péronne och Viré-Clessé. Mont-Épin bildar en naturlig gräns och har också utgjort en historisk gräns av betydelse under skilda händelser genom seklen. Dessa båda appellationer har var för sig helt olika förutsättningar, olika läge, olika terroir och levererar därmed viner i olika stilar, trots att chardonnay-druvan är gemensam. Detta är något som bröderna Martin tagit fasta på när de skapar sina viner. De arbetar enligt gamla hantverksprinciper men tillför kontinuerligt mer och mer ekologiska tekniker och metoder.
Viré-Clessé är en fyra hektar stor odlingsareal som sluttar svagt mot öst. I detta läget gynnas mognaden, solexponeringen är mer försiktig och druvorna utvecklar smakrika balanserade viner med stor kropp och finstämda mineraler. Druvorna har vuxit på upp till 50 år gamla stockar. Jordmånen är kalkrik med djupare lager av lerjord ovanpå den klassiska märgelgrunden från Juratiden som är typisk för Bourgogne.
Södra Bourgogne är vinodlingens epicentrum. Att resa runt här och uppleva historiska lämningar från romare och folk som levde före dem, bland vingårdar, och gastronomi, slott och pittoreska städer är något som alla vinintresserade borde uppleva.
Bourgogne har närmast magisk klang bland världens vinvänner; och onekligen sjunger det om vinglasen i trakten. Några av historiens största viner kommer härifrån. I Bourgogne har familjen Martin odlat vin i över 50 år. Mâcon Péronne är en gammal apellation som är känd för att ge små skördar med mycket smakintensiva druvor. I trakten kring den lilla staden Mâcon finns ett flertal små byar som tilldelats en egen klassificering för chardonnay. Till ”Mâcon Villages” hör 43 byar, en av dessa heter för övrigt Chardonnay och det är troligt att chardonnaydruvan fått sitt namn från just denna. Vi är alltså i världens absoluta hjärtpunkt för chardonnay-viner.
Efter franska revolutionen delades odlingslotter ut till många småbönder. Än idag sätter detta sin prägel på Bourgogne där närmare 2 500 vinbönder odlar viner. Detta har gjort att Bourgogne länge har varit beroende av uppköpare och vinhandlare ”nègocianter” som köper, blandar, buteljerar och sedan säljer under egen etikett.
Viré-Clessé skördades i början av september när druvorna nått sin fulla mognad. De pressades långsamt i en pneumatisk press och fick jäsa in i malolaktisk fas till slutet av januari. Därefter fick vinet mogna i sin egen fällning på ståltank under åtta månader, innan det buteljerades på plats i Domaine du Mont-Épin.
Läs merBröderna Richard och Stéphane Martin har vuxit upp i en vinodlarfamilj i Bourgogne. Våren förvärvade de egendomen Domaine du Mont-Épin i Mâcon, inte långt från floden Saône som är en av Rhones viktigaste bifloder. Till egendomen hör odlingar i de två apellationerna Mâcon Péronne och Viré-Clessé. Dessa apellationer hade tappat lite av sin forna glans och bröderna Martin ville ge dem en ny storhetstid med hjälp av…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.