nigab Domaine Tinel-Blondelet Pouilly-Fumé Arrêt-Buffatte 2018.jpg

Domaine Tinel-Blondelet Pouilly-Fumé Arrêt-Buffatte 2021

Smakbeskrivning

Arrêt-Buffatte är ett friskt, mineralrikt och fruktigt vin med en gyllene färg där stråk av grönt gnistrar i glaset. Doften är frisk med toner av citrus, fläder, ananas och inslag av krusbärsblad. Smaken är torr och frisk med toner av gröna äpplen, lime och krusbärsblad. I eftersmaken känns mineralerna tydligt och en kryddig ton balanserar citrusfrukt och örter. Arrêt-Buffatte är ett utmärkt vin till lätta fiskrätter, pilgrimsmusslor, ostron och exklusivare anrättningar på sjötunga, marulk och kattfisk. Det är också ett elegant aperitifvin. Färdigt att drickas nu men utvecklas ytterligare under några års lagring. Bör serveras något kylt vid cirka 13­–15 grader.

Domaine Tinel-Blondelet

1983 tog Annick Tinel-Blondelet över sina föräldrars vingårdar i Loiredalen. Hon blev i och med det den tolfte generationens vinodlare i familjen och satt att förvalta ett mer än 400-årigt arv. Hennes föräldrar Ferdinand och Camille förvärvade tidigt odlingslotter i Sancerre inte långt från hemgården. Annick Tinel-Blondelet är en av de välkända vinkvinnorna i Frankrike. Hon utbildade sig till oenolog i Beaune och ansvarar sedan drygt 30 år för familjens produktion. I byn Thauvenay där familjen Blondelet bor äger de 5 hektar med cirka 40 år gamla sauvignon-stockar. Annick Tinel-Blondelet är en föregångare inom ekologisk vinodling. Konstgödsling och insektsbekämpning förekommer inte och man plöjer ner fjolårets löv och komposterar naturligt varje höst

Pouilly-Fumé

När vinden friskar i över norra Loiredalen virvlar blåsten upp ett gråaktigt damm i luften. Dammolnen ser ut som rök (fumé) som stiger upp från marken. Röken har gett området sitt namn, Pouilly-Fumé. Här odlas förnämliga sauvignon blanc-viner.

De gråaktiga dammolnen är egentligen ett fint kritdamm. Det lägger sig över vingårdarna och ger druvorna en grågrön färg. Kritdammet består av Kimmeridge. Det är en jordmån som byggts upp under årmiljonerna av fossilerade djurarter. Området var en gång en havsvik och i vattnet levde miljarder ostrondjur, musslor, och små utdöda organismer. Men även större djur som fiskar, sköldpaddor och krokodiler. I dag bildar fossilerna en gråaktig kalkjord som går i dagen i södra England vid Dorsetkusten där den lilla staden Kimmerigde givit dess sitt namn. Vin som växer i sådan jord blir mineralrikt, friskt och fruktigt. Just sådant man förknippar med riktigt bra sauvignon blanc.

Pouilly-Fumé anses vara ett av de allra bästa odlingslägena för sauvignon blanc. Ståltank, kimmeridge och sauvignon blanc är en svårslagen treenighet när det gäller att utveckla viner med hög syra, krispig friskhet och distinkta mineraltoner.

Domaine Tinel-Blondelet odlar sina prisbelönta sauvignonviner i Pouilly-Fumé. En av de högst belägna vingårdarna heter Arrêt-Buffatte. Den ligger väl exponerad i ett syd- och sydostligt läge, på toppen av en naturlig amfiteater med en vidunderlig utsikt över Loirefloden, som grävt sin fåra i den porösa kalkjorden under miljoner år.

Vinet

Arrêt-Buffatte 2021 har vuxit på 45 år gamla sauvignon blanc-stockar. Efter skörden har musten fått jäsa med sin egen fällning och långsamt mogna på temperaturkontrollerade ståltankar i 10 månader. Vinet har ej genomgått malolaktisk jäsning.

Vinmakare: Annick Tinel-Blondelet
Druvor: 100% Sauvignon Blanc
Socker: 0,2g/L
Totalsyra: 4,5g/L

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Denna produkt står som tillfälligt slut i Systembolagets beställningssortiment. Får ni in årgång 2020 är jag intresserad.

Domaine Tinel-Blondelet

Mer om producenten

Domaine Tinel-Blondelet ligger i Pouilly Sur Loire vid franska centralmassivet, alldeles intill Loirefloden, mitt i centrala Frankrike. Utmed Loireflodens sluttningar började familjen Blondelet odla vin någon gång kring 1600-talets mitt. De är därmed en av Frankrikes äldsta vinodlarfamiljer som i obrutet led producerat vin. På 1950-talet storsatsade den elfte generationen, Camille och Ferdinand Blondelet, på den dittills lilla…

en flaska vitt vin sancerre

Domaine Tinel-Blondelet Sancerre Frétoy 2020 (Fr)

Sancerre har odlats på 40 år gamla vinstockar (100 % sauvignon blanc) på kalkrik jord. Det har vinifierats på...
Pris: 209:- (75 cl)

Inspiration

en torsk på tallrik med räkor

Torsk med räkor och skirat smör

strok med gurka på is

Ostron i gurkjuice med fänkål- och äppelsnö

tecknad bild av vtvinsflaskor

Hur gör man vitt vin?

sauvignon blanc vingård vinstock druvor

Sauvignon blanc – som en daggfrisk sommarmorgon

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close