en flaska vin av riesling

Fritz Walter Riesling Trocken 2021

Smakbeskrivning

Ett blekgult nästan vitt vin med frukt och kryddighet i doften. Ljusa toner, vit persika, grapefrukt, gröna äpplen och melon. Smaken är frisk och tät med mineraler och frukt. Där finns päron, jasmin, fläder, bivax och en lätt antydan till petroleum. I den långa och välstrukturerade smaken märks också ananas och aprikos. Vinet har behaglig sötma och tämligen höga syror. Eftersmaken är lång och fruktig och klingar av i äpplen och lätt citrus.

Till vad

Fritz Walters Riesling är ett mångsidigt vin som passar till det mesta, många föredrar det till lätta fiskrätter, skaldjur av alla sorter och somriga sallader. Fritz Walter själva rekommenderar det till en äkta pfalzisk bröllopstallrik med buljongkokt kalv, frikadeller, pepparrotssås och tillbehör. Det är också ett utmärkt vin till buffémat, charkuterier, färska grönsaker och ostar. Prova det gärna till det asiatiska köket och till rätter med lite chilihetta. Vinet utvecklas under kortare tids lagring, upp till fem år. Bör drickas väl kylt, runt tio grader.

Korta fakta

  • Volym: Restsocker: 2,l4 g/l
  • Syra: 7,1 g/l
  • Jordmån: Kalkjor
  • Övrigt: Innehåller sulfiter

Gott att veta

Kan man på något sätt tala om en tysk nationaldruva så är det riesling. Den numera så trendiga druvan föredrar de lite svalare odlingslägena. Riesling mognar långsamt och vill ha det lugnt och skönt och definitivt inte glassa i stekheta söderlägen. I södra Tyskland får riesling den tid den vill ha. I Pfalz skördas riesling långt in på vintermånaderna. Tyskland är optimalt för riesling och landet svarar för cirka hälften av världens odlingsareal. Rieslings popularitet har medfört att druvan spridits till en lång rad länder och odlingsarealen växer för varje år. Riesling av hög kvalitet odlas till exempel i USA, Chile och Österrike, och kanske allra främst i Alsace där de franska odlarna och deras kollegor i Pfalz nästan kan ropa till varandra över Rhenfloden. I vissa fall äger bönderna på båda sidor om floden vingårdar i varandras länder. Riesling har en lång och delvis dunkel historia. Druvan tros ha uppkommit genom en spontan korsning av två numera nästan försvunna druvsorter heunisch och vitas silvestris. I klosterdokument finns riesling omnämnd redan under 1400-talet, men där slutar alla spår. Riesling ansågs långt in på 1800-talet vara bland det lyxigaste man kunde dricka. Drottning Victorias bröllop 1840, Suezkanalens invigning och premiärkvällen ombord på Titanic firades i riesling. Fritz Walters riesling har skördats sent, pressats mycket försiktigt och har sedan fått jäsa och mogna på ståltank.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

familjen fritz walter en mor och en fru med tre döttrar

Fritz Walter är ett familjeägt vinhus i hjärtat av södra Pfalz. Familjen Walter har en lång tradition som vinodlare och närmar sig nu 200 år i rakt nedstigande led. Det var vinbonden Fritz Walter som grundade verksamheten 1832. I dag leds företaget i den femte generationen av Christina och Eckhard Walter. Familjen Walters vinodlingar täcker en yta på cirka 50 hektar och sträcker sig till ända bort till Frankrikes gränser….

en flaska vitt vin med vit etikett
Nyhet

Fritz Walter Weisser Burgunder Trocken 2019 (Ty)

Fritz Walters Weisser Burgunder har en ljust gyllene färg med en blommig och varm doft av fläder, ugnsbakade päron...
Pris: 119:- (75 cl)
en flaska rött vin med vit etikett
Nyhet

Fritz Walter Spätburgunder Trocken 2019 (Ty)

Fritz Walter Spätburgunder har en rubinröd färg med doft av vinbär, smultron och torkade örter. Där finns också...
Pris: 139:- (75 cl)

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close