en flaska vitt vin med vit etikett

Fritz Walter Weisser Burgunder Trocken 2019

75 cl
119:-

Detta vin ingår i vårt restaurangsortiment

Smakbeskrivning

Fritz Walters Weisser Burgunder har en ljust gyllene färg med en blommig och varm doft av fläder, ugnsbakade päron och vanilj. I smaken möter en frisk välintegrerad syra med blommiga toner av persika, nyklippt gräs samt en smörig och knäckig munkänsla. Där finns också honung och mineraler. Eftersmaken är mild och fruktig med äpplen, lätt citrus och gula plommon.

Till vad

Weissburgundern från Fritz Walter passar utmärkt till ljust kött och fågel som kyckling och kalkonbröst. Prova det exempelvis till en kalvstek med en mild gräddsås. Det går också mycket bra till pasta och sallader. Det är ett utmärkt sommarvin till bufféer med charkuterier, ost och småplock. Det är perfekt till lax och fiskrätter och passar mycket bra till skaldjur som musslor och ostron. Vinet bör serveras runt 10–12 grader och vinner inte nämnvärt på lagring.

Korta fakta

  • Restsocker: 7,5 g/l
  • Jordmån: stenig kalkjord
  • Syra: 5,7 g/l

Gott att veta

Weisburgunder är en urgammal druva som i stora delar av vinvärlden går under sitt franska namn pinot blanc. Dess ursprung tros vara en korsning som uppstod på 1300-talet. Sin egentliga hemvist har pinot blanc i norra Frankrike, Tyskland och i Alpodlingarna i Österrike. Pinot blanc är en druva som fått finna sig i att stå i skuggan av storebror pinot noir. Kanske är det just därför som den inte fått  den stora spridning som druvan förtjänar och får finna sig i att kallas för vinvärldens ”askunge”. Det håller dock på att förändras, pinot blanc möter ett allt större intresse, i synnerhet från länder i nya världen. Pinot blanc trivs där det är svalare. Det är en druva som är lättodlad och tacksam att ha som iblandningsdruva. Viner på pinot blanc får i regel en äpplig och lite kryddig stil. Det är en verklig allround-druva, som används till att göra stilla viner, mousserande viner och dessertviner. Ofta får vinerna en ganska hög syra med friska smaker av äpplen, citrus och i ibland mineraler med en liten beska. Fritz Walters Weissburgunder har efter tidig avlövning, borttagning av de dubbla skotten och en grön skörd, det vill säga gallring av de omogna druvorna, fått sitta kvar på rankorna fram till sin optimala mognad i oktober. Vinet har sedan fått jäsa på ståltank i en temperaturkontrollerad miljö där det har legat på sin jästfällning i hela 120 dagar.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

familjen fritz walter en mor och en fru med tre döttrar

Fritz Walter är ett familjeägt vinhus i hjärtat av södra Pfalz. Familjen Walter har en lång tradition som vinodlare och närmar sig nu 200 år i rakt nedstigande led. Det var vinbonden Fritz Walter som grundade verksamheten 1832. I dag leds företaget i den femte generationen av Christina och Eckhard Walter. Familjen Walters vinodlingar täcker en yta på cirka 50 hektar och sträcker sig till ända bort till Frankrikes gränser….

en flaska vin av riesling
Nyhet

Fritz Walter Riesling Trocken 2021 (Ty)

Smakbeskrivning Ett blekgult nästan vitt vin med frukt och kryddighet i doften. Ljusa toner, vit persika, grapefrukt...
Pris: 119:- (75 cl)
en flaska rött vin med vit etikett
Nyhet

Fritz Walter Spätburgunder Trocken 2019 (Ty)

Fritz Walter Spätburgunder har en rubinröd färg med doft av vinbär, smultron och torkade örter. Där finns också...
Pris: 139:- (75 cl)

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close