Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Fritz Walters Weisser Burgunder har en ljust gyllene färg med en blommig och varm doft av fläder, ugnsbakade päron och vanilj. I smaken möter en frisk välintegrerad syra med blommiga toner av persika, nyklippt gräs samt en smörig och knäckig munkänsla. Där finns också honung och mineraler. Eftersmaken är mild och fruktig med äpplen, lätt citrus och gula plommon.
Weissburgundern från Fritz Walter passar utmärkt till ljust kött och fågel som kyckling och kalkonbröst. Prova det exempelvis till en kalvstek med en mild gräddsås. Det går också mycket bra till pasta och sallader. Det är ett utmärkt sommarvin till bufféer med charkuterier, ost och småplock. Det är perfekt till lax och fiskrätter och passar mycket bra till skaldjur som musslor och ostron. Vinet bör serveras runt 10–12 grader och vinner inte nämnvärt på lagring.
Weisburgunder är en urgammal druva som i stora delar av vinvärlden går under sitt franska namn pinot blanc. Dess ursprung tros vara en korsning som uppstod på 1300-talet. Sin egentliga hemvist har pinot blanc i norra Frankrike, Tyskland och i Alpodlingarna i Österrike. Pinot blanc är en druva som fått finna sig i att stå i skuggan av storebror pinot noir. Kanske är det just därför som den inte fått den stora spridning som druvan förtjänar och får finna sig i att kallas för vinvärldens ”askunge”. Det håller dock på att förändras, pinot blanc möter ett allt större intresse, i synnerhet från länder i nya världen. Pinot blanc trivs där det är svalare. Det är en druva som är lättodlad och tacksam att ha som iblandningsdruva. Viner på pinot blanc får i regel en äpplig och lite kryddig stil. Det är en verklig allround-druva, som används till att göra stilla viner, mousserande viner och dessertviner. Ofta får vinerna en ganska hög syra med friska smaker av äpplen, citrus och i ibland mineraler med en liten beska. Fritz Walters Weissburgunder har efter tidig avlövning, borttagning av de dubbla skotten och en grön skörd, det vill säga gallring av de omogna druvorna, fått sitta kvar på rankorna fram till sin optimala mognad i oktober. Vinet har sedan fått jäsa på ståltank i en temperaturkontrollerad miljö där det har legat på sin jästfällning i hela 120 dagar.
Läs merFritz Walter är ett familjeägt vinhus i hjärtat av södra Pfalz. Familjen Walter har en lång tradition som vinodlare och närmar sig nu 200 år i rakt nedstigande led. Det var vinbonden Fritz Walter som grundade verksamheten 1832. I dag leds företaget i den femte generationen av Christina och Eckhard Walter. Familjen Walters vinodlingar täcker en yta på cirka 50 hektar och sträcker sig till ända bort till Frankrikes gränser….
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.