Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Gazela Vinho Verde har en klar ljusgul färg, med ett liten mousse som förstärker doft, smak och fräschör. Det har en aromatisk doft och med sina mineraler, citrus och tropiska frukttoner balanserar det väl mot en livlig och trivsam syra i ett elegant, mångsidigt och attraktivt vin. Gazela Vinho Verde White är ett perfekt sällskapsvin, ett gott pratvin som passar till sommarhäng och sommarmat. Vinet ska förvaras stående och kallt, vinner inte på lagring och serveras kylskåpskallt.
Vinho verde betyder grönt vin på portugisiska. Namnet har dock inget med vinets färg att göra utan syftar på att det är ett ungt vin. Vinho Verde är också namnet på det nordligaste vindistriktet i Portugal i regionen Minho. Här i Portugals nordvästra höglänta hörn, mellan Douro- och Minhofloderna, längs sluttningarna mot Atlanten, odlas vin i nio subregioner. I DOP-distriktet Vinho Verde produceras både röda och vita viner, som oftast är avsedda att drickas unga. I regel buteljeras vinerna från Vinho Verde med en viss tillsats av kolsyra för att förstärka fräschören. I äldre tider tappade man vinet på flaska innan det jäst färdigt vilket gav det en mousserande karaktär. I norra Portugal gör atlantklimatet sig mer påmint, värmen är inte lika bedövande, vilket innebär att druvorna blir rika på mineraler och syror och får en mindre mängd socker. Druvorna till Vinho Verde White krossas försiktigt, musten skiljs från skalresterna i en pneumatisk press, innan den får sedan sätta sig under 24 timmar i en syrefri miljö tills den blir helt klar. Slutligen får musten jäsa i temperaturkontrollerade tankar vid 16 grader. Gazela Vinho Verde White buteljeras omedelbart efter jäsningen för att garantera friskhet och den ungdomliga stilen.
Vinmakare: António Braga
Druva: Loureiro; Others; Pedernã; Trajadura
Kolsyra: 2,8 g/l
Restsocker: 1,1 g/l
pH: 3,2 – 3,3
Sogrape föddes under en middag i början av 1940-talet. I det krigshärjade Europa var det svårt att exportera viner så man diskuterade vad man kunde göra för att hitta nya målgrupper. Resultatet av samtalet blev att man borde sälja mer till Brasilien, som stod utanför kriget och där det talades portugisiska, och man borde ta fram viner som tilltalade kvinnor mer. Fernando van Zeller Guedes skapade då rosévinet Mateus och grundade Sogrape. Sograpes historia är direkt sammankopplad med detta vin. Tack vare de enorma framgångarna med Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands. I dag är Sogrape Portugals ledande vinproducent och tillverkar viner från nästan samtliga av landets vindistrikt, man har också odlingar i Nya Zeeland, Argentina, Chile och Spanien. Familjen Guedes äger fortfarande företaget som sysselsätter fler än 1 000 personer och odlar vin på över 1 600 hektar.
Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.