hartenberg chardonnay nigab vin stellenbosch

Hartenberg Chardonnay 2020

Smakbeskrivning

Vinet är kristallklart halmgult. Doften är generöst fruktigt med toner av gula äpplen, persika, honungsmelon och citrus med inslag av vanilj, ananas och nötter. Torrt vin med elegant smak av persika, mandarin och lätt mogna äpplen tillsammans med en krispig syra som behagligt biter till. Eftersmaken har subtila torra ektoner med vanilj och en liten ton av rostade nötter.

Hartenbergs Chardonnay är ett vin som passar till mycket. Producenten beskriver det som ett utmärkt fågelvin, gott till anka och kyckling och gräddiga, milda rätter. Det går också förträffligt till skaldjur, havskräftor, hummer och vita fiskar. Efter några års lagring ökar mångsidigheten och smakupplevelsen växer tillsammans med lax, asiatiska rätter och kryddigare fisksoppor. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas under minst fem år. Bör serveras kylt, runt tolv grader.

Hartenberg Wine Estate

Hartenberg i Stellenbosch är en fascinerande producent. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar och egendomen bjuder på vitt skilda odlingslägen. Vissa odlingar vetter mot nordost, andra har västliga och östliga lägen. Höjdskillnaderna är mycket stora, de högsta odlingslägena ligger 250 meter högre än de lägsta och i området finns inte mindre än nio olika jordmåner. Genom Hartenberg flödar en naturlig källa som letar sin väg ner emot ett våtlandskap som är vida känt för sitt artrika djurliv. Vattnet från källan används till bevattning i det annars ganska nederbördsfattiga området. Dessa skiftande förutsättningar skapar en mängd olika mikroklimat och ger den ansvarige vinmakaren Carl Schultz unika möjligheter att utveckla mångfacetterade viner.

Vinet

Chardonnay är den populäraste druvan i hela världen, tacksam och följsam anpassar den sig till olika klimat. Den plockar smakerna ur jorden där den planteras och den tycker om att lagras på ek. Chardonnay är något av en kameleont som låter vinodlarna skapa ett vin som ofta blir deras eget, omöjligt att kopiera och älskvärt att dricka. Få gröna druvor bjuder på så varierade viner även om den övergripande stilen naturligtvis är densamma. Den fogliga druvan odlas därför i de flesta vinländer, inte minst i Sydafrika har den en förmåga att utveckla imponerande viner.

Hartenberg Chardonnay har gjorts av fem chardonnaykloner som har vuxit i sju olika vingårdar.

Druvorna har handplockats under nio tidiga vintermorgnar. Omedelbart efter ankomst till vineriet har de pressats utan skalkontakt. Jäsningen har skett på egen rostade ekfat under månadsvis omröring. Vinet har sedan lagrats i 12 månader på 225-liters nya franska ekfat (34 %) och på andra- och tredjegångsfat.

Vinmakare: Carl Schultz
Druvor: 100% chardonnay
Alkohol: 13%
pH: 3,33
Totalsyra: 7,0 gr/l
Socker: 2,3 gr/l

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hartenberg Chardonnay.
När kommer den in igen? Den har varit slut ganska länge nu…

Hej Thomas. Vinet ligger på en båt på väg från Sydafrika. Tyvärr är det svårt med transporter numera och frukt och grönsaker går före i kön till båtarna. Har tyvärr inget datum när den anländer. Men den som väntar…

Nu verkar den inte finnas alls i beställningssortimentet??
Är den inte på väg?

Hej Thomas! Jodå. Den har nu anlänt till Sverige och vi skall skapa nytt art nr för den hos Systembolaget.

Hartenberg Wine Estate i Stellenbosch, Sydafrika

Hartenberg Wine Estate

Mer om producenten

Hartenberg Wine Estate ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch. Egendomen har mycket gamla anor. Man vet genom dokument att det odlades vin här redan 1692 då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen slogs sig ner på Bottelary Hill och började bruka jorden. 1987 köpte Ken Mackenzie Hartenberg, som då var misskött och inte alls levde upp till sin potential. Resten av historien är en sannsaga som kantas av…

hartenberg shiraz nigab vin stellenbosch

Hartenberg Shiraz 2018 (St)

Hartenbergs Shiraz har en elegant lite pepprig doft med körsbär, viol och fruktiga toner med inslag av björnbär...
Pris: 202:- (75 cl)
Hartenbergs Cabernet Sauvignon Sydafrika Stellenbosch Nigab vin rödvin

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018 (St)

Stor generös doft av mörka bär och ekfat med inslag av vanilj, choklad, mogna mörka körsbär och liten lakritston...
Pris: 177:- (75 cl)

Inspiration

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

grillad fisk med potatismos på en tallrik

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 171:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 101:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 240:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close