hartenberg riesling nigab

Hartenberg Riesling 2018

Smakbeskrivning

Doften är mineralrik med en rik fruktighet av gröna äpplen, fläder och lätt citrus. Torrt och friskt vin med smak av päron, nektarin och honungsmelon. Inslag av lime och fläder. En liten sötma i eftersmaken av den rika fruktigheten.

Det är utpräglat fiskvin som passar som hand i handske till lax, såväl rökt som gravad, i terrin och i olika ugnsrätter. Vinet går utmärkt till asiatiska lite kryddiga rätter och till ceviche även till fågel, kyckling, anklever och ljust kött. Vinet är färdigt att dricka nu men utvecklas under minst fem års lagring. Bör serveras runt 12 grader.

Hartenberg Wine Estate

Hartenberg i Stellenbosch är en fascinerande producent. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar och egendomen bjuder på vitt skilda odlingslägen. Vissa odlingar vetter mot nordost, andra har västliga och östliga lägen. Höjdskillnaderna är mycket stora, de högsta odlingslägena ligger 250 meter högre än de lägsta och i området finns inte mindre än nio olika jordmåner. Genom Hartenberg flödar en naturlig källa som letar sin väg ner emot ett våtlandskap som är vida känt för sitt artrika djurliv. Vattnet från källan används till bevattning i det annars ganska nederbördsfattiga området. Dessa skiftande förutsättningar skapar en mängd olika mikroklimat och ger den ansvarige vinmakaren Carl Schultz unika möjligheter att utveckla mångfacetterade viner.

Vinet

Den första vintagebuteljeringen som Hartenberg gjorde av sitt rieslingvin kom redan 1984. Den fick omedelbart kultstämpel och har sedan dess varit ett av de mest eftersökta vinerna på den lokala marknaden. Hartenbergs riesling görs i en torrare stil, det vill säga en stil där vinet får jäsa tills sockerhalten understiger 5 gr/l. En stor del, omkring 15 %, av de druvor som använts till 2018 års vintage har angripits av botrytis, eller ädelröta. Botrytis är ett svampangrepp där Botrytis cinerea fäster sig på druvornas skal. Dessa blir porösa, vatten tränger ut, druvorna skrumpnar ihop och smakämnen, sockerarter och aromämnen blir mer koncentrerade. Botrytis-svampen är trollkonstnären bakom några av världens allra största dessertviner som exempelvis franska Sauternes och ungerska Tokajer. Riesling är i sig en lågväxande druvsort med ovanligt små och koncentrerade frukter, vilket gör rieslingdruvan till en av de mer smakintensiva av alla vitvinsdruvor.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hartenberg Wine Estate i Stellenbosch, Sydafrika

Hartenberg Wine Estate

Mer om producenten

Hartenberg Wine Estate ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch. Egendomen har mycket gamla anor. Man vet genom dokument att det odlades vin här redan 1692 då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen slogs sig ner på Bottelary Hill och började bruka jorden. 1987 köpte Ken Mackenzie Hartenberg, som då var misskött och inte alls levde upp till sin potential. Resten av historien är en sannsaga som kantas av…

hartenberg chardonnay nigab vin stellenbosch

Hartenberg Chardonnay 2020 (St)

Vinet är kristallklart halmgult. Doften är generöst fruktigt med toner av gula äpplen, persika, honungsmelon och...
Pris: 159:- (75 cl)
Hartenbergs Cabernet Sauvignon Sydafrika Stellenbosch Nigab vin rödvin

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018 (St)

Stor generös doft av mörka bär och ekfat med inslag av vanilj, choklad, mogna mörka körsbär och liten lakritston...
Pris: 179:- (75 cl)

Inspiration

en torsk på tallrik med räkor

Torsk med räkor och skirat smör

Räktoast med fänkål

Räktoast med fänkålssallad

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

druvan riesling

Riesling – lär dig allt om druvornas klassiker

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close