en flaska vitt vin från hartenberg tenacity semillion

Hartenberg Tenacity Semillon 2018

75 cl
229:-

Smakbeskrivning

Gyllengul färg med gröna stråk. Doften är generös och aromatisk. Inslag av mineraler, lime, lanolin och persika. Torrt och elegant vin med doft av citrus, toner av färska örter och maltsötma. Inslag av mogna frukter, apelsinblommor och fläder.

Passar till

Tenacity Semillon är ett delikat vin som går utmärkt till en sparris- eller skaldjursrisotto, till kyckling med en krämig vitvinssås, till sallader och till många kraftfulla fiskrätter som lax och grillad havsabborre. Prova det till lagrade hårdostar och gröna oliver. Vinet är färdigt att drickas, men vinner på lagring. Serveras lätt kylt, runt 12 grader.

Tenacity

Tenacity är en serie med mycket små volymer av intressanta och speciella viner. Under Tenacity-etiketten buteljerar Hartenberg endast de absoluta toppvinerna. Det kan vara viner från mycket gamla vinstockar, exceptionella årgångar eller sådana som görs exklusivt för Cape Winemakers Guild, en sydafrikansk producentförening vars årliga auktion lockar vinentusiaster från hela världen. Tenacity Semillon 2018 skördades i gryningen, musten pressades försiktigt och fick sedan jäsa i gamla 225-liters franska ekfat. Efter jäsningen fick vinet ligga på sin fällning i 10 månader.

Kort fakta

Druva: 100 % semillon
Restsocker 1,66 g/l
Syrahalt: 7,4 g/l
pH: 3,04
Lagring: Tre år på ek och ett år flaska

Gott att veta

Semillon är en av världens mest hyllade gröna druvor, även om odlingsarealen numera är liten används semillon till att producera några av de mest berömda dessertvinerna, inte minst franska Sauternes. I Frankrike och Sydafrika görs de allra främsta semillonvinerna. Druvan odlas på många håll i världen och används oftast till torra viner. I vissa sydafrikanska distrikt har semillon stått för nästan all odlingsareal. I början av 1800-talet upptogs 90 procent av de sydafrikanska odlingarna av semillon. Druvan var så populär att den helt enkelt bara kallades ”vindruva” på Afrikaans, övriga sorter var i det närmaste okända. I dag har odlingarna minskat till blott två procent av arealen. Att semillon blivit så förknippad med de mest luxuösa dessertvinerna beror på att druvan gärna angrips av ädelröta. Semillon är dock något av en kameleont och beroende på var den odlas utvecklar den skilda stilar. De sydafrikanska vinerna är ofta fylliga, inte så söta, med mycket citrus och stor fruktighet.

Kort om Hartenberg

Hartenberg Wine Estate är en av Sydafrikas äldsta vinproducenter. Här slog sig Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen ner 1692. Det första de gjorde var att röja mark och plantera 2 000 vinstockar. Farmen har sedan dess haft många ägare. Under 1700-talet huserade exempelvis den beryktade elefantjägaren Paulus Keyser på Hartenberg. Stor betydelse för hur Hartenberg ser ut i dag hade familjen Hampf, som förvärvade egendomen i början av 1900-talet. De utökade arealerna och planterade många vackra träd. Under Apartheidtiden missköttes egendomen och när den Bermudabaserade affärsmannen Ken Mackenzie tog över den 1: a januari 1987 var farmen nedgången. Sedan dess har ett målinriktat kvalitetsarbete tagit Hartenberg till att bli en av Sydafrikas främsta producenter. Hartenberg Wine Estate omfattar 170 hektar längs sluttningarna på Bottelary Hill. Farmen är fortfarande familjeägd och företaget leds av Ken Mackenzies döttrar tillsammans med den prisbelönta vinmakaren Carl Schultz-

  • En stor del av egendomen utgörs av ett skyddsklassat våtmarksområde med ett rikt djur- och fågelliv.
  • Hartenbergs odlingar vetter mot tre väderstreck, jordmånerna är varierade, vilket gör det möjligt att utveckla många olika typer av viner.
  • Genom odlingarna rinner en naturlig källa som används för bevattning
  • Hartenberg har Sydafrikas största privata lager av mognande vin
  • Stor vikt läggs vid naturliga ekosystem och bevarande av djurarter
  • Hartenberg investerar i den senaste tekniken. Bland annat styr 20 datoriserade väderstationer bevattning och skörd
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hartenberg Wine Estate i Stellenbosch, Sydafrika

Hartenberg Wine Estate

Mer om producenten

Hartenberg Wine Estate ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch. Egendomen har mycket gamla anor. Man vet genom dokument att det odlades vin här redan 1692 då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen slogs sig ner på Bottelary Hill och började bruka jorden. 1987 köpte Ken Mackenzie Hartenberg, som då var misskött och inte alls levde upp till sin potential. Resten av historien är en sannsaga som kantas av…

hartenberg shiraz nigab vin stellenbosch

Hartenberg Shiraz 2018 (St)

Hartenbergs Shiraz har en elegant lite pepprig doft med körsbär, viol och fruktiga toner med inslag av björnbär...
Pris: 200:- (75 cl)
Hartenbergs Cabernet Sauvignon Sydafrika Stellenbosch Nigab vin rödvin

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018 (St)

Stor generös doft av mörka bär och ekfat med inslag av vanilj, choklad, mogna mörka körsbär och liten lakritston...
Pris: 175:- (75 cl)

Inspiration

maträtten Bobotie på en tallrik

Bobotie – Sydafrikas nationalrätt

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

prova vin hemma med tema sydafrika

Vinprovning hemma – Tema Sydafrika

Blomkål och kummel med brynt fänkålssmör

Blomkål och kummel med brynt fänkålssmör

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 169:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 87:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 235:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close