flaska med vin riesling

Hoffmann-Simon Klüsserather Bruderschaft Riesling Spätlese Trocken 2020

75 cl
144:-

Smakbeskrivning

Vinet har en ljus, gyllengul färg. Doften är stor, frisk och koncentrerat fruktig med inslag av mogen persika och citrus. Smaken är torr, koncentrerat fruktig, med balanserande syra och komplex, aromatisk, mycket lång eftersmak. Inslag av mogen persika, mango och fläderblom. Vinet kan drickas nu, för den intensiva frukten och friskheten, eller kan sparas i 5-10 år för de mer utvecklade tonern hos en mogen riesling.

Vinet

Årgången 2020 i Mosel kan sammanfattas med ett ord  – balans.  En vinter och vår med rätt mängd nederbörd följdes av en varm (men inte het) sommar, och en lång höst med jämn värme. Detta gav balanserade viner, med mycket elegans. Inga muskelviner som de två åren innan, utan mycket välbalanserade viner som kommer att utvecklas väl många år framöver.

Hösten med jämn värme gjorde att skörden 2020 sträckte sig över längre tid än vad någon kan minnas, och gjorde det lätt för Hoffmann-Simon att plocka perfekt mogna druvor – som vanligt för hand i små korgar. Druvorna skördades vid full mognad, vilket det balanserade året 2020 betydde druvor med perfekt balans mellan syra och sötma. Vinet har kvalitetsbeteckningen spätlese, vilket i Mosel betyder att druvorna skall mogna längre, och vid skörd skall druvmusten ha en sockerhalt på minst 76 oechsle (motsvarande 200 gr socker/liter). Efter pressning och stabilisering av musten över natt, jästes vinet på ståltank under temperaturkontroll.

Vingården – Klüsserather Bruderschaft

Klüsserather Bruderschaft är en av de större vingårdarna i Mosel, och breder ut sig på den branta (60% lutning) sluttningen ovanför byn Klüsserath, några kilometer uppströms från Piesport. Vingården är riktad mot söder, och jordmånen är mycket stenig skiffer, tydligt rödfärgad av järnoxid i marken. Rieslingvinerna härifrån blir lite kraftigare, med tydlig mineralitet.

Hoffmann-Simon

Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen.  Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc, weissburgunder (pinot blanc) och för drygt tio år planterade man också spätburgunder (pinot noir), i några noggrant utvalda vingårdar. Själva vineriet ligger inne i Piesport, på andra sidan floden från den imponerande vingården Goldtröpfchen.

Hoffmann-Simon gör i dag både klassiska moselviner, med den unika balansen mellan frisk syra och balanserad sötma, men också helt torra rieslingviner, med koncentration och elegans. Från 2015 är samtliga viner ekologiska. För Dieter Hoffmann är ekologisk odling den enda vägen för att kunna bevara de unika egenskaperna från varje vingård i de färdiga vinerna.

Vinmakaren Dieter Hoffmann

Även om Dieter växte upp i en familj av vinmakare har han inte slarvat med sin utbildning. Efter att först ha gått som vinmakarlärling tog han sedan sitt diplom i vinodling och vinframställning vid det världsberömda vinuniversitetet i Geisenheim. Med examen i handen återvände han 1994 till Piesport och vingårdarna han växt upp vid, och tog över driften av egendomen. Efter många års målmedvetet arbete kunde Dieter 2015 äntligen kvittera ut den ekologiska certifieringen för alla Hoffmann-Simons vingårdar. Förutom att ta hand om egendomen är Dieter mycket engagerad i lokalsamhället, och den tid han har över går till en aktiv fritid med fotboll och skidåkning. Fördelen med de branta vingårdarna vid Piesport är ju den grundträning det ger att bara sköta om dem.

Druvan Riesling

Riesling är Tysklands nationaldruva, och första gången omnämnd i skrift 1435 i Rüdesheim. Riesling utmärks framförallt av den intensiva, friska syran, men också av de unika aromerna av citrus och aprikos. En druvsort som är väl anpassad för att växa i ett kallt klimat, men som också mognar sent och kräver soliga höstar för ett perfekt resultat. De mycket branta södersluttningarna i Moseldalen är kanske den bästa växtplatsen i världen för riesling.

Fakta

Vinmakare: Dieter Hoffmann
Druvor: 100% Riesling
Vinstockar: 20 – 30 år gamla
Jordmån: skiffer
Alkohol: 12,0%
Totalsyra: 6,4 gr/l
Socker: 7,0 gr/l

Läs mer
moselfloden och moseldalen

Weingut Hoffman-Simon

Mer om producenten

Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen.  Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc,…

vitt vin i flaska riesling mosel

Hoffmann-Simon Köwericher Laurentiuslay Riesling Spätlese 2019 (Mo)

Vinet har en ljus, gyllengul färg. Doften är stor, frisk och koncentrerat fruktig med inslag av mogen persika och...
Pris: 144:- (75 cl)
vin i flaska riesling

Hoffmann-Simon Piesporter Goldtröpchen Riesling Kabinett 2020 (Mo)

Vinet har en ljus, gul färg. Doften är stor, frisk och fruktig med aromer av citrus, persika och fläder. Smaken är...
Pris: 134:- (75 cl)

Inspiration

druvan riesling

Riesling – lär dig allt om druvornas klassiker

vingård i mosel

Allt om vinlandet Tyskland

Hur gör man vitt vin?

Kycklingspett med grönsaker och blue cheese dipp

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
inycon chardonnay

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 79:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)
inycon bib

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2020 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 219:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close