Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Vinet har en ljus, gul färg. Doften är stor, frisk och fruktig med inslag av mogna citroner och grapefrukt. Smaken är torr, frisk och fruktig, med liten spritsighet och inslag av citrus och grapefrukt. en frisk och torr moselriesling att avnjuta ung till fisk, skaldjur och sallader. Också en utmärkt aperitif, där den friska syran elegant stimulerar aptiten.
Årgången 2022 i Mosel dominerades av en brutalt varm sommar. Skörden började redan runt 20 augusti, vilket är extremt tidigt. Det kom lite regn i september, men något för sent för att påverka skörden. För vingårdarna planterade med yngre rankor blev 2022 problematisk, men detta var inget problem för Hoffmann-Simon, då deras äldre vinrankor med djupare rötter kunde plocka upp vatten från lägre liggande jordlager och klarade sig bra. Den mycket varma sommaren gav för Hoffmann-Simon aromatiska och balanserade viner, tillgängliga även som unga.
Efter pressning och stabilisering av musten över natt, jästes vinet på ståltank under temperaturkontroll. När vinet uppnått 12% avbröts jäsningen genom nedkylning för att behålla en aning sötma för att balansera den naturliga syran hos riesling från Mosel. Blauschiefer är Hoffmann-Simons ”matriesling” – det perfekta vinet när man vill ha ett torrt, friskt och elegant vin till maten. Druvorna är en blandning från flera av Hoffmann-Simons vingårdar, alla har dock det gemensamt att jordmånen i dem är den speciella skiffern som utmärker de bästa lägena i Mosel, och kallas blauschiefer på tyska.
Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen. Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc, weissburgunder (pinot blanc) och för drygt tio år planterade man också spätburgunder (pinot noir), i några noggrant utvalda vingårdar. Själva vineriet ligger inne i Piesport, på andra sidan floden från den imponerande vingården Goldtröpfchen.
Hoffmann-Simon gör i dag både klassiska moselviner, med den unika balansen mellan frisk syra och balanserad sötma, men också helt torra rieslingviner, med koncentration och elegans. Från 2015 är samtliga viner ekologiska. För Dieter Hoffmann är ekologisk odling den enda vägen för att kunna bevara de unika egenskaperna från varje vingård i de färdiga vinerna.
Även om Dieter växte upp i en familj av vinmakare har han inte slarvat med sin utbildning. Efter att först ha gått som vinmakarlärling tog han sedan sitt diplom i vinodling och vinframställning vid det världsberömda vinuniversitetet i Geisenheim. Med examen i handen återvände han 1994 till Piesport och vingårdarna han växt upp vid, och tog över driften av egendomen. Efter många års målmedvetet arbete kunde Dieter 2015 äntligen kvittera ut den ekologiska certifieringen för alla Hoffmann-Simons vingårdar. Förutom att ta hand om egendomen är Dieter mycket engagerad i lokalsamhället, och den tid han har över går till en aktiv fritid med fotboll och skidåkning. Fördelen med de branta vingårdarna vid Piesport är ju den grundträning det ger att bara sköta om dem.
Riesling är Tysklands nationaldruva, och första gången omnämnd i skrift 1435 i Rüdesheim. Riesling utmärks framförallt av den intensiva, friska syran, men också av de unika aromerna av citrus och aprikos. En druvsort som är väl anpassad för att växa i ett kallt klimat, men som också mognar sent och kräver soliga höstar för ett perfekt resultat. De mycket branta södersluttningarna i Moseldalen är kanske den bästa växtplatsen i världen för riesling.
Vinmakare: Dieter Hoffmann
Druvor: 100% Riesling
Vinstockar: 10 – 30 år gamla
Jordmån: skiffer
Alkohol: 11,5%
Totalsyra: 8 gr/l
Socker: 8,1 gr/l
Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen. Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc,…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.