Fakta
- Vinmakare Dieter Hoffmann
- Vinstockar 10 - 30 år gamla
- Jordmån skiffer
- Total syra 7,9 gr/l
- Socker 35 gr/l
Vinet
Årgången 2020 i Mosel kan sammanfattas med ett ord - balans. En vinter och vår med rätt mängd nederbörd följdes av en varm (men inte het) sommar, och en lång höst med jämn värme. Detta gav balanserade viner, med mycket elegans. Inga muskelviner som de två åren innan, utan mycket välbalanserade viner som kommer att utvecklas väl många år framöver.
Hösten med jämn värme gjorde att skörden 2020 sträckte sig över längre tid än vad någon kan minnas, och gjorde det lätt för Hoffmann-Simon att plocka perfekt mogna druvor – som vanligt för hand i små korgar. Druvorna skördades vid full mognad, vilket det balanserade året 2020 betydde druvor med perfekt balans mellan syra och sötma. Efter pressning och stabilisering av musten över natt, jästes vinet på ståltank under temperaturkontroll. När vinet uppnått 10% avbröts jäsningen genom nedkylning för att få den perfekta balansen mellan sötma och syra.
Vingården
Jordmånen är skiffer med goda vattenhållande egenskaper och med ett djupt topplager. Goldtröpfchen betyder små gulddroppar, och anspelar både på solen som spelar i dropparna på vinrankornas blad, och – förstås – på de gulddroppar i form av vin som kommer härifrån.
Hoffmann-Simon
Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen. Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc, weissburgunder (pinot blanc) och för drygt tio år planterade man också spätburgunder (pinot noir), i några noggrant utvalda vingårdar. Själva vineriet ligger inne i Piesport, på andra sidan floden från den imponerande vingården Goldtröpfchen.
Hoffmann-Simon gör i dag både klassiska moselviner, med den unika balansen mellan frisk syra och balanserad sötma, men också helt torra rieslingviner, med koncentration och elegans. Från 2015 är samtliga viner ekologiska. För Dieter Hoffmann är ekologisk odling den enda vägen för att kunna bevara de unika egenskaperna från varje vingård i de färdiga vinerna.
Vinmakaren Dieter Hoffmann
Även om Dieter växte upp i en familj av vinmakare har han inte slarvat med sin utbildning. Efter att först ha gått som vinmakarlärling tog han sedan sitt diplom i vinodling och vinframställning vid det världsberömda vinuniversitetet i Geisenheim. Med examen i handen återvände han 1994 till Piesport och vingårdarna han växt upp vid, och tog över driften av egendomen. Efter många års målmedvetet arbete kunde Dieter 2015 äntligen kvittera ut den ekologiska certifieringen för alla Hoffmann-Simons vingårdar. Förutom att ta hand om egendomen är Dieter mycket engagerad i lokalsamhället, och den tid han har över går till en aktiv fritid med fotboll och skidåkning. Fördelen med de branta vingårdarna vid Piesport är ju den grundträning det ger att bara sköta om dem.
Druvan Riesling
Riesling är Tysklands nationaldruva, och första gången omnämnd i skrift 1435 i Rüdesheim. Riesling utmärks framförallt av den intensiva, friska syran, men också av de unika aromerna av citrus och aprikos. En druvsort som är väl anpassad för att växa i ett kallt klimat, men som också mognar sent och kräver soliga höstar för ett perfekt resultat. De mycket branta södersluttningarna i Moseldalen är kanske den bästa växtplatsen i världen för riesling.