en flaska vitt vin från österrike

Gruber Röschitz Hundspoint 2018

75 cl
139:-

Smakbeskrivning

Hundspoint är ett elegant vitt vin med friska äppelaromer och en livfull blommighet. Doften är citrusrik med en antydan av kryddnejlika och vitpeppar. Smaken är torr och fruktig och har en frisk syra med inslag av honungsmelon, passionsfrukt och krusbär. Eftersmaken är rik på mineral och har en behaglig krispighet.

Gruber Röschitz

Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre av hans sex barn över verksamheten och har sedan dess fortsatt på den inslagna vägen. I dag har Grubers viner tilldelats mängder med utmärkelser i såväl USA som Europa och exporterar till ett växande antal länder.

De tre syskonen Gruber som tog 2012 över sina föräldrars vinodlingar på släktgården i Röschitz och påbörjade ett framgångsrikt och prisbelönt arbete med att sälja familjens viner i vidare kretsar. Deras ansträngningar har gått hand i hand med ett växande intresse för Österrike som vinland.

Weinviertel

Österrikes främsta odlingsdistrikt är Weinviertel vid foten av alperna i den östra delen av landet, där jordmån och klimat bjuder på optimala förhållanden. Österrike ligger i en klimatzon med stora årstidsvariationer och rejäla temperaturskillnader vilket gynnar utvecklingen av fruktiga arom- och smakämnen. Vinodling var länge något som drevs parallellt med annan odling på små gårdar och än i dag är odlarna många och gårdarna små, vilket ger mängder med individuella viner som tillverkas i små upplagor, men med stor variationsrikedom. Österrikes andel av världens totala vinproduktion är försvinnande liten och uppgår bara till en knapp procent av världsproduktionen, men intresset är starkt växande. Mest känt är landet för sina vita viner, även om man också tillverkar storslagna röda viner, livliga mousserande smakupplevelser och söta ädelviner i yttersta världsklass. Omkring en tredjedel av landets vinproduktion kretsar kring vitvinsdruvan grüner veltliner.

Österrikiska viner har på senare år etablerat sig på många stjärnkrogars vinlistor. Från åratal i skuggan av de stora vinländerna har Österrike blivit landet som sommelierer hyllar och vallfärdar till; ofta lite under radarn, ofta småskaligt, utan större vinindustrier, men ofta med en makalöst hög kvalitet.

Hundspoint från Gruber Röschitz är ett av det ”nya” vinlandets stiltypiska viner gjort på Österrikes ”nationaldruva” grüner veltliner

Vinet

Hundspoint är ett av familjen Grubers signaturviner gjort på 100 procent grüner veltliner. Vingården Hundspoint (”Point” betyder för övrigt den bästa) ligger i nordöstra delen landet några mil norr om Wien. Hundspoint har ett syd-syväst läge med en höjd på 290-300 möh och har en mycket bördig jordmån med ett tjockt lager sandblandad lössjord.  Temperaturskillnaderna är stora och druvorna utsätts för kraftfulla men smakgivande påfrestningar.

Druvor: grüner veltliner
Vinstockar: 65 år gamla vinstockar
Jordmån: lössjord
Vinifikation: 10 timmars maceration, jäsning på ståltank
Alkohol: 13,0%
Totalsyra: 5,3 gr/l
Socker: 2,7 gr/l

Läs mer

Kommentarer

familjen gruber röschitz ute i vingården

Gruber Röschitz

Mer om producenten

Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre…

Gruber Röschitz riesling nigab

Gruber Röschitz Riesling 2020 (Ö)

Det skimrande, nästan isigt gulgröna vinet har en blommig doft med inslag av honung, lime och tropiska frukter. Smaken...
Pris: 129:- (75 cl)
Gruber Röschitz Ried Lauschen Zweigelt nigab

Gruber Röschitz Ried Lauschen Zweigelt 2017 (Ö)

Ried Luaschen har en mörk rubinröd färg med en ljus violett strimma. Doften är generöst fruktig med körsbär...
Pris: 139:- (75 cl)

Inspiration

en torsk på tallrik med räkor

Torsk med räkor och skirat smör

Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel

Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

en tallrik med havskatt

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
inycon vin flaska

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 84:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2020 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 225:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close