Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Hundspoint är ett elegant vitt vin med friska äppelaromer och en livfull blommighet. Doften är citrusrik med en antydan av kryddnejlika och vitpeppar. Smaken är torr och fruktig och har en frisk syra med inslag av honungsmelon, passionsfrukt och krusbär. Eftersmaken är rik på mineral och har en behaglig krispighet.
Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre av hans sex barn över verksamheten och har sedan dess fortsatt på den inslagna vägen. I dag har Grubers viner tilldelats mängder med utmärkelser i såväl USA som Europa och exporterar till ett växande antal länder.
De tre syskonen Gruber som tog 2012 över sina föräldrars vinodlingar på släktgården i Röschitz och påbörjade ett framgångsrikt och prisbelönt arbete med att sälja familjens viner i vidare kretsar. Deras ansträngningar har gått hand i hand med ett växande intresse för Österrike som vinland.
Österrikes främsta odlingsdistrikt är Weinviertel vid foten av alperna i den östra delen av landet, där jordmån och klimat bjuder på optimala förhållanden. Österrike ligger i en klimatzon med stora årstidsvariationer och rejäla temperaturskillnader vilket gynnar utvecklingen av fruktiga arom- och smakämnen. Vinodling var länge något som drevs parallellt med annan odling på små gårdar och än i dag är odlarna många och gårdarna små, vilket ger mängder med individuella viner som tillverkas i små upplagor, men med stor variationsrikedom. Österrikes andel av världens totala vinproduktion är försvinnande liten och uppgår bara till en knapp procent av världsproduktionen, men intresset är starkt växande. Mest känt är landet för sina vita viner, även om man också tillverkar storslagna röda viner, livliga mousserande smakupplevelser och söta ädelviner i yttersta världsklass. Omkring en tredjedel av landets vinproduktion kretsar kring vitvinsdruvan grüner veltliner.
Österrikiska viner har på senare år etablerat sig på många stjärnkrogars vinlistor. Från åratal i skuggan av de stora vinländerna har Österrike blivit landet som sommelierer hyllar och vallfärdar till; ofta lite under radarn, ofta småskaligt, utan större vinindustrier, men ofta med en makalöst hög kvalitet.
Hundspoint från Gruber Röschitz är ett av det ”nya” vinlandets stiltypiska viner gjort på Österrikes ”nationaldruva” grüner veltliner
Hundspoint är ett av familjen Grubers signaturviner gjort på 100 procent grüner veltliner. Vingården Hundspoint (”Point” betyder för övrigt den bästa) ligger i nordöstra delen landet några mil norr om Wien. Hundspoint har ett syd-syväst läge med en höjd på 290-300 möh och har en mycket bördig jordmån med ett tjockt lager sandblandad lössjord. Temperaturskillnaderna är stora och druvorna utsätts för kraftfulla men smakgivande påfrestningar.
Druvor: grüner veltliner
Vinstockar: 65 år gamla vinstockar
Jordmån: lössjord
Vinifikation: 10 timmars maceration, jäsning på ståltank
Alkohol: 13,0%
Totalsyra: 5,3 gr/l
Socker: 2,7 gr/l
Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.