Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Aromatisk och fräsch med vita blommor och citrusfrukt. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av citrus och mineral. Jaboulet Parallèle 45 Blanc är ett aromatiskt friskt matvin passar mycket bra till kyckling, fet fisk, skaldjur och ljust kött. Prova gärna till ostron eller en lätt lagrad fårost, vinet är färdigt att drickas nu, men kan lagras något år. Serveringstemperatur 12 grader C.
Jaboulet Parallèle är ett mycket välkänt varumärke som har funnits sedan början av 1950-talet. Det har fått sitt namn efter den 45:e breddgraden som skär genom Rhônedalen. Inte långt från huset Paul Jaboulets källare i Pont de l´Isère står ett gammalt monument för att markera den franska söderns början. Vinerna från södra Rhône får mer sol, mer sötma och större fruktighet. Även om Paul Jaboulet är en av Frankrikes mest betydande producenter så är man också ett så kallat negociant-hus, det vill säga att man köper upp andra odlares viner, lagrar, blandar och säljer under eget varumärket. Ett sådant vin är Jaboulet Parallèle 45 blanc.
Vita viner från Rhônedistriktet har länge fått stå i skuggan av de magnifika röda mästerverken som likt operaprimadonnor har behärskat världsscenerna med grace och självtillit. Men fler och fler har börjat upptäcka att det minsann går att producera högklassiga vita viner utmed Rhônefloden.
Huvuddruvan i vinet är grenache blanc, men där finns också, 20 % marsanne, 20 % viognier och 10% bourboulenc. Vinet kommer från stockar som är 25 år gamla som växer på sandrika väldränerade jordar. Efter jäsningen på ståltank efterlagras vinet ytterligare tre månader, varav 50 % på franska ekfat.
Läs merOm Paul Jaboulet Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.