locatour vinflaska chardonnay

Locatour Creamy Chardonnay 2020

Chardonnay är en druva med många skepnader. Ingen annan vitvinsdruva odlas i lika stor omfattning. Chardonnay finns i princip i alla vinländer, till och med i så udda länder som England och Sverige. I Kalifornien är chardonnay den i särklass mest odlade gröna druvan och vinerna den ger är storsäljare världen över. De främsta kaliforniska chardonnayvinerna räknas till världens bästa. Härifrån kommer Locatour Chardonnay.

Smakbeskrivning

Locatour är en klassisk kalifornisk chardonnay. Den kännetecknas av den stil chardonnay utvecklar i varmare klimat. Här finns tropisk frukt och vanilj i perfekt balans med ugnsbakade äpplen, päron och persika. Här finns också inslag av fläder och citrus i en torr och medelfyllig eftersmak.

Passar till

Locatour Chardonnay går utmärkt bra till en krämig pasta carbonara, till grillad kyckling och till många vegetariska bufférätter. Vinet passar också till fisk och skaldjur, gräddiga såser, lättare fågel- och fiskrätter samt sallader och ostar. Det är ett mycket matvänligt vin med många användningsområden. Inte minst är det ett drickvänligt sällskapsvin.

Korta fakta

Druva: 100 % chardonnay
Producent: Locatour Wines
Ursprung: USA, Kalifornien
Restsocker: 0,31 g/100 ml

Chardonnay är en druva som i sig själv har få smakegenskaper. Den är som en kameleont som anpassar sig efter platsen den växer och efter vad som händer i vineriet. Chardonnay låter sig tacksamt formas av naturen och hantverket och varje land, varje vinproducent och näst intill varje årgång brukar ge nya upplevelser av druvans mångfacetterade karaktär. Ska man urskilja några gemensamma drag så ger chardonnay ofta citrus och inslag av ljusa frukter som melon, päron och äpplen. Kalifornien har ett varierat klimat, men är ofta torrt och varmt där mycket bestäms av Stilla havet och de två bergskedjor som löper parallellt längs kusten. Den amerikanska vinproduktionen hade en undanskymd roll ända fram till 1980-talet då populariteten ökade och produktionen mångdubblades. En bidragande orsak var den så kallade Parisprovningen 1976 då viner från Kalifornien överträffade de bästa franska vinerna i en uppmärksammad blindprovning. Den provningen inledde ett uppsving för den nya världens viner och lade grunden till en ny syn på främst USA och senare också på många andra unga vinländer.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en strand i californien med logga och vin

Locatour är en del av en familjeägd vingård där vinodling har pågått sedan 1924. Odlingarna ligger utanför Manteca strax öster om San Fransisco. Locatour har en tydlig ekologisk profil och kännetecknas av hållbara jordbruksmetoder och traditionellt hantverk. Miljövänlig odling och ett hållbart kretslopp är centrala för ägarfamiljen, liksom att vårda familjetraditioner och gamla odlingstekniker. Pinot noir har på…

en flaska locatour från usa

Locatour Zinfandel 2020 (US)

Zinfandel är en amerikansk stolthet och i allra högsta grad en nationaldruva. Zinfandel odlas nästan bara i...
Pris: 119:- (75 cl)
en flaska vin pinot noir

Locatour Pinot Noir 2020 (US)

Pinot noir är en av våra allra mest kända druvor, en drottningdruva i allas blickfång i världens vinbutiker. Ett...
Pris: 119:- (75 cl)

Inspiration

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

tecknad bild av vtvinsflaskor

Hur gör man vitt vin?

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close