en flaska vin lusco

Lusco Albariño 2018

Smakbeskrivning

Vinet har en ljus, halmgul färg. Doften är stor, frisk och kryddig med aromer av persika, grapefrukt och valnöt. Smaken är torr, frisk och fruktig, med bra fyllighet och krispig syra. Eftersmaken är lång och komplex, med inslag av citrus, fänkål och med tydlig nötighet. Perfekt vin att korka upp till färsk fisk och skaldjur! Fantastikt gott till grillad Dorado och grillade grönsaker en varm sommarkväll. Serveras väl kylt, 8-10°C.

Vinet

Druvorna skördades för hand vid full mognad. Efter avstjälkning fick musten macerera med skalen i sex timmar för att extrahera maximalt med aromer. Musten pressades sedan och vinet fick jäsa med den naturliga jästen på ståltankar med temperaturkontroll. Produktionen är begränsad, med naturliga metoder som används från urval och plockning av druvor och traditionella vinframställningsmetoder under vinifieringen inklusive jäsning med naturlig jäst.

Årgången

2018 var en besvärlig årgång i Rías Baixas, där mycket nederbörd under hösten dessvärre gav de fuktiga förhållanden där mjöldaggen trivs som bäst i vingårdarna. Genom ett noggrant skördeurval, där alla dåliga klasar sorterades bort, lyckades man på Pazos de Lusco trots detta producera fräscha, friska viner med bra koncentration, som speglar den varma sommaren innan regnen kom.

Området Rías Baixas

Rías Baixas är det mest kända vinområdet i Galicien, i Spaniens nordvästra hörn, och vingårdarna breder ut sig i det böljande landskapet just innanför atlantkusten. Rías Baixas är ett litet vinområde med många odlare, och de flesta vinerna kommer från små odlare, var och en med oftast bara några hektar vingårdar. Trots sin litenhet har Rías Baixas därför hela 6 600 vinodlare. Landskapet karaktäriseras av böljande kullar som kantar de flacka fjordarna (”rías” på galiciska) i den södra, nedre (”baixas” på galiciska) delen av Galiciens kust, där floden Miño flyter ut. Vingårdarna i Rías Baixas ligger runt 250 meter över havet, och jordmånen präglas av en blandning av sand. kalksten och granit. Klimatet är utpräglat atlantiskt med jämnt väder över året, med ljumma vintrar och balanserad värme på sommaren. Nederbörden är riklig, med i genomsnitt 1 600 mm per år.

I detta svala klimat med mycket nederbörd är det nödvändigt att låta vinrankorna växa högt och luftigt för att undvika fuktigheten nära marken, då man annars riskerar angrep av mjöldagg och andra svampsjukdomar på vinrankorna. Vinrankorna får därför traditionellt växa upp på en pergola, vilket garanterar genomströmning av luft i vingården och gör att de torkar upp efter regnen. I dag kan man dock även se mer konventionellt anlagda vingårdar i Rías Baixas.

Rías Baixas producerar i först hand vitt vin, varav det vita dominerar stort. Den viktigaste druvan för de vita vinerna är albariño, och vanligen är de vita vinerna gjorda till 100 procent på denna druvsort. Övriga tillåtna druvsorter för vitt vin är loureira blanca och treixadura. För den lilla produktionen av rött vin används de lokala druvorna caiño tinto, espadeiro och loureirat tinta.

Pazos de Lusco

Vingården Pazos de Lusco har en historia som går tillbaka till 1700-talet, då egendomen var känd som Pazo Piñerio – redan då omgiven av vingårdar planterade med albariño-druvor. Totalt omfattar vingårdarna i dag fem hektar, belägna i DO Rías Baixas. Alla vingårdar är anlagda med vinstockarna växande i pergola, vilket är det traditionella i Rías Baixas, detta för att ge maximal luftgenomströmning i vingårdarna och garantera maximal mognad och friska druvor. Sedan 2017 ägs Pazo de Lusco av Gonzalez-Byass, mest känd som producent av sherry, men som i dag producerar vin över hela Spanien, från Penedes i öster till Rías Baixas i väster.

Druvan Albariño

Alabriño är unik för Galicien och regionen Minho på andra sidan gränsen i Portugal, där den kallas alvarinho. Ett envist rykte gör gällande att albariño skulle vara besläktad med riesling, och ha förts till Galicien av pilgrimer från Tyskland, på väg till Santiago de Compostella i Galicien. Moderna genetiska analyser har dock vederlagt denna teori, och albariño – liksom de flesta klassiska druvsorter på iberiska halvön – visar sig ha ett högst lokalt ursprung, just i det områdena där den odlas i dag.

Albariño är väl anpassad till det fuktiga klimatet i Galicien, där den lilla druvan med ett tjockt skal gör att den får en naturliga motståndskraft mot svampsjukdomar. Druvan ger lätta, friska viner med moderat alkoholhalt och aromer av persika, citrus och med en liten kryddighet. Perfekta viner att korka upp till färsk fisk och skaldjur – oavsett om man sitter på en restaurang i Galicien eller hemma i Sverige!

Fakta

Druvor: 100% alabriño
Årgången: 2018 var en årgång med en hel del nederbörd, som kräver ett strikt skördeurval
Vinstockar: 10 – 30 år gamla
Jordmån: sandig, med inslag av kalksten
Alkohol: 13%
Totalsyra: 7,8 gr/l
Socker: 2 gr/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

albarino_riax_baixas_vinstock (1)

Inspiration

vingård i Galicien och Rias Baixas

Galicien och Rias Baixas – landet med de tusen floderna

tecknad bild av vtvinsflaskor

Hur gör man vitt vin?

en tallrik med havskatt

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

skaldjursrätt på tallrik

Medelhavspasta med bläckfisk, musslor och räkor

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close