vinflaska med tecknad etikett

Mandrarossa Bertolino Soprano Bianco 2018

Smakbeskrivning

Bertolino Soprano har en blommig och lite örtig doft med toner av persika och citrus. Smaken är mineralrik och har en hög frisk syra. Där finns även inslag av fläder, päron och krusbär. Eftersmaken är lång och lite stram med en elegant ton av cederträ.

Detta vin är veganvänligt.

Mandrarossa

På Soldränkta och tidvis ökenheta Sicilien har det odlats vin mycket länge. Sicilia DOC är en av Italiens allra största vinregioner och överproduktionens slagskugga lång länge över tung över öns vinindustri. Detta har förändrats drastiskt, inte minst tack vare topproducenten Mandrarossa. Deras Bertolino Soprano 2017 är ett exempel på detta.

Vini di Contrada är ett projekt som Mandrarossa startade 2014. Med vetenskaplig exakthet började man undersöka varje enskild vingård tillsammans med ett internationellt forskarteam. Under ledning av oenologen Alberto Antonini, Palermo University och den chilenska experten på jordanalyser Pedro Parra tog man bland annat elektrokemiska jordanalyser till hjälp för att undersöka rotsystemen och geologin i vingårdarna. Syftet var att finna den ultimata kombinationen av jordmån och druvsorter på mikroklimatnivå i varje enskild odling.

Bertolino Soprano 2017 är ett resultat av dessa studier. Druvorna till Bertolino Soprano kommer från de mest kalkrika jordarna på Siciliens sydvästra kust. Här möter inte bara ett bedårande panorama, utan också ett närmast optimalt odlingsläge för grillo-druvan.

Grillo

Grillo är en soldyrkare som älskar värme och trivs i torra jordar. Grillo har blivit Siciliens nationaldruva och har sedan vinlusens härjningar odlats i stor utsträckning på hela ön. I dag tror man att grillo rent av har uppkommit på Sicilien. Särskilt populär blev grillo runt hamnstaden Marsala och kom att spela en betydande roll för Marsalavinets erövring av världen runt mitten av 1950-talet. Grillo ger viner med citruskaraktär, hög nästan lite krispig syra och tropiska frukter.

Vinet

Etiketten till Bertolino Soprano 2017 har tagits fram av den berömda illustratören Nancy Rossit. Den skildrar en gammal sägen som återupptäckts i Menfi. Vinet är gjort på 100 % grillo, som kommer från 2,5 hektar stor vingård i Contrada Bertolino Soprano. Efter kallmaceration har det fått jäsa knappa tre veckor, därefter lagrats på stål- och betongtankar i en månad, följt av 11 månader på stora ekfat.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fin målning från sicilien och mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…

en flaska grillo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Grillo 2021 (It)

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av...
Pris: 126:- (75 cl)
Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2019 (It)

Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett...
Pris: 130:- (75 cl)

Inspiration

korv och kött på tallrik med vinflaska

Fläskracks och salsiccia med bulgursallad och balsamtomater

Sicilien nigab

Sicilien – medelhavets solmogna viner

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 171:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 101:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 240:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close