en flaska fiano vitt vin från sicilien

Mandrarossa Fiano 2022

Smakbeskrivning

Mandrarossa Fiano är ett halmgult, lätt grönaktigt vitt vin. Doften är blommig med toner av jasmin, basilika och grapefrukt. Där finns också färska örter, gröna tomatblad och lagerblad. Smaken är mineralrik och elegant med viss sötma och torkade örter som oregano, timjan och mynta. Eftersmaken klingar av i en stilla och behaglig ton av blommig fläder.

Passar till

Mandrarossa Fiano är ett mycket bra val till italienska hårdostar som Taleggio, Peccorino och Grand Pandano. Det är också ett gott val till skaldjur och varma eller kalla tapasrätter. Prova det gärna till en bruchetta eller grillad ansjovis. Det sicilianska köket kännetecknas av olivolja, fisk och skaldjur. Färska örter är också vanligt och möter Mandrarossa Fiano på ett härligt sätt. Vinet passar också mycket bra till en sicilianska pizza med typisk mjuk brödbotten, tomat, vitlök och Caciocavallo-ost. Mandrarossa Fiano är färdigt att drickas och vinner inte nämnvärt på lagring. Bör serveras kylt, 10–12 grader.

Korta fakta

  • Odlingssätt: Spaljeodlad, Guyot-metoden
  • Jordmån: Sandig siltjord
  • Altitud: 150–350 m.ö.h.
  • Läge: Syd- och sydöstsluttningar
  • Skörd: Första veckan i november

Gott att veta

Fiano är en urgammal druva som anses vara den sort som användes till Apianum, det vin som dracks under romartiden. Fianos ursprung förirrar sig långt tillbaka i tiden och kan till och med ha odlats av de antika grekerna. I dag är Fianoviner ett uppskattat och trendigt inslag i vinlistorna på världens finkrogar. Namnet Fiano kan härledas till bin, de söta små druvorna har stor dragningskraft på just bin och steklar. Fiano är främst södra Italiens druva, särskilt i Kampanien där Fiano di Avellino är en egen appellation, där några av Italiens bästa vita viner produceras. Fiano odlas också på Sicilien och i Puglia. På senare år har Fiano blivit populär i länder långt ”hemifrån” som i Australien och USA, och på senare tid även i Argentina. Fiano är en mångsidig druva som oftast ger viner med kryddiga smaker och kraftfulla aromer. Den anpassar sig i hög grad efter jordmånen och med hjälp av terroir och odlingsmetoder kan odlarna utveckla Fianoviner med skiftande stil och karaktär. Volymmässigt odlas Fiano i begränsad omfattning, skördeuttaget är litet och den anses inte vara en druva som gör sin odlare rik. Däremot ger Fiano fantastiskt bra viner och dess popularitet tycks öka för varje år. Mandrarossa Fiano har kallmacererats vid 5–8 grader i 4–6 timmar. Därefter har det fått jäsa vid 16–18 grader under 15–20 dagar, för att slutligen mogna under fyra månader på ståltank.

Kort om Mandrarossa

I slutet av 1950-talet var Sicilien svårt drabbat av avflyttning och en sönderfallande samhällsstruktur. Fattigdomen var stor och kriminaliteten hög. Vinodlingen var eftersatt och delvis lämnad vind för våg. Den odling som bedrevs var i hög grad inriktad på bulkproduktion och leveranser till den italienska vin- och vinspritsindustrin. För att förbättra sina möjligheter gick vinböndner runt Menfi på sydvästra Sicilien samman och bildade ett kooperativ. Odlarna kom från småskaliga jordbruk med vingårdar längs Siciliens sydkust. Sedan starten knöts kooperativet till Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Under 38 år leddes bolaget av Diego Planeta. Han brukar kallas ”det sicilianska vinets fader”. Under hans ledning moderniserades hela den sicilianska vinproduktionen och Sicilien utvecklades till en av vinvärldens mest betydelsefulla och intressanta regioner. Under 1990-talet skapade Diego Planeta varumärket Mandrarossa. I dag är Mandrarossa känt för ekologisk odling och högklassiga viner i vitt skilda stilar som görs utav många unika och inhemska druvsorter.

  • Settesoli har över 2 000 medlemmar
  • Sicilien kännetecknas av skiftande jordmåner, varierat klimat och mängder av ovanliga druvor
  • I det torra varma klimatet på Sicilien trivs varken mjöldagg eller skadeinsekter
  • Kooperativet bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård på sicilien

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…

en flaska grillo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Grillo 2021 (Si)

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av...
Pris: 129:- (75 cl)
Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2019 (Si)

Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

pasta med ost lasagne

Lasagne con taleggio e porcini

Blomkål och kummel med brynt fänkålssmör

Blomkål och kummel med brynt fänkålssmör

Sicilien nigab

Sicilien – medelhavets solmogna viner

Mimmo De Gregorio

Mimmo de Gregoria – vinmakare på varma och soliga Sicilien

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close