Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Mandrarossa Santannella har en klar ljus, gyllene färg. Doften är generös och fruktig. Fianodruvan bjuder på en mängd aromer där hasselnötter, mandel och mogna bär är framträdande. Smaken är fyllig med toner av mineraler och gröna äpplen med en tydlig kryddighet.
Mandrarossa Santannella är ett friskt och smakrikt vin som passar utmärkt till vit fisk, grillade grönsaker, lättare kötträtter och hårdost. Vinet är färdigt att drickas, men klarar lagring och utvecklas i ett par år.
Detta vin är veganvänligt.
Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.
Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar Sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.
Här kan du läsa mer om Sicilien.
Mandrarossa Santannella är ett vin som komponeras av 70 % fiano och 30 % chenin blanc. Fiano är en urgammal druva som anses vara druvan bakom Apianum, det vin som dracks under romartiden. I dag har Fiano sin hemvist i södra Italien och på Sicilien, men har på senare år börjat intressera odlare så långt borta som Australien och Argentina. Fiano ger viner med kryddiga smaker och kraftfulla aromer. Chenin blanc är en av de stora gröna druvorna och odlas över i stort sett hela vinvärlden.
Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med kalkstenjordar av medium textur, som sträcker sig längs södra kustbandet med sydostlig riktning. Altitud 200-350 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.
Druvorna skördas för hand, chenin blanc fjärde veckan i augusti och fiano andra veckan i september.
Vinifiering: Druvorna till Santanella vinifieras på samma sätt men var för sig. Först sker en cryomaceration (skal kontakt), vilket innebär att krossade druvor ligger kallt i 4-6 timmar (5-8°C) och själva urlakningen ökar mängden av druvegna aromämnen i vinet, s.k. primäraromer. Efter cryomaceration förflyttas enbart must till rostfria ståltankar för alkoholjäsning i 15 dagar med en temperatur på 16-18°C. Därefter lagras chenin blanc i sex månader på rostfria ståltankar, fiano fyra månader på små ekfat (barrique) och efter avslutad lagring görs blenden. Det färdiga vinet lagras ytterligare fyra månader på flaska.
Vinmakare: Domenico de Gregorio
Läs merMandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien. Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.